Last news in Fakti

26 Май, 2022 09:33 1 655 4

София и Банско честват 300 години от рождението на Паисий Хилендарски

  • 300 години-
  • рождение-
  • паисий хилендарски-
  • софия-
  • банско-
  • изложба

В момента е подредена изложба за делото на Паисий Хилендарски в Градската градина пред Народния театър

София и Банско честват 300 години от рождението на Паисий Хилендарски - 1
Снимкa: БГНЕС

С поредица от събития в София и в Банско ще бъдат отбелязани 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на "История славянобългарска", съобщава БНР. Организатори са Българската академия на науките и Община Банско. Програмата ще продължи до началото на есента, каза кметът на Банско Иван Кадев:

"Представяне на авторски книги, изследвания, монографии за работата на отец Паисий, изложби от музейния комплекс в Дома на изкуствата, публично четене на "История славянобългарска", награждаване на призьори в конкурс за стихотворения или разкази".

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски съобщи, че в момента е подредена изложба за делото на Паисий Хилендарски в Градската градина пред Народния театър и допълни:

"Кулминацията ще бъде на 1 ноември, когато е празникът на Академията. Ще има спектакъл с текстове от "История славянобългарска" и цитати от житието на свети Паисий Хилендарски. Ние имаме в нашия научен архив два ценни преписа, които ще покажем. Разбира се – и други документи, които притежава нашата библиотека. Това ще бъде под патронажа на президентската институция".


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНА

    4 3 Отговор
    КИРО СИГУРНО НЕ ЗНАЕ КОЙ
    Е ПАИСИЙ .. И НЕ Е ЧЕЛ ИСТОРИЯТА :)))
    ...
  • 2 Роза

    4 0 Отговор
    "Един монах тъмен,непознат и бледен..."Малко неща се знаят за Паисий .За нас той винаги ще остане тайнственият монах,който на светлината на жумещата лампа пише родолюбивата си творба.Скромността и себеотрицанието са негови отличителни черти.Така е пожелал Пайсий-за него да не се знае нищо,само това,което е написал,да се чете от всички българи!Тъмни и робски са били времената тогава,и се е искало много смелост,за да хвърлиш "най-първата искра в народната свест".България не те забрави,отче свети!Почивай в мир!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Мартин

    1 1 Отговор
    Голям празник ще бъде! Банско е чудесно за туризъм и през лятото!