Last news in Fakti

23 Май, 2021 14:25 2 180 18

Учителка преписа "История славянобългарска" и я дари на музей

  • преписа-
  • история славянобългарска-
  • дарение-
  • русе-
  • музей-
  • учителка-
  • стойка иванова-
  • глаголица

Стойка Иванова винаги е имала интерес към глаголицата

Учителка преписа "История славянобългарска" и я дари на музей - 1
Снимка: shutterstock

Ръкописен препис на "История славянобългарска" на глаголица получи като дарение Русенският исторически музей от пенсионираната учителка Стойка Димитрова Иванова. Това съобщиха от културния институт в крайдунавския град.

От музея обясняват, че Стойка Иванова винаги е имала интерес към глаголицата. Заради пандемията и застояването си вкъщи през изминалата година тя решила да научи азбуката глаголица и го сторила за около два месеца.

След това се зародила идеята да препише ръкописно на глаголица "История славянобългарска". Успяла да изпълни целта си за четири и половина месеца - от 15 април до 31 август 2020 година.

"Въпреки многото трудности, свързани със здравословното ѝ състояние, тя не се отказва и успява да завърши ръкописа. Преписът се реализира и благодарение на сестрата на Стойка - Яна Иванова, която я подкрепя и се грижи за нея", обясняват от Русенския исторически музей.

От там допълват, че дарението е получено в музея и благодарение на Петинка Митева - председател на русенския клон на сдружение "Българска асоциация на пенсионерите и мъдростта".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бузес и Коцес

    6 4 Отговор
    Четете истинската история ,на Българските траки!
    Павел Серафимов-Спароток ,историк -изследовател,
    доказал се в битка !
    Отдал 30 години от живота си ,
    на каузата Българите - Траки!
    Адмираций пред труда му!

    Такива са, Великите наши събратя!

    Коментиран от #2, #5

  • 2 Неизвестен

    4 8 Отговор

    До коментар #1 от "Бузес и Коцес":

    А тая кукла която е написала статията знае ли че се казва История Славно Българска а не -славяно-такова животно нема.............

    Коментиран от #4

  • 3 Сук

    2 5 Отговор
    Всички преписват преписите, а никой не е проверявал оригинала. Смешна работа, като цялата ни история.
  • 4 Антитрол

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Неизвестен":

    Това ли е новата соросоидна опорка - е уви когато е писана история славяно-българска краварите не са съществували и е нямало кой да каже на автора и че видиш ли ние не сме славяни (разбирай нямаме нищо общо с руснаците). Тогава е нямало ДНК тестове но сме знаели че сме славяни а сега въпреки ДНК соросоидната пропаганда е по силна и вече не сме славяни.

    Коментиран от #6

  • 5 Антитрол

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Бузес и Коцес":

    Това българските траки нещо като дървено желязо ли е. Какво общо имат траките с българите освен че са обитавали едни и същи земи но с 1000 години разлика. Защо не е например българските мизи или българските даки (минали са от там). А славяните пък изобщо не ви се нравят и ги пропускате.
  • 6 Неизвестен

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "Антитрол":

    А бе човек виж снимка на оригиналния документ и тогава изказвай мнение,а относно славяните едно време е имало словени това не е етнос а така са наричали хората които са разнасяли божието слово.........

    Коментиран от #7, #8, #9, #10, #11, #12

  • 7 Русенец

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Неизвестен":

    Славяните са били най-многобройният народ в Европа. А името им произлиза от надставката "слав" в имената, на повечето от тях: Светослав, Владислав, Доброслав, Мирослав, Вячеслав и т.н. Напоследък антиславянската пропаганда набира доста популярност, особено сред българомразците, продажници на англосаксонските ни "събратя". Но истината може да изтънее като косъм, но никога не изчезва. Питай Черноризец Храбър, кого е имал предвид, когато е писал за славяните?

    Коментиран от #13

  • 8 Русенец

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Неизвестен":

    А!... И всеки може да види истинската творба на Паисий. Най-малкото, че я има в Уикипедия, където има снимка на черновата му. Там втората дума е славѣноболгарскаѧ. Ето този символ ѣ се чете Е, или думата е словеноболгарская.
  • 9 Русенец

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Неизвестен":

    Още повече, че същинската част на История славянобългарска, писана от Паисий, е компилация от трудовете на различни историци, като "Славянското царство" от Мавро Орбини. Та, първо поспори с Г-н Орбини, че според тебе нямало славяни, пък после ела да ни убеждаваш нас.
  • 10 Русенец

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Неизвестен":

    Впечатление прави и едно то многобройните изречения в творбата на Паисий, ище в самият увод: От целия СЛАВЯНСКИ род най-славни са били българите.

    Също така италиянският книжовник Антоний Сабеликус, живял в края на XV и началото на XVI век, изброява като славянски народи българите, рутените (украинците) и литовците.

    Пиер-Шарл Льовек смята, че „славяните населявали не само Русия, Полша, Бохемия, Сърбия и Далмация, но и част от Унгария, България и дори Померания и Силезия в Германия.

