Last news in Fakti

5 Февруари, 2013 12:34 1 684 0

Приказки за виолончело - от барока до "Бийтълс" и Шер

  • концерт-
  • приказки-
  • виолончело

На 16 февруари в камерна зала "България" Фортисимо Фамилия ще представи драматичното виолончело. Популярен с това, че звукът му е най-близък до човешкия глас, инструментът e един от най-интересните от семейството на струнните.

С характерния си тембър виолончелото е основен инструмент в бароковата музика и един от най-важните елементи на симфоничния оркестър. Освен при класиката, звукът му често е припознаван и използван от поп и рок банди. През 60-те години "Бийтълс" и Шер вкарват инструмента в парчета като Bang Bang (My baby shot me down), Eleanor Rigby и Strawberry Fields Forever.

Солист на концерта "Приказки за виолончело" ще бъде челистът Петър Кушлев. Петър бил от онези надарени деца, които въпреки че не произлизат от музикално семейство, демонстрират необикновен слух и влечение към музиката и музикалните инструменти въобще. Изборът му пада върху виолончелото и както самият той отбелязва - "Това е едно от най-правилните решения в живота ми".

Преминава през Националното музикално училище и Музикалната академия, след което натрупва впечатления и опит като свири на различни места по света. По време на "Приказки за виолончело" Петър Кушлев обещава да ни покаже разнообразието от стилове, които покрива виолончелото - от барок до съвременна музика, както и да демонстрира възможността му да звучи завладяващо като солиращ инструмент, като част от квартет или от симфоничен оркестър.

Актрисата Стефания Колева ще се включи в "Приказки за виолончело", за да подкрепи Петър Кушлев в нелеката мисия да спечели децата за каузата на класическата музика. С комедийните си роли в представления като "Ножица трепач" и сериали като "Тя и той" и "Клиника на третия етаж" тя е едно от най-харизматичните и забавни лица от театралната сцена и телевизионния ефир.

По време на концерта оркестърът на Софийската филхармония ще бъде дирижиран от маестро Найден Тодоров.

Фортисимо Фамилия е програма на Максим Ешкенази, подкрепена от Фондация "Америка за България", която представя осем музикално-образователни семейни концерта. В рамките на програмата до този момент децата с възторг се срещнаха с тромпет, флейта, арфа и перкусии, а "Приказки за виолончело" е още една стъпка в опознаването на класическите музикални инструменти.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА