Last news in Fakti

21 Март, 2013 15:19 2 978 0

Ани Пападопулу краси "Приказки за валдхорна"

  • фортисимо-
  • "приказки за валдхорна"-
  • максим ешкенази-
  • концерт-
  • ани пападопулу

Концертите от програмата за деца и родители "Фортисимо Фамилия" продължават с представяне на инструмента, превърнал се в международен знак на пощенските услуги - валдхорната.
Тя влиза в групата на медните духови, а в буквален превод от немски името й означава "горски рог". Ани Пападопулу е актрисата, която ще се включи в горската приказка, подготвена за 23 и 24 март в камерна зала "България".

Красимир Костадинов е солист-валдхорнист в Софийската филхармония. Получил е музикалното си образование у нас и в Германия, а след това натрупва опит като солист на Белградската и Манхаймската филхармония, както и като първа валдхорна в Есенската филхармония. Красимир е носител на редица награди, а също така е и един от създателите на ансамбъл, съставен само от духови инструменти - „Mr. Brass“.

"Валдхорната се е появила първо като горски рог, по-късно изобретяват онази малката, която използвали пощальоните. Сигнал на валдхорна обявявал началото и края на лова - нещо подобно се вижда и във  "Властелинът на пръстените". Звукът на инструмента бил един вид език, на който ловци и стрелци се разбирали", разказва Красимир.


 
В програмата на концерта влизат както класически произведения от Моцарт, Щраус и други композитори, така и филмова музика от "Гладиатор" и още успешни холивудски продукции. За пръв път в България ще бъде изпълнена и темата от филма "Мисията невъзможна", аранжирана от Владо Джамбазов за корнов секстет. Сценарият е горска приказка, написана от журналистката Ростислава Генчева.    

Водеща на "Приказки за валдхорна" е Ани Пападопулу, актриса от трупата на Народния театър, известна освен с превъплъщенията си на сцената в „Сирано дьо Бержерак“, „Рицар на Светия дух“, „С любовта шега не бива“ и др., и от филми като „Посмо до Америка“, "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", "Мисия Лондон".

Оркестърът на Софийска филхармония ще свири под палката на  маестро Максим Ешкенази. Именно той е идейният създател на семейство "Фортисимо" ("Фортисимо Фест", "Фортисимо Клас" и "Фортисимо Фамилия"), а "Приказки за валдхорна" е първият концерт от настоящата програма, в който се включва като диригент.

В момента Максим Ешкенази живее и работи в Лос Анджелис и е музикален директор и диригент на Pacific Symphony Youth Orchestra, както и главен диригент на Colburn Chamber Orchestra и Orchestra De Camera в Музикалната консерватория "Колбърн”.

Седмица след “Приказки за валдхорна” ще се проведе семинарът “Детето и музиката”. Фокусът ще е какво дава музиката на децата. Ще се дискутират темите "Моцарт ефект", "Двете лица на детето:  обект на наблюдение и изследовател, детектив, задаващ въпроси и изобретяващ отговори", "Посоки за развитие на музикалното образование в България" и др.

Специални гости ще са Максим Ешкенази, проф. Елисавета Вълчинова-Чендова (музиколог, департамент "Музика" на НБУ и сектор "Музика" в Института за изследване на изкуствата – БАН), както и д-р Весела Банова (психоаналитик, председател на сдружение "Дете и пространство").

Всички събития от програмата "Фортисимо Фамилия" се осъществяват с подкрепата на фондация "Америка за България".

Програмата на концертите „Приказки за валдхорна“ в Камерна зала „България“:
23 март (събота), 11.00 и 12.30 ч.
24 март (неделя), 16.00 ч.

30 март (събота), 11:00 - безплатен семинар след регистрация на www.fortissimofamily-es2003.eventbrite.com
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА