Last news in Fakti

16 Декември, 2021 10:44 2 006 9

Признаха пеенето от Долен и Сатовча за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО

  • сатовча-
  • долен-
  • пеене-
  • икане-
  • високо пеене-
  • културното наследство-
  • юнеско

Това е шестото вписване на България в Представителния списък на ЮНЕСКО

Признаха пеенето от Долен и Сатовча за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО - 1
Снимка: БГНЕС

Кандидатурата за високото пеене от селата Долен и Сатовча беше вписана в Представителния списък на ЮНЕСКО на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството.

Решението беше взето на заседание в рамките на 16-ата сесия на Междуправителствения комитет за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, която се провежда в Париж и онлайн.

Кандидатурата за високото пеене е подготвена от експертите от Института за етнология и фолклористика с Етнографския музей при Българската академия на науките - проф. д.изк. Лозанка Пейчева, доц. д-р Николай Вуков и гл.ас. д-р Лина Гергова.

Високото пеене или пеенето на високо е традиционно многогласно пеене, уникално за селата Долен и Сатовча, Благоевградска област.

В миналото песните "на високо" са били известни като летни песни, изпълнявани на открито от жените по време на полската им работа. Докато копаели или жънели, между другото пеене жените се извикват – от една нива една група „ика”, от друга нива друга група отвръща. Днес основните изпълнителки на високо са жените и момичетата от певческите групи в двете села, като традицията в село Долен е силно застрашена и повлияна от обезлюдяването му.

Високото пеене се нарича от местните певици „пеене на високо”, „рукане”, „викане”, „икане”, уточнява БНТ.

Характерни са три типа многогласни песни: на ниско, на високо, комбинирани между ниско и високо. Комбинирането между ниско и високо многогласно пеене е четиригласно. То съчетава бурдонираща двугласна песен и песен на високо. На територията на България подобна особена комбинация между бурдонна полифония и афективни провиквания е уникално локално музикално явление.

Пеенето на високо не за пръв път получава международно признание – през 1988 г. певиците от Сатовча стават лауреати на престижната Хердерова награда.

Това е шестото вписване на България в Представителния списък след Бистришките баби (2008), Нестинарството (2009), Традицията на чипровското килимарство (2014), Народния празник Сурва в Пернишко (2015) и Първомартенските културни практики (съвместна кандидатура със Северна Македония, Румъния и Молдова, 2017).


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 плевен

    0 0 Отговор
    "Кой уби Моцарт ?" Огнян Стамболиев пише много интересно. Често научавам по нещичко от него. Но!! Не може единствено той да се ползва с лукса да не бъде коментиран. Защо?
  • 2 Димов

    5 1 Отговор
    Светът тепърва има да осъзнава богатствата на българската култура.
  • 3 Браво!

    4 1 Отговор
    Браво!
  • 4 гост

    5 7 Отговор
    преди 50-60 г. комунистите докараха нещата така ,че помашко-турските песни да се наричат Български !

    Коментиран от #5, #7

  • 5 Калигула

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Прав си! А в Гърция ги наричат "тракийски"!!! Също неправилно.
  • 6 Христо Дамянов с. Първенец/Челник

    3 0 Отговор
    ЮНЕСКО и то е една мафия!! Нас изобщо не трябва да ни интересува мнението на някакво си ЮНЕСКО, утре може всичко да кажат! БНР и БНТ трябва да са едни от стожерите на българщината - само българска народна музика!!! Другатая има по частните радио и тв.

    Коментиран от #8

  • 7 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Кои песни? Дай пример?
  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Христо Дамянов с. Първенец/Челник":

    Българщината ни е атакувана непрекъснато и от всякъде. Този могъщ извор, българската народна песен, целенасочено се отравя и затлачва. На нас денонощно ни се натрапва, ЧАЛГА, ПОП, РОК, МЕТЪЛ и разбира се некъдърно обработен фолклор с малки изключения. Целта е, -"ПРОСТ НАРОД-СЛАБА ДЪРЖАВА"- народна поговорка.
    copy-paste: "...........Традиционната музика на всеки народ представлява една от най-важните съставки на неговата култура, наред с езика, религията, обичаите и др. Безспорно, всеки народ представлява сбор от производители и консуматори, но културата е това, което поддържа равновесието между тях. Без културата, балансът се измества в посока към консуматорите, което е естествен природен закон. ........."

    Коментиран от #9

  • 9 Димов

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Евалла за този коментар!