3 Юли, 2021 11:48 3 155 16

Вдигат паметник на дядо Добри

  • добри добрев-
  • дядо добри-
  • паметник-
  • добро-
  • сдружение азбукари

Баща и син архитекти подготвят "паметника на доброто"

Вдигат паметник на дядо Добри - 1
Снимка: БГНЕС

Дядо Добри, светецът от Байлово, оживял в каменна скулптура изпод детските ръце на бъдещи каменоделци, никога няма да бъде сам. Около него ще тичат деца, ще се разхождат майки с колички, ще се четат стихове, ще се пеят песни, ще се правят изложби на детски рисунки, а родители ще разказват на наследниците си за светлото му дело и ще ги възпитават в християнски ценности.

Това предвижда проектът за пространството около Монумент дядо Добри – първия паметник на доброто в България. Дело е на двама изтъкнати архитекти, баща и син – арх. Георги Бакалов и арх. Димитър Бакалов, вложили много символика и много душа и сърце в разработката си, казват от сдружение "Азбукари".

В проекта си експертите по градска среда предлагат скулптурата на седящия дядо Добри да бъде поставена в паркова среда, в близост до църковен храм. Така смята арх. Георги Бакалов, защото обявеният от хората още приживе като светец и най-голям дарител на храмове има пряко отношение към духовността и към източното православие. "Дядо Добри е убеден в ценностната система на християнството и е допринесъл много с личния си пример за популяризиране на християнските добродетели", каза още арх. Бакалов.

Идеята е да се обособи в паркова среда едно пространство, където да може от няколко посоки хората да се доближават до паметника и да бъде под формата на кръст, като символ на християнството. Седящият дядо Добри ще гледа на изток, ще бъде обкръжен със зеленина в градска среда и там ще се провеждат различни събития. Ще може също, който иска, просто да поспре за малко и да остави едно цвете, или когато родители заведат децата си, да им разказват за християнските добродетели, съобщава lupa.bg.

Идеята е това да бъде едно живо пространство, от една страна да е самостоятелно, от друга страна да е вписано в една среда, където може да се пребивава, да се случват хубави светли неща. Затова в предложението, направено от екипа на архитекти Бакалови, е дадена възможност от 3 посоки хората да се доближават до пластичния монумент, а в алейките, които са като подход, да се правят изложби, да има някаква иносказателност, свързана с добродетелите, за които дядо Добри е пример.

Важно е също, че в това архитектурно решение са осигурени условията на достъпна среда – да може и хора с инвалидни колички и с увреждания да се докоснат до светеца. Около самия паметник ще има площадче 3 на 4 м, за да може там през цялата година нещо да се случва. Да има посещение на деца, с родители или учители, изложби на детски рисунки, занимателни и познавателни срещи, да се раздават книжки.

Проектът предвижда на самия постамент, върху каменни плочи околовръст на монумента да има надписи с мисли на дядо Добри, превърнали се в емблематични. "Светецът много ясно, много кратко определя постулатите, свързани с ценностната система на християнството и източното православие, като обич към ближния, покаяние, смирение и други добродетели. Идеята е когато майка заведе там своето дете, да му прочете тези мъдри послания на светеца и те да останат в малката му главичка", казва още арх. Бакалов.

Около паметника може някой да иска просто да се усамоти със своите мисли. И обратното – около него хора да празнуват. Проектът дава възможност и за това. Предвижда се също на алейките към паметника да се засадят цветя, които създават настроение, облагородяват пространството и възпитават децата в любов към природата.

На първия паметник на Доброто в България ще има и надпис, че скулптурата е дарение на деца, бъдещи скулптори. Идеята деца да изградят със собствените си ръце и под ръководството на скулптори и ментори паметника на Дядо Добри се ражда спонтанно у организаторите на кампанията за специалния монумент – "Сдружение Азбукари". Обществениците от неправителствената организация, чиято основна мисия е да подкрепят децата, решават да се привлекат малките българи на всеки етап от кампанията за паметника на дядо Добри.

Организаторите поставят в центъра на кампанията децата по много причини. В инициативата за първия паметник на Доброто е най-силните послания да са насочени към децата, нашето бъдеще. Самият Дядо Добри приживе душата си дава за децата, има много специално отношение към тези чисти души. Често им целува ръцете и се просълзява, когато деца му споделят, че са спестявали от джобните си пари, за да ги пуснат в чашката му за дарения.

Паметникът на седящия дядо Добри в типичната му поза, както се помни, с чашка за дарение в ръка е изкован от бял камък от деца от Професионалната гимназия по каменообработване в село Кунино, под ръководството на техния преподавател, скулптора Красимир Митов. Съхранява се в училището в очакване да бъде монтиран върху постамента. В глобалната инициатива на „Сдружение Азбукари“ за събиране на средства за изграждането на монумента се включват българи от цял свят.

Като дарение са изработили архитектурния проект и бащата и синът Бакалови. През цялото време са работили заедно с инициативната група от общественици и съмишленици около „Сдружение Азбукари“.

