Last news in Fakti

3 Декември, 2013 12:22 2 783 0

Световноизвестен бас пее във "Фиделио" в Операта

  • опера-
  • "фиделио"-
  • григор паликаров-
  • бетовен-
  • премиера

Единствената оперна творба на великия бетовен ще има премиера на 15 декември

Световноизвестен бас пее във "Фиделио" в Операта - 1
Маестро Григор Паликаров. На другите снимки: Eндрик Вотрих и Курт Ридъл.

Софийската опера и балет се готви за премиера на „Фиделио” - единствената оперна творба на великия Бетовен. На 15 декември, от 19 часа, почитателите на гениалния немец ще се срещнат с неговото уникално произведение.

Участват солистите Димитър Станчев (дон Фернандо), Бисер Георгиев (дон Пизаро), Eндрик Вотрих (Флорестан), Мариана Цветкова (Леонора), Курт Ридъл (Роко), Силвана Пръвчева (Марцелина), Красимир Динев (Жакино), Николай Иванов (Първи затворник), Антон Радев (Втори затворник). Със специалното участие на актьора Мариус Донкин в ролята на Разказвача.

Диригент е маестро Григор Паликаров, а режисьор - Ханс-Йоахим Фрай. Сценографията е на Павлина Коцева, а хормайстор е Виолета Димитрова. Цените на билетите са от 10 до 50 лева.

Неслучайно една година след официалното откриване на Операта през 1953 година на нейната сцена се поставя именно произведението „Фиделио”. Как се стига до него?

Историята е следната. Инж. арх. Лазар Парашкеванов кани при официалното рязане на лентата на сградата един от най-изтъкнатите по това време диригенти - Херман Абендрот. Той е изумен от акустиката и цялостния вид на Софийската опера и дава обет, че ако тук се постави единствената опера на Лудвиг ван Бетовен, той ще дирижира представлението.

„Фиделио” е поставена на изумителната сцена на Операта през 1954 година и Абендрот дирижира трикратно този незабравим спектакъл. След поредното изпълнение той споделя пред арх. Парашкеванов, че акустиката на Софийската опера е по-добра и от тази на Миланската скала, но държи това да не се издава като негова оценка.

Абендрот записва през 1955 г. със Софийската филхармония на живо две произведения на Бетовен: Увертюрата "Кориолан" и Пета симфония, които БНР издава през 2012 година на диск и предлага в интернет.

Ханс-Йоахим Фрай - гост-режисьор на операта "Фиделио", е един от малцината европейски мениджъри в областта на културата, който освен като директор на международен оперен театър, се изявява и като генерален директор на голям театър със смесен репертоар и от време на време ръководи голяма концертна зала и международен фестивал.

Роден е на 10 юни 1965 г. в Хановер, Германия. Дипломира се във Висшето музикално училище в Хамбург едновременно с три специалности - като оперен певец, като режисьор на музикален театър и като мениджър в областта на културта.

От 1997 до 2007 г. е оперен директор на знаменитата опера Земпер в Дрезден, а от 2007 до 2011 г. е генерален директор на театъра в Бремен.

През 2006 г. основава ежегодния бал на дрезденската опера Земпер, който се превръща в едно от най-успешните събития в областта на класическата култура в Германия и се излъчва в продължение на повече от 4 часа по телевизията в Германия и цяла Европа.

През 1996 г. той основава Международния конкурс за оперни певци в Дрезден, който сега е една от най-прочутите прояви от този род в света. Конкурсът разширява своя обхват, като през 2011 г. се провежда в Болшой театър в Москва, през 2012 г. в Болшой театър в Минск и през 2013 г. в Брукнерхаус в Линц, Австрия.

От 2008 до 2010 г. Ханс-Йоахим Фрай поставя „Аида", „Летящият холандец" и „Турандот" пред повече от 35 хиляди зрители на ръководената от него Езерна сцена в Бремен.

