Last news in Fakti

19 Май, 2022 13:03 1 882 1

Рисунка на Микеланджело бе продадена за над 23 милиона евро (СНИМКА)

  • рисунка-
  • търг-
  • микеланджело-
  • рекордна сума-
  • ренесанс

Рисунката се смята за една от най-ранните творби на ренесансовия творец

Рисунка на Микеланджело бе продадена за над 23 милиона евро (СНИМКА) - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Рисунка с мастило на гол мъж от Микеланджело бе продадена за над 23 милиона евро на търг в Париж, съобщи Ройтерс, като се позова на съобщение на известната аукционна къща "Кристис", пише БТА.

За творбата, определена като френско национално съкровище, има забрана за изнасяне от страната за 30 месеца. Неотдавна френското правителство отмени тази забраната и даде възможност да бъде предложена без ограничения на колекционери от цял свят.

Рисунката "Гол мъж и две фигури зад него" е смятана за една от ранните творби на ренесансовия майстор и датирана от края на петнадесети век. Творбата, едно от малкото негови произведения в частни колекции, е продадена през 1907 г. в Париж като рисунка от школата на Микеланджело.

Тя е почти забравена до 2019 г., когато експерт на аукционната къща я определя като творба на Микеланджело. Тя бе продадена днес за 23 162 000 евро.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лорд Минчу

    5 1 Отговор
    "като рисунка от школата на Микеланджело.

    Тя е почти забравена до 2019 г., когато експерт на аукционната къща я определя като творба на Микеланджело. Тя бе продадена днес за 23 162 000 евро."

    Намирате стара рисунка, намирате "експерт" давате му едни пари да я "обяви" и гепите милионите от някой балък ;))
    Така преди време "обявиха" и "Спасителят на света" за оригинал и отръскаха един арабин с няколкостотин милиона, а той си я кична в яхтата да си я разхожда и те така....грешни пари!