Бащата арх. Георги Бакалов е председател на Управителния съвет на Съюза на архитектите в България от 2010 г. до 2019 г. Председател е и на Форум на архитектите от Черноморския регион от 2011 г. до 2016 г., а също и на Управителния съвет на Сдружение в обществена полза на архитектите и инженерите изследователи в България.

Синът арх. Димитър Бакалов е специализиран в областта на инвестиционното проектиране, ръководене на екипи, ползване на съвременни компютърни програми, визуализации и подготовка на предложения, свързани с нормативни документи в архитектурната област и др.

"Защо приехме със сина ми да направим този проект? Въпрос на морал, на убеждение, че примерът на дядо Добри трябва да бъде популяризиран сред по-младите и по-възрастните – каза арх. Георги Бакалов. – Нашата разработка е безвъзмездна, дарение към тази инициатива. Нали идеята е всеки да допринесе с нещо към каузата – със своя труд, знания и умения. Безвъзмездно! Това е задължително условие. Това е примерът на дядо Добри, който ние сме длъжни да следваме."


Поставете оценка:
Оценка 5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко

    33 1 Отговор
    Трябва да се обичаме един друг, както Бог ни обича.
  • 2 дани

    35 0 Отговор
    След толковамного простотий които се изричат и изписват на последък е радост да прочетеш такава новина амираций за хората делото им

    Коментиран от #4

  • 3 Той заслужава!

    27 0 Отговор
    Дядо Добри си беше един наш и нашенски Учител..
  • 4 Загрижен

    9 5 Отговор

    До коментар #2 от "дани":

    Колега, сложих плюс за мнението ти, но ти си зверски неграмотен. Ако дядо Добри прочете написаното от теб, ще се изчерви от срам на граматиката ти!
  • 5 kларk

    2 18 Отговор
    Всъщност дядо Добри докато е вършел благородната си кауза е действал в нарушение на няколко закона:
    Просил е,което е противообществена проява.
    Не е декларирал доходите си,преди да ги дари на църквата.
    Не е подавал данъчна декларация в края на годината,в която да опише приходите си от нетрудова дейност.
    Учудва ме пропускът на данъчните да му наложат административно наказание-глоба и как не са го дали на Частен Съдебен Изпълнител?

    Коментиран от #8

  • 6 СЕЛЯНИН

    10 13 Отговор
    Не мога да разбера каузата на Дядо Добри. Вземаш пари от хората, които са ги изработили и ги даряваш. Но същите тези хора, биха могли да дарят тези средства, ако пожелаят. Какво точно е направил, Дядо Добри?... взема едни пари от хората и ги дава за неговата кауза. Добродетел, може да бъде, това да дариш свои средства, а не чужди. Всичко това ми е много спорно...
    Също така, не виня човека, но при живи хора, които се нуждаят от помощ (сираци + раково болни, изнемогващи пенсионери, бездомници...), да превърнеш парите в тухли и цимент, ако ще и за църква... ми звучи глупава кауза!

    Коментиран от #7

  • 7 Госあ

    6 15 Отговор

    До коментар #6 от "СЕЛЯНИН":

    Абсолютно съгласен! Хората са си давали парите на гуситата, вместо на нуждаещи се. Дядо Добри е просто е поредния църковен измамник.

    Коментиран от #9, #11

  • 8 Не знаех,

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "kларk":

    че се плащат данъци върху средства, получени чрез дарение.
  • 9 Човек

    10 1 Отговор

    До коментар #7 от "Госあ":

    Срам нямате! Поне пред паметта на този свят човек, замълчете и се смирете!

    Коментиран от #10, #12

  • 10 kларk

    7 5 Отговор

    До коментар #9 от "Човек":

    Вероятно така е мислил и Варненският митрополит,когато си е поръчвал ,,Линкълн" за 35 000 долара
  • 11 Браво!

    0 3 Отговор

    До коментар #7 от "Госあ":

    Един разумен,логичен коментар!
  • 12 Друг човек

    2 8 Отговор

    До коментар #9 от "Човек":

    И с какво е заслужил според вас "светостта"?! А дали близките му мислят така?За мен тази"дейност"е отклонение от нормалната психика,което не е рядкост на тези години.

    Коментиран от #13

  • 13 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Друг човек":

    Това само показва ти какъв си. Не бързай да се възгордяваш.
  • 14 Истината

    6 1 Отговор
    Ужас! Всичко свято се оплюва! Къде и кой е отгледал такава гнус!
    Поклон пред светоста на дядо Добри!
  • 15 НЕ РАЗБИРАМ , ДЕЦАТА ДАЛИ ТРЯБВА ДА СЕ

    1 0 Отговор
    ВЪЗПИТАВАТ ДА ПРОСЯТ , ДОРИ И С БЛАГОРОДНА ЦЕЛ !?
  • 16 И ПРЕСТАНЕТЕ ДА СЕ УПРАЖНЯВАТЕ ВЪРХУ БАЙ

    0 0 Отговор
    ДОБРИ , КОЙТО БЕШЕ НАЙ - ОТБЯГВАНИЯ ПРИЖИВЕ !