Last news in Fakti

8 Февруари, 2013 15:33 4 893 1

Стотици си взеха последно сбогом с авторката на "Зайченцето бяло"

  • леда милева-
  • поклонение
Стотици си взеха последно сбогом с авторката на "Зайченцето бяло" - 1
Снимки: БГНЕС

Днес обществеността се прости с изтъкнатата поетеса Леда Милева. Дъщерята на Гео Милев напусна този свят точно на рождения си ден 5 февруари, когато трябваше да навърши 93 години. На поклонението в зала "София" на бившия Партиен дом, събрало стотици близки, приятели и колеги на голямата интелектуалка, както и редови почитатели, звучеше любимата на Леда Милева още от времето на обучението й в Американския колеж госпъл музика.

Отдаването на почит пред голямата дама на българската литература започна с прощалните думи на Вяра Анкова - генерален директор на БНТ, на издателя Иван Гранитски и председателя на Съюза на българските писатели Николай Петев.

„Благодарение на креативността на Леда Милева БНТ създаде легендарни предавания като "Панорама", "Атлас", "Бързи, смели, сръчни", "Мелодия на годината", както и сериала "На всеки километър" – припомни Вяра Анкова заслугите на именитата си предшественичка. - Когато тя беше генерален директор на телевизията, черно-белите програми станах цветни. Може би това беше и нейната мисия - да пръска цвят в  сивотата на ежедневието ни".

"Няколко поколения българи бяха възпитани от добротата, хармонията, таланта, чувството за дълг, вяра, чест и достойнство, които творчеството и житейският пример на Леда Милева проповядваха на българското общество - отбеляза на траурната церемония Иван Гранитски - Тя показваше в истинския смисъл значението на думите на Атанас Далчев - в българската литература таланти много, характери малко...”

„Тя възпитаваше народа ни в доброта, човечност, красота, патриотизъм, социалност и съзидание. Нейните стихове ще се четат вечно, докато има деца по тези земи”, категоричен бе Николай Петев за авторката на „Зайченцето бяло“.

„Ние сме били заедно почти през целия си живот и аз като че ли едва сега започвам да разбирам цената й - сподели покрусен поетът Валери Петров. - Тя беше изумителна и като поет, и като общественик...”.

„Много често казваме, че няма незамени хора, но когато си отива човек като Леда, мястото остава празно. Тя е от малцината български интелигенти от второ-трето поколение - България от тази гледна точка е много бедна. И в този смисъл губим нещо много рядко срещано в нашата действителност”, изтъкна поетът Борислав Геронтиев.

„За Леда Милева неизбежно винаги сме мислили като за дъщерята на Гео Милев, но тя разви това, което именитият й баща е за българската култура – комплексния литератор, комплексния човек на културата – подчерта проф. Михаил Неделчев. - А тя бе не само изключително ерудиран литератор, но и мислител, защото нейните послания бяха много повече”.

„Тя беше много благ, добър, изключителен човек, много обаятелна. Мисля, че това ще й запази място в паметта на българското общество”, коментира бившият президент Георги Първанов, който също бе дошъл да почете паметта на голямата писателка.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че ще запомни писателката с невероятната й мъдрост и позитивизъм: „Това е една цяла епоха, но най-важното е, че ни оставя своето творчество и всъщност по този начин не си е отишла”, добави тя.

По изразено приживе желание на изтъкнатата писателка, тя ще бъде кремирана.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кристиян Марков

    0 0 Отговор
    Поклон пред светлата и памет.
    Амин!