Last news in Fakti

7 Август, 2021 23:00 4 237 27

Паисий Хилендарски е ползвал библиотеката на Преображенския манастир за написването на История Славянобългарска

  • паисий хилендарски-
  • история славянобългарска-
  • преображенски манастир

Манастирът е един от най-значимите в българската история

Паисий Хилендарски е ползвал библиотеката на Преображенския манастир за написването на История Славянобългарска - 1
Снимка: Wikipedia

Богатата библиотека на Преображенския манастир край Велико Търново е ползвал Паисий Хилендарски за написването на История Славянобългарска, разказа за БТА игуменът отец Георги. Манастирът, който е един от най-значимите в българската история, по традиция на 6 август отбеляза своя храмов празник - Преображение Господне.

През Средновековието и през Възраждането, заради своя специален статут, манастирът е притежавал една от най-богатите библиотеки по българските земи. Статутът му е определен от манастира Ватопед в Света гора, а след това, в началото на Възраждането, в манастирската библиотека са постъпвали и книги, печатани в Цариград, разказа отец Георги.

От преписките на Паисий Хилендарски в белите полета на книгите става известно, че той е пребивавал два пъти в манастира, за да използва хрониките на Мавро Орбини и Цезар Бароний. Книгите са били част от библиотеката, богата с много ръкописи, издания от различни епохи.

През 1951 година в манастира пристигнала държавна комисия, която конфискувала и иззела част от книгите, а други документи, 79 на брой, свързани със Светата обител, членовете на комисията изгорили, посочи отец Георги. До 1951 година в библиотеката на манастира са се пазили 14 хиляди библиотечни единици, сред които е имало и ценности, съхранявяни там. Днес в архива на манастира има едва около 2200 книги и ръкописи, каза игуменът и допълни, че няма яснота къде са конфискуваните книги.

В момента библиотеката притежава издания от военни кореспонденти от Междусъюзническата и Първата световна война, юридически сборници, ползвани в периода от Освобождението и първите години след това. Манастирът е бил царски, затова в неговата библиотека има и учебници по военна педагогика от 1905-1906 година. Ръкописи с богослужебните и богословски текстове се съхраняват в хранилището, както и книги от началото на XIX век с източните ноти на пеенето, които се ползват от изпълнителите на псалмите в богослужението.

Заради значимото си място в българската история и великолепната панорама към възвишенията край Велико Търново, манастирът е един от най-посещаваните, каза отец Георги, който повече от 30 години ръководи Светата обител. Той уточни, че в църквата и в камбанарията продължават реставрационните дейности, но част от манастирския комплекс, разположен върху свлачищен район все още очаква решение от държавата как да бъде решено неговото бъдеще.

И тази година Преображенският манастир очаква гости за своя храмов празник - 6 август. След нощното бдение и сутрешната литургия, ще бъде раздадена рибена чорба на миряните, които преди това ще запалят свещ за здраве в църквата.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    19 2 Отговор
    Крайно време ония край Вардар да прочетат Пасисий, но както виждаме главите им са много дебели, а мозъците гладки, та и това няма да помогне за тяхното осъзнаване!
  • 2 русенец

    2 13 Отговор
    Супер! А чий интернет е ползвал?
  • 3 °|°

    4 0 Отговор
    иконите там са на Захари.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Последния Софиянец

    3 7 Отговор

    До коментар #4 от "партия Деос":

    Отец Дионисий патриарх!

    Коментиран от #7

  • 6 Стефан

    8 5 Отговор
    Преображенския манастир беше един от най хубавите български манастири преди да пострада силно от свлачище и падане на скали който разруши ха повече от половината манастир в момента за съжаление е доста занемарен и от години се слави като гей сборище което е срамно за нашата църква като бивш ставропегиален манастир тоест пряко подчинен на патриарха
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Мера

    5 9 Отговор
    Срам ме хваща като чета такива измишльотини. Та въпросната история дори не е изследвана в оригинал от нито един българин, а се спекулира и фантазира на база гръцки преводи, преписи и разкази по картинка от всякакви индивиди. А тоя тук чак ти разправя коя библиотека е ползвал Паисий, дето още не е съвсем ясно кой точно е бил този пич. Пак добре, че не са се сетили да направят някоя екопътека на любимите му места за разходка и съзерцание.
  • 9 ТОВА

    2 4 Отговор
    Е НЕВЪЗМОЖНО, ЗАЩОТО ОТЕЦ ПАИСИЙ НАПИСВА ИСТОРИЯТА ПРЕЗ 1762Г, А ПРЕОБРАЖЕНСКИЯ МАНАСТИР Е ИЗГРАДЕН НА СЕГАШНОТО СИ МЯСТО ПРЕЗ 1825Г!!!

