Last news in Fakti

25 Април, 2020 20:00, обновена 25 Април, 2024 16:29 4 953 17

Ал Пачино стана на 84

  • ал пачино-
  • актьор-
  • рожден ден-
  • юбилей

Големият актьор е роден на 25 април 1940 година

Ал Пачино стана на 84 - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Днес, 25 април, 84 години навършва великият и страшен Ал Пачино. Блестящо превръщайки се в безмилостен мафиотски бос или честен полицай, докосващ публиката под формата на сляп полковник или разсмивайки я в ролята на неудачен разбойник, че дори до ролята на самия дявол – за него нищо не е невъзможно, пише БНР.

А животът му не е лек. Наистина. Няма прости съвпадения, заяви американският гангстер Ал Капоне. Поне в живота на Ал Пачино със сигурност. Например дядото и бабата на актьора идват в Америка от сицилианския град Корлеоне - а по-късно герой със същото фамилно име Майкъл от „Кръстникът“ превърна театрален актьор, непознат за широката публика, в световна знаменитост.

Малкият Алфредо, заедно с майка си и многото ѝ роднини, живее в Бронкс - район, който тогава беше изключително престъпен. Баща му ги напусна, когато детето е на две години. Никога няма достатъчно пари, от развлеченията се радва на редки ходения до киното. След прожекция пред семейството и съседите си Сони (както го наричали приятелите му) преиграва филма, който е видял. Талантът на тийнейджъра не останал незабелязан: започват да му поверяват роли в училищни постановки. Веднъж след пиеса един от зрителите се приближил до майка му: "Та това е бъдещият Брандо!". Стоящият наблизо Ал се оживил: "А кой е Брандо?"

След няколко неуспешни опита Сони все пак влиза в прочутото Актьорско студио, където усвоява уменията си според системата на Станиславски. Въпреки че не завършва обучението си, той се появи на Бродуей и е удостоен с престижната награда „Тони“. "Някои актьори играят своя герой. Пачино става него", каза наставникът му Лий Страсберг. Излизането от роля за Ал е болезнено: когато след пиесата „Ричард III“ в гримьорната му идва да изрази възхищението си Жаклин Кенеди, той дори не става от стола си „Все още бях кралят“, припомня си актьорът.

Първата филмова роля на Пачино – наркомана Боби във филма „Паника в Нийдъл парк“ - беше толкова запомнена от Франсис Форд Копола, че той поставя на продуцентите на филма „Кръстникът“ ултиматум: това е Майкъл Корлеоне и точка. А за ролята претендират Робърт Редфорд, Джак Никълсън, Уорън Бийти и младия Робърт Де Ниро. Внезапно за „джуджето“ (какъвто прякор му лепнали заради ръста му) застава и авторът на книгата Марио Пузо. Отношенията на снимачната площадка са сложни. Ал прави всичко по свой начин и шефовете се готвели да го уволнят, но след това виждат сцената, в която Майкъл уби капитан Маклъски и Върджил Солоцо – Турчина ,промени решението си.

Кръстникът донесе на актьора първата номинация за Оскар. Ал пренебрегна церемонията: болно му било, че академиците смятат неговия Майкъл за второстепенен герой и цялото внимание се насочва към Марлон Брандо. Пачино все пак получи заветната статуетка, но едва след 20 години и от осмия опит - за ролята на сляп пенсиониран военен мъж в драмата "Усещане за жена". Известната сцена на танго от този филм била репетирана в продължение на седмица и заснемана в продължение на три дни.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Фен

    66 0 Отговор
    Велик ! Сякаш ги няма вече такива като него. Киното е друго. Някак по повърхностно и с преобладаващи компют ефекти.

    Коментиран от #4, #13

  • 3 Ръмпези

    31 0 Отговор
    ГЛЕДАЙТЕ ФИЛМА " МЪЖЕ ЗА ПРИМЕР "- КОЛКОТО СЪМ СЕ СМЯЛ, ТОЛКОВА И СЪМ ПЛАКАЛ...ВЕЛИК...
  • 4 киното

    23 0 Отговор

    До коментар #2 от "Фен":

    Предо близо 20г. в едно интервю,Лукас каза че ще дойде време когато ком.ефекти ще изземат ролята на артиста и никой няма да запомни кой е бил артиста,а ще се радват на ефектите
  • 5 90 после 100

    37 0 Отговор
    Най-големия актьор на всички времена!Легенда!Пожелавам му още дълги години живот и здраве!
  • 6 Д. Димитров

    26 1 Отговор
    Великан! Страхотен талант!
    А за тоя дето е писал (по скоро свалил и "превел" с Google translate) статията, бих го посъветвал друг път поне да я чете и редактира... Явно не държи на професионалното отношение....
  • 7 Ариел Аарон

    17 2 Отговор
    Най-великият жив актьор.Целувам Ви ръка дон Корлеоне

    Коментиран от #9

  • 8 Ариел Аарон

    9 3 Отговор
    Най-великият жив актьор.Целувам Ви ръка дон Корлеоне
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Мария Ненова

    16 0 Отговор
    Велик! Поклон пред таланта му!
  • 12 Гост

    15 1 Отговор
    Трудно ми е да си представя друг актьор с по-силно десетилетие от това на Ал Пачино през 70те. Един от последните истински актьори! Жив и здрав още много години!
  • 13 Киноманът

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Фен":

    Обичам през свободното си време да се връщам в ерата на истинското кино с Ал Пачино, Робърт Редфорд, Юл Бренър, Луи дьо Фюнес, Фернандел, Лино Вентура или Маделин Кан...и още много, много други талантливи артисти от 20 век. Много от тях ги няма вече, за съжаление, но са оставили трайна следа в киноизкуството....а времето на Холвудските бози лека-полека ще отмине и ще потънат в забрава, за разлика от Скарфейс или Серпико...да е жив и здрав Ал още много години ЧРД.
  • 14 Ивелин Михайлов

    7 2 Отговор
    Най-големият Исторически парк в света до Варна му пожелава да е жив и здрав и още много филми!
  • 15 Бамбука

    6 1 Отговор
    Няма край за кариерата на великия Ал. Добре че е попаднал в Холивуд, а не в Софийския цирк.
  • 16 Христова

    2 0 Отговор
    Невероятен! Велик! Поклон пред таланта му и още много години здраве и живот!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.