Last news in Fakti

16 Октомври, 2023 08:00 882 3

Софийската филхармония с концерти в Гърция, Австрия и Германия

  • софийска филхармония-
  • турне-
  • гастроли-
  • европа-
  • германия-
  • австрия-
  • фирсен-
  • щутгард-
  • висбаден-
  • маестро найден тодоров

На 5 ноември Софийската филахрмония ще излезе на сцената на Концертхаус – Виена.7, 8 и 9 ноември са датите на концертите във Фирсен, Щутгард и Висбаден

Софийската филхармония с концерти в Гърция, Австрия и Германия - 1
Снимка: Софийска филхармония

Софийската филхармония има удоволствието да обяви поредица от концерти в чужбина в края на октомври и началото на декември.

Елитният български оркестър под палката на маестро Найден Тодоров ще представи своето изкуство в Солун, Виена, Фирсен, Щутгарт и Висбаден.

На 22 октомври в Солунската концертна зала филхармониците ще представят „Празнична увертюра“ от Веселин Стоянов, „Валс“ от Морис Равел и „Картини от една изложба“ от Мусоргски. Към последното произведение ще се присъединят и музикантите от Солунския държавен оркестър.
Солунските музиканти ще върнат визитата и ще гостуват в зала „България“ на 17 декември, когато заедно с Националния филхармоничен хор ще представят Деветата симфония на Бетовен.

На 5 ноември Софийската филахрмония ще излезе на сцената на Концертхаус – Виена. В програмата: Концерт за цигулка в ре мажор от Бетовен и Симфония №9 от Дворжак. Солист на концерта е един от най-добрите ученици на Ан-Софи Мутер, младият, но вече много популярен цигулар Елиас Давид Монкадо.

7, 8 и 9 ноември са датите на концертите съответно във Фирсен, Щутгард и Висбаден. Програмата за Германия включва:
Концерт за цигулка в ре мажор от Бетовен със солист Елиас Давид Монкадо, „Валс“ от Морис Равел и „Картини от една изложба“ от Мусоргски.

Софийска филхармония с нетърпение очаква да сподели своята музика и с българската публика в Солун, Виена, Фирсен, Щутгарт и Висбаден.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сульо

    1 2 Отговор
    Някъде по крайните квартални читалища за бедни ли ще свирят?

    Коментиран от #3

  • 2 ИВАН ХАДЖИЕВ

    0 0 Отговор
    За поредното безобразие на Найден Тодоров
    ЕКАТЕРИНА ДОЧЕВА, музикален наблюдател на „Култура“


    Този път колонката ми е посветена не на състоял се концерт, а на концерти, които не се състояха. Не се състояха в Русе.

    Вече трета година Оперно-филхармоничното дружество в Русе има за директор диригента Найден Тодоров. Яви се на конкурс човекът, представи изключителната концепция и спечели. Така прецени комисията, избрана от Министерството на културата, което е принципал на ОФД-Русе. Оттам нататък делата на директора-диригент се прочуха единствено с желанието за ‛суперефективност“ на поверената му институция – колкото се може повече продукция за по-кратко време. В тази стахановска политика качеството на концертите и на оперните спектакли изобщо не се коментираше. Важна беше бройката. Примерно: преди две години операта ‛Дон Жуан“ от Моцарт е трябвало да бъде поставена, вместо поне за месец, само за една седмица. Гастролиращият диригент Велизар Генчев едва измолил още малко. Практиката да се правят концерти с една, максимум две репетиции е любима на директора Тодоров, който изглежда е решил, че след като той самият преглежда отгоре-отгоре партитурите, на които е решил да обърне внимание, всички са като него и са щастливи, когато работят малко, а получават същите пари. Така било на Запад, твърди момчето и продължава усмихнато да върши безобразията си. Тодоров по същата методика постави ‛Дон Карлос“ тази година за Международния фестивал ‛Мартенски музикални
  • 3 ВАСИЛЕВ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сульо":

    Шефът на Русенската опера Найден Тодоров се оказа, че няма легитимна диплома за бакалавър от Виена, но въпреки това се сдобил с по-високата магистърска степен в Нов български университет. Без реално да е учил там!
    Във визитката му на сайта на операта е посочено, че от 1993 година е студент на проф. Карл Остерайхер и проф. Урош Лайович във Виенския университет, който завършва през 1996 година. През 2001 година пък става магистър в Нов български университет. Никъде в регистрите обаче не фигурира бакалавърската му диплома.
    Преди около 2 години в аналогична ситуация се оказа директорът на операта в Стара Загора Веселин Стойков, съобщава от МОН. При заемането на високия пост той представил магистърска диплома от НБУ, но в последствие се оказало, че няма завършена бакалавърска степен. Заради гафа Стойков светкавично беше уволнен. Според правилата в родното образование всеки, който придобие образователна степен в чужбина и получи документ за това, е длъжен да го легализира. Това става в Националния център за информация и документация към Министерството на образованието. Резултатът от проверката остава завинаги в архива на ведомството и при нужда може да се направи насрещна проверка. Според служителите на центъра при тях не е постъпвала диплома за бакалавър на Найден Тодоров от Виена, което на практика означава, че у нас той няма ценз. Потърсен за коментар, шефът на Русенката опера призна, че действително не разполага с диплома от чужбина за бакалавър. По думите