Last news in Fakti

4 Юли, 2023 14:45 1 306 0

Рекорден брой изпълнители на XXI фестивал „Черноморски перли“

  • олша-
  • грузия-
  • словакия-
  • румъния-
  • сърбия-
  • молдова-
  • украйна -
  • българия-
  • концерти-
  • „черноморски перли“

Часа и мястото на срещата на МФФ „Черноморски перли“ не се променя вече две десетилетия

Рекорден брой изпълнители на XXI фестивал „Черноморски перли“ - 1
Снимка: Агенция Форум България

С пищното дефиле и гала церемонията в центъра на Приморско и с грандиозен 4-часов спектакъл в амфитеатъра на Несебър стартира поредният тридневен етап от Международния фолклорен фестивал „Черноморски перли 2023“, който се провежда всеки петък, събота и неделя от юни до септември в курортите Поморие, Свети Влас, Несебър и Слънчев бряг. На фестивала, организиран от Български и арт фолклорен център „Нестия“ показаха танцовите и певческите си умения няколкостотин изпълнители от 8 държави – Полша, Грузия, Словакия, Румъния, Сърбия, Молдова, Украйна и България.


Най-значимият и дългогодишен международен черноморски арт фестивал Black Sea Pearls се провежда за 21-ва поредна година. Тримесечният международен културен форум „Черноморски перли“ стартира традиционно с Детски форум за световни изкуства през юни и завършва в последните дни на август с III Световна среща на фолклора.


МФФ „Черноморски перли 2023“ е най-важното събитие в летния календар на БАФЦ „Нестия“, който от 32 г. осъществява множество престижни събития в страната и в чужбина и има зад гърба си над 1000 фестивала, 6000 концерта с над 2 милион публика. Годишно „Нестия“ организира и провежда в столицата и в страната около 100 значими национални и международни концерти, на които предоставя най-добрата сцена за изява на талантливите деца и творци от всякакви възрасти, занимаващи се с фолклор и други форми на изкуствата, възпитава в българщина.


Часа и мястото на срещата на МФФ „Черноморски перли“ не се променя вече две десетилетия. В края на всяка седмица жители и гости на трите курорта – Поморие, Свети Влас и Несебър, аплодират няколкочасовите концерти, събиращи най-добрите състави от България, Балканите и Черноморието. „Нестия“ безспорно е една от най-представителните визитни картички на България за колорита и богатството на българския фолклор, а фестивалите, които организира са най-успешните компании в сферата на културата и туризма в страната.


XXI издание на „Черноморски перли“ стартира с уникален концерт в Амфитеатъра на Несебър, където над 300 певци, танцьори и музиканти от Балканите и Черноморския регион взривиха на публиката с изпълненията си. Сред участниците бяха танцовите състави „Бисърче“-София, “Козлодуйче“ - Козлодуй, „Легенда“-Тбилиси "Мтреби"-Ботуми и USHBA-KУТАИСИ от Грузия, Gruza от Словакия, "КУД Извор"-Сърбия, „Дубас“-Молдова, "Заветерни слободник"-Полша, вокална група CORUL DORULRT-Румъния, „Колорит“ и "Бердичев"-Украйна… Гост на фестивала бе певицата Георгия Райкова – солист на БАФЦ „Нестия“.


Церемонията по награждаването на Международния фестивал „Черноморски перли“ в Поморие бе още по-помпозна и представителна. Започна с многонационално хоро на площада, с Дефиле на съставите, качи на сцената над 300 изпълнители от 8 държави, които в оспорвано съревнование се бориха за титлата „Мис и Мистър Нестия“, да спечелят наградите за „Най-атрактивен сценичен костюм“ и медалите в надпреварата „Кръшна ръченица“.


Наградите връчи председателят на Български арт и фолклорен център „Нестия“ Христо Станков, който от 2001 г. организира престижният арт фестивал.


Над 3 десетилетия БАФЦ „Нестия“ работи за съхранение и защита на българския фолклор, за приемане на Закон за обучение по български фолклор в училищата, държи на качественото провеждането на културни събития, прояви и фестивали в страната и в България, а основната цел на БАФЦ „Нестия“ е българският фолклор да бъде визитната културна картичка на България пред света.


Христо Станков е инициатор на движението „Бъдност за талантите на България, на „Поход на българското единение“, които се провеждат всяка година в цялата стана, на Националната кампания „Да запалим и съхраним Огъня Български!“, на „Събор на Българите, Българското и по Български“ и на световен общобългарки събор “Хубава си татковино - с България навеки”, на приза „Радетел на българското“ и на отличието „Крепост на българщината“ и др. Издирил е и е помогнал за развитието на хиляди млади таланти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА