Last news in Fakti

8 Октомври, 2023 16:56 3 299 8

ЮНЕСКО обяви 13 нови Чудеса на света (СНИМКИ)

  • юнеско-
  • чудеса-
  • чудесата на света-
  • световно наследство

От този списък отпадна Венеция, а Несебър не беше вписан

ЮНЕСКО обяви 13 нови Чудеса на света (СНИМКИ) - 1
Снимки: Shutterstock

Комитетът за световно наследство на ЮНЕСКО добави 13 нови обекти към Списъка на световното наследство по време на 45-ата сесия в Рияд, Саудитска Арабия. Комитетът също така добави няколко украински обекта в Киев и Лвов към списъка си на световното наследство в опасност, предава pochivka.blitz.bg.

Не вписаха Несебър в рисковия списък. От него в последния момент изпадна и Венеция. Ето кои са новите Чудеса на света:

Палестина - Древен Йерихон/Тел ес-Султан

Тел ес-Султан, разположен в долината на река Йордан, е могила с овална форма, която съдържа доказателства за човешка дейност, датираща от 9-8 хилядолетие пр.н.е. Черепи и статуи, открити на мястото, предполагат, че жителите на неолита са практикували религиозни ритуали. Археологическите доказателства от ранната бронзова епоха показват признаци на градоустройство, а останките от средната бронзова епоха разкриват наличието на голям град-държава.

Иран - Персийският кервансарай

Кервансараите били крайпътни ханове, които осигурявали подслон, храна и вода за кервани, поклонници и други пътници. Местоположението на всеки кервансарай се определя от наличието на вода, терена и съображенията за сигурност. 54-те са само малка извадка от многото кервансараи, които са построени по древните пътища на Иран. Те се считат за най-важните и ценни примери за ирански кервансараи, представляващи широк спектър от архитектурни стилове, адаптации към климатичните условия и строителни материали.

Китай - Стари чаени гори на планината Джингмай

Народите Бланг и Дай развиват специфична култура в планината Джингмай в югозападен Китай в продължение на хиляда години, започвайки от 10-ти век. Това е район за производство на чай с традиционни села, заобиколени от стари чаени горички и плантации.

Местните общности поддържат традиционен метод за отглеждане под земята, който е адаптиран към екосистемата на планината и субтропичния мусонен климат. Традиционните церемонии отбелязват вярата в чаения прародител - че духовете живеят в чаените плантации и определят съдбите на хората.

Азербайджан - Миграционният път в Хиналиг

Това е планински регион в Северен Азербайджан, дом на полуномадския народ Хиналиг. Хората от него имат уникална култура и начин на живот, които се определят от сезонната им миграция между летните и зимните пасища, следвайки 200-километров маршрут, наречен Koc Yolu (Миграционен път).

Това са високопланински летни пасища и селскостопански тераси в планините на Голям Кавказ, зимни пасища в равнинните равнини в централен Азербайджан и свързващия Koc Yolu. Пейзажът включва и древни маршрути, временни пасища и къмпинги, мавзолеи и джамии.

Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан - Пътища на коприната

Коридорът Зарафшан-Каракум е ключова част от Пътищата на коприната в Централна Азия, свързващи други коридори от всички посоки. Той е дълъг 866 километра и тече от изток на запад по поречието на река Зарафшан, през скалисти планини, плодородни речни долини и необитаема пустиня. От 2 век пр.н.е. до 16 век коридорът е основен търговски път между Изтока и Запада, с голямо разнообразие от стоки, които се търгуват. Хора от цял свят пътуват, заселват се, което го прави коридор на смесица от култури, религии, науки и технологии.

Германия - Еврейското наследство на Ерфурт

В средновековния исторически център на Ерфурт, столицата на Тюрингия, има три исторически паметника: Старата синагога, Микве и Каменната къща. Те илюстрират живота на местната еврейска общност и нейното съжителство с християнското мнозинство в Централна Европа през Средновековието, между края на XI и средата на XIV век.

Дания - Крепостите на викингите

Пет огромни, кръгли крепости са построени от викингите в династията Джелинг. Всички те са построени между 970 и 980 г. и имат еднакъв дизайн. Крепостите са разположени в близост до важни сухопътни и морски пътища и са построени, за да бъдат защитавани от нападение.

Те показват, че династията е мощно и централизирано кралство и са знак за социалните и политически промени, които се случват в Дания в края на 10 век.

