Last news in Fakti

28 Декември, 2022 13:37 1 888 5

Израел започва разкопки на библейската къпалня Силоам в близост до парка "Йерусалимски стени"

  • библейски музей-
  • библия-
  • къпалня-
  • силоам-
  • ерусалим-
  • йерусалим-
  • израел-
  • разкопки-
  • библейска история

Известната къпалня, описана в Библията, датира от времето на цар Езекия

Израел започва разкопки на библейската къпалня Силоам в близост до парка "Йерусалимски стени" - 1
Снимка: Shutterstock

Израелските власти днес обявиха плановете си да извършат разкопки на библейската къпалня Силоам в Йерусалим и да отворят обекта за обществеността, съобщи ТПС за БТА.

Къпалнята е построена преди около 2700 години по време на управлението на цар Езекия и е била част от водната система на града. Тя се намира в района на Националния парк "Йерусалимски стени", който обгражда Стария град на Йерусалим.

Работата в обекта се контролира от Управлението за антики, Управлението на националните паркове на Израел и Фондация "Градът на Давид". Не са посочени срокове.

Къпалнята в Силоам е служила като резервоар за водите на извора Гион, които са били отклонявани през подземен воден тунел по време на периода на Първия храм и е описана в Книга на царете II 20:20.

Къпалнята в Силоам е разширена през периода на Втория храм, вероятно като "миква" или ритуална баня за тълпите поклонници, които се изкачват към Храма.

През 1880 г. във водния тунел, само на няколко десетки метра от къпалнята, е открит Силоамският надпис. Надписът, изписан на древен иврит, разказва как водата от извора Гион е била пренасочена към къпалнята по време на управлението на цар Езекия. Понастоящем надписът се намира в Археологическия музей в Истанбул. Турция отхвърли усилията на Израел надписът да бъде върнат в Йерусалим.

През 2004 г. по време на инфраструктурни дейности, извършвани от водоснабдителната компания "Хагихон", някои от стъпалата на къпалнята са разкрити. В резултат на това Израелската служба за антики започва системни разкопки, при които се разкрива северният периметър на къпалнята и част от източния ѝ периметър.

"Къпалнята Силоам в националния парк "Градът на Давид" в Йерусалим е обект с историческо, национално и международно значение", заяви кметът на Йерусалим Моше Лион. "След дълги години на очакване, скоро ще се радваме, че ще можем да разкрием този важен обект и да го направим достъпен за милионите хора, които посещават Йерусалим всяка година."

Националният парк "Йерусалимски стени" включва туристическия и археологически обект "Градът на Давид", Давидовата кула, хълма Цион и гробницата на цар Давид, както и гробището на хълма Цион.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    3 5 Отговор
    Да разкопаят и близката тоалетна не може да не открият и някое свещено ако.
  • 2 Румен

    2 4 Отговор
    Само прости хора може да се молят на една стена от тугли. Докъде стигнаха хората. Ами животните май са по умни от нас. Да сте видели животно да се моли.
  • 3 Търновец

    2 1 Отговор
    Йерихон и Йевус - сегашен Йерусалим са може би най-древните градове в света и са основани от Кханааните преди повече от 10000 години когато в Европа още е имало мамонти и не имало никакви метали - металолеенето започва от древна Персия - Арайа след хиляди години. Градовете са първите доказателства как хората почват да живеят заедно, и първите известни градове в които е започнало строителството на двуетажни каменни къщи. Израелтяните се появяват след хиляди години и наричат градовете от мед и масло и ги превземат с война - "Книга на Джошуа". Това което аз съм чувал за превземането на двата града се различава много от това което Израелтяните твърдят.
  • 4 Щукар

    0 0 Отговор
    Да не изскочи от там някоя Силоамка без бельо. Олеле,какви ги плещя! Та по ония времена бельото още не е съществувало.
  • 5 смок

    0 0 Отговор
    Къпалнята в Силоам е служила като резервоар за водите на извора Гион, защото тогаз шампоани и сапуни е нямало и водичката си е била горе-долу чистичка. Като оставям настрана човешките слузки.