13 Септември, 2024 08:49 962 7

На сакралния остров „Св. Кирик и Юлита“ в Созопол бе открит трети аполонийски храм

  • храм-
  • аполонийски-
  • созопол-
  • разкопки

Аполонийските храмове са издигнати за около 50 години и нямат аналог на нашата територия

На сакралния остров „Св. Кирик и Юлита“ в Созопол бе открит трети аполонийски храм - 1
Снимката е илюстративна. Източник: БГНЕС
Екипът на доц. Кръстина Панайотова е открил при разкопки трети аполонийски храм на остров „Св. Кирик и Юлита“ в Созопол. Той е от времето на първите заселници на Аполония, пише dariknews.bg.

Първият открит храм на същото място е на бог Аполон. чиито останки бяха намерени там, е на бог Аполон. Там се е намирала 13-метрова статуя на Аполон Лечител, който е обявен за покровител на града. При разкопките екипът археолози откри съдове, оставени като дарове в храма. През 72 г. пр. Хр. римският пълководец Марк Лукул превзел с щурм Аполония и като ценен трофей отнесъл статуята в Рим.

Вторият храм е възможно да е на богиня, вероятно Афродита, но за сега няма категорични доказателства за това.

Третият храм, открит сега на острова, може също да е на богиня, тъй като там е намерена ръка от статуя, която изглежда женска.

Доц. Панайотова разказва, че аполонийските храмове са издигнати за около 50 години и нямат аналог на нашата територия.

Остров „Св. Кирик и Юлита“ в Созопол е известен и с това, че там е построена ранно-християнска базилика, около която е имало и некропол. Също така там е имало и едноименен манастир.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    4 2 Отговор
    Дето копнеш изкача гръцко и римско, само следа от Ганчо няма.

    Коментиран от #2

  • 2 Всъщност

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    В България има много по-стари бронз и златни предмети от цяла Европа . Тракийско , отпреди римската и еленската култури .А по-късно елените и римляните са оставили много материални паметници . При вас , в Турция , друго освен гръцко и римско друго има ли ?

    Коментиран от #7

  • 3 Ганя Балкански

    0 0 Отговор
    Нема да се плашите , Ганча ша продаде/раздаде де що намери. За справка историческите музей в България! Частните колекции по света притежават 98% от наслетството на България! Изводите - Всичко по левче !?!
  • 4 шекер

    0 0 Отговор
    Нека копат по-дълбоко, та да изкопат я нефт, я газ. Страната е препълнена с камънаци, стига толкова.
  • 5 Рико

    0 0 Отговор
    Екипът ще си вземе големите пари, дето обикновения българин не може и да си мечтае! В Созопол всички НКЦ, трябва да се консервират, реставрират, експонират и опазят! Това е проблема, копае е се , открива се и после всичко заминава в канавката, защото никой не го интересува, откритото да бъде опазено и показано на поколенията! Като отиде, човек в Италия, Гърция и на много други места, цъка с език и се чуди как хората могат да си опазят автентична историята а при нас е само археолозите да се нагушат с кинти и друго никой не го интересува! Колко обекта в бг. има който за пример, броят се на пръсти, повечето са занемарени, обрасли с треви и храсти, структурите са в лошо състояние, абе, дреме ми какво са открили в Созопол, щом няма да бъде опазено!
  • 6 Иво

    0 0 Отговор
    Писна ми от фалшификации. Надминахме даже и македонците
  • 7 Реaлно

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Всъщност":

    Елени по тези земи е имaло много преди Елините.