Канада - Златната треска в Клондайк

Tr'ondek-Klondike е регион в северозападна Канада, разположен по поречието на река Юкон в субарктическия пояс. Той съдържа археологически и исторически обекти, които показват как коренното население се е адаптирало към безпрецедентните промени, причинени от златната треска в Клондайк в края на 19 век. Тези места показват и как коренното население и заселниците са взаимодействали.

Южна Корея - могилите на династията Гая

Това са група от погребални могили, принадлежали на династията Гая, която е съществувала в Южна Корея от 1-ви до 6-ти век. Разпределението на гробовете, характеристиките на ландшафта, видовете погребения, както предметите показват, че Гая е имала уникална политическа система, в която различните групи са равни, но споделят обща култура.

Монголия - Кромлех от еленски камък

Тези древни еленски камъни се намират по склоновете на хребета Хангай в централна Монголия. Те са били използвани за церемониални и погребални практики, датиращи от около 1200 до 600 г. пр.н.е. Камъните са високи до четири метра и са поставени директно в земята, самостоятелно или на групи. Почти винаги се намират в кромлех, заедно с големи надгробни могили и жертвеници.

Покрити със силно стилизирани гравюри на елени. Еленовите камъни са най-важните оцелели структури, принадлежащи към културата на евразийските номади от бронзовата епоха, които се развиват и след това бавно изчезват между 2-ро и 1-во хилядолетие пр.н.е.

Камбоджа - Столицата на кхмерите Ко Кер

Ко Кер е свещен комплекс от много храмове и светилища, включително скулптури, надписи, стенописи и руини. Той е построен в продължение на 23 години и е била едиnствената столица на Кхмерската империя от 928 до 944 г. Основaва я крал Джаяварман IV и се смята, че неговият свещен град е построен по древните индийски религиозни концепции за Вселената. Градът има необичайно градоустройство и строителни техники, използващи гигантски монолитни каменни блокове.

Етиопия - Свещените гори на Гедео

Гедео е разположен на стръмните склонове на етиопските планини. Това е регион на агролесовъдството, където земеделските производители използват многослойно отглеждане с големи дървета, подслоняващи вложка, под която те отглеждат кафе и други храсти.

Хората имат богати познания за управлението на горите, а в рамките на култивираните планински склонове се намират свещени гори, които се използват за религиозни ритуали. По планинските хребети има куп мегалитни паметници, които хората от Гедео и сега почитат, като за тях се грижат само старейшините.

Индия - Световният университет в Сантиникетан

През 1901 г. известният поет и философ Рабиндранат Тагор основава Santiniketan, пансион и център за изкуства в селските райони на Западна Бенгалия. Сантиникетан се основава на древни индийски традиции и визия за човешкото единство, надхвърлящо религиозните и културни граници.

През 1921 г. Тагор създава "световен университет" в Сантиникетан, признавайки единството на човечеството или Вишва Бхарати. Архитектурата и подходът на Сантиникетан към образованието се различават от преобладаващите британски колониални и европейски модернистични ориентации от началото на 20 век. Това е подход към пан азиатската модерност, който се основава на древни, средновековни и народни традиции от целия регион.

Латвия - Старият град Кулдига

Старият град Кулдига в Латвия е добре запазен пример за традиционно градско селище, което се развива от малко средновековно селце до важен административен център на херцогство Курландия и Семигалия между 16-ти и 18-ти век.

Градската структура на Кулдига до голяма степен е запазила уличното оформление от онзи период и включва традиционна архитектура на дървени трупи, както и стилове, повлияни от чужбина, които илюстрират богатия обмен между местни и пътуващи занаятчии от около Балтийско море. Архитектурните влияния и занаятчийските традиции, въведени през периода на херцогството, продължават и през 19 век.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стамболов

    8 7 Отговор
    България - Перперикон

    Коментиран от #3

  • 2 тиквентолуп

    13 3 Отговор
    Пропуснали са едно чудо от Банкя!
  • 3 9767

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "Стамболов":

    Какво чудо е Перперикон, има много като него в Гърция,Турция,Македония( има няколко) Това е откритие за нас ,но не е чудо на света,колкото да се иска на някой.

    Коментиран от #5, #6

  • 4 Несебър и слънчака

    0 2 Отговор
    Освен университета на Сандокан, нищо интересно.
  • 5 Аве друго си е

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "9767":

    "Еврейското наследство на Ерфурт" - световно чудо на чудесата - докато ние сами се подценяваме и дърпаме надолу в казана...
  • 6 елементарен си

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "9767":

    Траките са ги строили навсякъде.

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 разхождам си кора на голо

    1 0 Отговор
    Допускам, че Херцогство Курландия ще стане много популярно между една определена социална група :)