Last news in Fakti

14 Януари, 2024 18:24 3 785 4

Малкият принц от... Бродуей

  • малкият принц-
  • бродуей-
  • мюзикъл-
  • ндк

В това представление всяка минута е зашеметяващ пир за сетивата

Преди седем години „Бродуей“ гостува в София със своите „Котки“. Тогава, сякаш за първи път българската публика успя да види, усети и преживее на живо как точно изглежда идеалният свят от легендарния мюзикъл. През януари 2024 година, отново в зала 1 на НДК, дойде време за ново, още по-сладко потъване – в идеалния свят на Малкия принц...

И в това представление всяка минута е зашеметяващ пир за сетивата, поднесен със съвършена простота и лекота от безупречно подбрани артисти. Декорите, творческите хрумвания и синергията от няколко вида изкуства са надграждани и отработени до последния детайл. Изкуство, което може да задоволи и масовия вкус, и най-претенциозните критици, пише Даниел Димитров в btvnovinite.bg.

Ако има носталгия към детството, или любов към спомените, или съпричастност към детската фантазия, или връщане едновременно към миналото и бъдещето, или неизгубена надежда за доброто, или дори най-простата вяра, че красотата може да спасява, то тя е събрана в класическата история на Антоан дьо Сент-Екзюпери. История, буквално прегърната и превърната в реалност от режисьорката и хореограф Ан Турние. Тя е създала приказно вълшебство с помощта на прийоми от театъра, музиката, балета, акробатиката...

Самото появяване на Малкия принц в началото – стъпил върху планета-швейцарска топка, бе знак, че този пърформанс няма да е само романтична красота, обляна в звук и светлина, а гала вечер с артисти, които владеят телата си до перфектност.

Като за човек, започнал да танцува на 17 години, Дилън Бароне (Малкият принц) е повече от изумителен. Изпълнението му е като задвижено от извънземна сила или от перото на самия Екзюпери. Толкова е хармонично и сливащо се с магията на думите, фразите и пасажите, които милиони хора по света знаят наизуст.

Крис Мурон е разказвачът – жената с приказния глас, с ангелогласното пеене на финала и с предразполагащата усмивка. Тя е виновникът за уюта на спектакъла „Малкият принц“, за това мисията на Екзюпери да не е само повод за творчески проект и да не е само повече от вдъхновение, а възможност всеки зрител да е по-близо до сбъдването на мечтите си... И този ефект върху гледащия е много повече от приемственост и много повече от продължаване на мисията...

На сцената бяха също Орелиен Бернаред (авиаторът), Хелена де Граве – Розата, Фабио Паси – Лисицата, Филипо ди Кроста – кралят, Мари Менуге – пияницата, Марсин Джаниак – фенераджията, Марта Ковалевска – змията, Уесли Мюлер – стрелочникът, и Ромео Ланглоис – суетният.

Крис Мурон е автор на адаптацията на либретото, както и сърежисьор. Музиката е на Тери Трак. Видеото и илюстрациите са на Мари Джумели, а прическите и грима – на Пеги Хусет. Осветлението е на Стефани Фрич. Целият този предимно френски екип е гаранция, че „Малкият принц“ от „Бродуей“ има място не само в сърцата на хората, но и в сърцето на американския театър.

Източник: btvnovinite.bg


Поставете оценка:
Оценка 4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кирчууу с Бобойко

    1 7 Отговор
    В Главните роли…...заленияСипол е "Лисицатс"....а. "Нашите пепепутурудки ще се Сглобят коя да е момчето
  • 2 Поп

    5 4 Отговор
    Абсолютни глупости. Спектакълът е безобразно тъп и скучен!
  • 3 Мама Миа

    1 2 Отговор
    Чаках го с такова нетърпение и за съжаление останах изключително разочарована- За световноизвен и ,,Бродуей ",спектакалът - рецитал ,а не мюзикъл, е повече от постен.Но най се потресох,когато в танца на розите участваха двама мъже !!! И това ако не е тънко насаждане на убеждения!
  • 4 Лили

    0 0 Отговор
    Най-тъпото нещо, на което съм присъствала! Беше микс от друсалки и неоринтирани хора, тичащи и подскачащи на една сцена. Дори синхронът им бягаше. Чудиш се субтитрите ли да четеш, или да гледаш, защото двете са несъвместими. Реших да гледам, защото знам книгата наизуст. Гледах и се чудих какво е това....Не беше мюзикъл, не беше монолог, театър не беше....Някакво нищо....Освен, че се оказа мега скучно, трябваше да гледам танц на рози, които се предполага да са нежни, да се изпълнява от няколко жени и двама МЪЖЕ..... Пълен шок, нито нежност, нито синхрон, нито мюзикъл.....Змията беше червена....Картинки на музикален фон е бягащи хора....Общо взето това видях...На моменти се чудех дали са употребили забранени вещества, за да го правят това, или може би трябваше аз да употребя, за да разбера....Ама всички около мен бяха разочаровани. Хората от охраната, казаха, че всички са били разочаровани.... Беше пълно с деца, но освен, че ги отказахме от "Малкият принц", друго не знам дали направихме....Такова разочарование не съм очаквала!