    Коментиран от #11, #27

  • 10 мдда

    2 1 Отговор
    История СЛАВЯНОбългарска.
    Не история Чалгобългарска.
    .......
    Кое не разбирате???

    Коментиран от #12

  • 11 Гледам

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "ТОВА":

    Манастир однован е по времето на Втората българска държава през 13 – 14 в.

    Коментиран от #22

  • 12 Шайба

    11 4 Отговор

    До коментар #10 от "мдда":

    Всъщност е история Славнобългарска в оригинал,това със славяните е фалшифицирано в по-късен етап от същите тия комунисти,където са изземвали и горили книгите,опитвайки се да пренапишат историята в своя полза и в партиен интерес,както правят обикновено всички тоталитарни режими.

    Коментиран от #13, #15, #17

  • 13 мдда

    3 6 Отговор

    До коментар #12 от "Шайба":

    Какви комунисти те гонят през 1762г?? Паисий Хилендарски е бил комунист който е написал фалшива "славнобългарска" история, така ли?
  • 14 Някой

    2 0 Отговор
    Аз в момента я чета. Чел съм я в училище и затова сега я препрочитам, много ми харесва!
  • 15 ТръндЮ

    6 2 Отговор

    До коментар #12 от "Шайба":

    Прав си "другарите" не само съсипаха и продължават да съсипват държавата но и унищожиха вековна история за угодят на "братушките" си!
  • 16 Интересна работа

    1 1 Отговор
    Значи в Цариград е имало робска печатница която е печатала книги за робите...
  • 17 Явно само ти

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Шайба":

    Си виждал оригинала 🤭🤭🤭
  • 18 Паисий само е преписал

    2 0 Отговор
    От Мавро Орбини и е добавил от себе си "що се срамиш да се наречеш българин...."
  • 19 Шри Гуру Кришна

    0 2 Отговор
    Чети библията, ама без никакъв нов завет тъпко мпарпа Ганьос!
  • 20 Смърфиета

    0 1 Отговор
    Срамете се чевуди и копувайте еднопосочен биллет за Цион
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ти гледаш

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гледам":

    Ама не виждаш. Манастира е разрушен напълно от турците и е възстановен чак през 1825г

    Коментиран от #23

  • 23 От кого

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "ти гледаш":

    Е възстановен?

    Коментиран от #25, #26

  • 24 USA

    2 1 Отговор
    Това са пълни глупости измислени от така наречения игумен Георги известен в на кой среди и с други имена, манастира е разрушен от турците при превземането на Търново през 1393 и не съществува до 1825/1830 когато отново е изграден от монаха Зотик
  • 25 не се

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "От кого":

    отклонявай от главното, а то е че по време на написването на Паисиевата история този манастир не е съществувал.
  • 26 Възстановяване

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "От кого":

    от отец Зотик
  • 27 Оказва се иначе

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "ТОВА":

    Оказва се, че животът на манастира някакси не е прекъсвал. Доказвали го документите:
    "Книги на Преображенския манастир край В. Търново са били използвани от Паисий Хилендарски при написването на “История Славянобългарска”. През Средновековието и Възраждането, заради специалния си статут, Светата обител притежава една от най-богатите библиотеки по българските земи. Важността на манастира произтича от свързаността му с манастира Ватопед в Света гора, а в началото на Възраждането в библиотеката постъпват и немалко книги, печатани в Цариград, разказа игуменът на Преображенския манастир отец Георги.“От приписките на самия Отец Паисий в белите полета на книгите се разбира, че той е пребивавал два пъти в манастира, за да използва хрониките на Мавро Орбини и Цезар Бароний. Книгите са били част от библиотеката, в която са съхранявани много ръкописи и издания от различни епохи”, поясни игуменът.През 1951 г. в манастира пристига държавна комисия, която конфискува и иззема част от книгите, а други 79 документа, свързани със Светата обител, са изгорени. Дотогава в библиотеката му се пазят около 14 хил. библиотечни единици и други ценности. Днес в архива има едва около 2200 книги и ръкописи, споделя игуменът и допълва, че няма информация какво се е случило с конфискуваните книги. В момента библиотеката на Преображенския манастир притежава изключително интересни издания от военни кореспонденти от Междусъюзническата и Първата световна война, както и юридически сборници о