    Френският дипломат и пътеписец Шарл дьо Пейсонел твърдял, че „славянският език се говорил не само в Далмация, Либурния или Хърватия, както и западната част на Илирия, в западна Македония, в Босна, Сърбия, Русия, Московия, Бохемия, Полша, но и в Епир, България и Силезия, както и че е бил жив и в някои държави в Азия“.
  • 11 Русенец

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Неизвестен":

    В заключение: не само, че е имало славяни, но те са били кошмарът на европейците. Разрастващите се славянски народи са били огромна и абсолютно непреодолима спънка за европейските царства. Наред с проблемите, които славяните са създавали за мераците, за господство на европейците, е и този, че са стояли са на пътя им, към индийските земи, за които царете на Европа са мечтаели. Славяните са били вековен проблем на всякакви царствени, европейски династии, като разните му Кобурги, Хабсбурги, Уиндзори (все братовчеди), чиито планове за владеене на света са били узурпирани от различни фактори, сред които и самото съществуване на несломимите славянски народи.
    Ето затова, Европа поставя условие пред Русия (Райхщадското споразумение), че този път няма да й се противопоставя да нахлуе в Османските земи, да освободи българите, стига да няма да се създава голяма, славянска държава на Балканите.
    Естествено, Русия не спазва тази неформална уговорка, като чертае България на три морета, при Санстефанският мирен договор. Европа, потресена от ужас, веднага се противопоставя на това решение и започват разпри. Стига се до Берлинският договор, при който България е разпокъсана, а после следват камара войни, в резултат на които успяваме да обединим Княжеството с Румелия, но така и не успяваме да присъединим Македония.
    Е, европейската политика за раздробяване на славянските народи продължава и днес, когато Югославия беше разпокъсана, две държави бяха създадени изкуствено, а ед
  • 12 Русенец

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Неизвестен":

    а една област се отцепи с мераци за автономия, защото била населявана предимно от мюсюлмани. А щом там една мюсюлманска област може да поиска отцепване, какво пречи и тук да стане нещо такова? Всичкото това с най-добри чувства към нас, от новите ни "събратя" - европейците.
  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "Русенец":

    Нека сме коректни. " Има Sclavos /Теофилакт Симоката/, също и сакалиби.
    Терминът „СЛАВЯНИ” е от 16 век. Популяризиран е от основателката на Руската академия на науките, германката София Фредерика Августа фон Анхалт-Цербст, известна като Екатерина Велика. Смятам, че всичко това Ви е известно или може би греша?
    Германката Екатерина Велика само популяризира - "СЛАВЯНИ"...... Термина е на Винко Прибоевич с издаденото от него през 1532 г. във Венеция „Слово за произхода на увенчаните със слава славяни”
    Петербургската академия на науките е в основата на славянската доктрина, която доктрина успешно служи за изпълнение на завоевателните стремежи на Русия. Неини платени агенти допринасят за включването на българите към славянското семейство. По-късно, по същите причини се създава комунистическата доктрина , а в момента усилено са лансира православната. Разбира се, при всички тях, Русия е шефа. За приноса на Академии наук СССР за отродяването на Българите от Македония и създаването на македонски език е излишно да се споменава.

    Коментиран от #16

  • 14 АНТИИМПЕРИАЛИСТ

    2 2 Отговор
    Айде сега. Нито Паисий, нито Екатерина Велика са го измислили. Най ще да е по официални данни /засега/ - Черноризец Храбър. Бе въобще черноризците и чернодрешковците. Няма значение как са се наричали или са ги тези родствени народи.

    Коментиран от #15

  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "АНТИИМПЕРИАЛИСТ":

    Късно живеете...Вече е доказано, че Черноризец Храбър е абата от Млетския орден дон Мавро Орбини от Пиза...Потърси в мрежата работите на учения от БАН д-р Божидар Пейчев или прочетете AETHICUS PHILOSOPHUS COSMOGRAPHUS*. сп. Философска мисъл, кн. 2, 1979 г., стр. 79-83.

    Коментиран от #17, #18

  • 16 Русенец

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Стига глупости, ага! Черноризец храбър е писал за славяните през 10 век. Опорките на султана не играят и звучат смешно. Колкото и алтъни да похарчите за антиславянска пропаганда, фактите са си факти и историята няма да смените. Единствената подправена история е тази, която насаждате с високата порта, от Анкара.
  • 17 Русенец

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Съжалявам! Умея да отсявам апокрифната литература, писана от който му падне, пък бил той и някой скрит зад височайши титли. И Мартина Балева е професор в швейцарски университет, ама такива небивалици надрънкоти за Баташкоро клане, че цял свят й се смя. Явно някой хора нямат чувство нито за свян, нито за грях. Слава Богу, че не всеки кълве каквото му подадат от ЕС и Анкара, като шаран на бастун.
    А да изкараш най-многолюдният народ в Европа, че бил мит и не съществувал, е меко казано прозрачно, невежо и отчаяно.
  • 18 Русенец

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Остава да докажете, че и славянският език е мит. Само трябва да убедите около 15 съвременни нации, че говорят на измислен и несъществуващ език, който е най-голямото наследство на славяните, както и същинското богатство на културата им. Трудна работа, но знам, че султанът и приятелите му от ЕС няма да се спрат пред нищо, докато не унищожат славянското самосъзнание, култура, бит, мислене и принадлежност. Все пак, тази ваша борба продължава вече повече от 700 години.