Поставял е в театър „Михайловски" и в Мариинския театър в Санкт Петербург, както и в камерната опера „Борис Покровски" в Москва. През 2012 г. поставя „Летящият холандец" от Рихард Вагнер за пръв път отвъд Урал край езерото Байкал и в театрите в Улан Уде и Иркутск, а през 2013 г. в Минск.

От 2011 е гост професор в Арт колеж в Сеул, Южна Корея. 

Ендрик Вотрих - гост-солист в операта "Фиделио", е роден в Целе, Германия и изучава цигулка и вокал, последното във Вюрцбург, след което завършва обучението си в Джулиард Скул в Ню Йорк.

Даниел Баренбойм кани младия тенор да пее в Берлинската Щатсопер Унтер ден Линден през 1993. Оттогава Вотрих е чест и много желан гост на водещи международни фестивали, оперни сцени и концертни зали, между които Карнеги Хол, Миланската Скала, където е пял Танхойзер и други роли, Щатсопер и Фолксопер във Виена, Кралската опера в Лондон, Байройтския фестивал, Националния театър в Мюнхен, Нов национален театър - Токио, Операта в Монреал и Земперопер в Дрезден.

От 2005 година Ендрик Вотрих преподава в Музикалната академия във Вюрцбург. Водил е класове в Консерваторията „Чайковски" в Санкт Петербург. Също така изнася рецитали със своя пианист Семьон Скигин.        

Множество записи и радиоизлъчвания с Абадо, Баренбойм, Мути, Мета, Тилеман, Папано и др. документират творческия му път.

Курт Ридъл - гост-солист в операта "Фиделио", е един от най-големите баси на нашето време. Роден е във Виена, учил е в родния си град и в Москва. Носител е на първа награда на конкурсите в Барселона и Париж.

Репертоарът му включва над 100 роли от немски, английски, италиански, френски, руски и чешки оперни произведения. Концертните му програми се простират от Моцарт до Пендерецки и от Бетовен до Малер.

Негова е инициативата за осъществяване на звукозаписа „Коледа и световни звезди" заедно с тримата тенори и други известни артисти. Този звукозапис е само един от 30-те, който е в състояние да ви убеди в гласовите достойснтва на Курт Ридъл.

От 35 години той реалзира близо по 100 участия на сезон.
Гостувал е на почти всички известни оперни сцени по света.

Участвал е във фестивалите в Байроит, Брегенц, Единбург, Мюнхен, Залцбург, Верона.
Ролята на Роко от операта „Фиделио" на Лудвиг ван Бетовен Курт Ридъл реализира заедно с Лорин Маазел и Рикардо Мути в Ла Скала, с Лорин Маазел в Париж и Залцбург, с Бърнстейн в Ню Йорк и Вашингтон, и Лондон.

От 1999 г. Курт Ридъл е почетен член на Виенската Щатсопера.

Маестро Григор Паликаров е роден в Пловдив. Завършва специалностите оперно-симфонично дирижиране при проф. Васил Казанджиев, композиция при проф. Димитър Тъпков, пиано при проф. Красимир Тасков и хорово дирижиране при проф. Стоян Кралев в Националната музикална академия в София. Лятото на 1994 година прекарва юли и август на палатка в къмпинг Арапя, в компанията на две атрактивни колежки от консерваторията. Специализира композицияпри проф. Ерих Урбанер във Виенската Консерватория.

От 1995 г. до разформироването му през 1999 г. дирижира Ансамбъла на българската армия. В продължение на пет години (1998-2003 г.) е диригент на младежката филхармония „Пионер”. През 1998 г. дебютира като диригент на Софийската опера, а от 2001 г. е щатен диригент. Дебютът му в Софийската опера е с Гала концерт на  Гена Димитрова.

Същевременно от 2005 г. е главен художествен ръководител и диригент на Симфонично-оперетно дружество „Маестро Георги Атанасов“ в Пазарджик. От 2008 г. е и диригент на оркестъра на „Класик FM“.
Григор Паликаров участва в музикални гастроли в  Германия, Австрия, Белгия, Франция, Италия, САЩ, Словения,  Тайван, Япония. В продължение на два мандата е председател на българския клон на Менса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА