Last news in Fakti

2 Юли, 2012 16:38 1 325 0

Ислямисти рушат светини на Тимбукту

  • тимбукту-
  • мали-
  • африка
Ислямисти рушат светини на Тимбукту - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Грубо посегателство срещу светините на Тимбукту извършиха ислямисти и се канят да продължат. Въоръжени с кирки, те разрушиха три древни гробници – запазена марка на историческата провинция, която се намира в границите на Мали.

Вековните мавзолеи са пазени от ЮНЕСКО и са в списъка на организацията за защитено културно-историческо наследство. Построени през 15 век в чест на ислямски светци, мавзолеите бяха подложени на специална реставрация, за да извържат на жежкото пустинно време.

Групировката „Ансар Дине“ обаче твърди, че поданиците на Аллах нямат право да се кланят на човешки светци, което налага унищожаването на мавзолеите.

Бунтовниците разбили дървените порти на гробниците, след което ги запалили отвътре, разказват местните, цитирани от CNN. Нападнати били и миряни, събрани на молитва пред зданията.

Председателят на ЮНЕСКО Ирина Бокова призова за незабавно спиране на нападенията: „Няма оправдание за такова безсрамно разрушение. Призовавам участниците, вземащи страна в този конфликт, да спрат тези отвратителни и необратими действия, за да защитят безценното културно наследство за бъдещите поколения“.

Сринати са гробниците на Сиди Махмуд, Сиди Моктар и Алфа Моя.

Преди дни ЮНЕСКО прие настояването на Мали прочутите гробници на Тимбукту да бъдат поставени в червения списък на застрашените от изчезване. 

Тимбукту е един от най-известните в историята градове на Африка. Оформя се като селище през 12 век, когато през него минава търговията със сол, злато, слонова кост и роби между западната и източната част на континента. Столица на няколко империи, Тимбукту е бил образователен център, средище на историци, ислямски проповедници, център на цивилизацията. Градът е бил център на исляма между 13 и 17 век.

От богатото му минало са запазени над 700 000 ръкописа, книги по религия, право, наука, писма между управляващите, официална кореспонденция. През 1988 година ЮНЕСКО слага под опеката си 16 мавзолея и 3 джамии от Тимбукту.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА