Last news in Fakti

2 Април, 2024 09:36 1 597

С „Аз съм Сириус” на 26 април в СБЖ започва честването на 80-годишнината на Ваня Петкова

  • оля ал-ахмед-
  • ваня петкова-
  • сириус-
  • сбж

Това е и заглавието на юбилейния антологичен сборник с творби на Ваня Петкова, подготвен от Оля Ал-Ахмед и Джоузеф Ал-Ахмад

С „Аз съм Сириус” на 26 април в СБЖ започва честването на 80-годишнината на Ваня Петкова - 1
Снимка: Джозеф Ал-Ахмад

Оля Ал-Ахмед и Джоузеф Ал-Ахмад – дъщерята и един от внуците на голямата българска поетеса Ваня Петкова, която, уви, си отиде през 2009 г., без да успее да навърши 65 г., подготвят мащабно отбелязване на 80-годишнината от рождението ѝ с поредица от събития и инициативи, предвидени за цялата юбилейна 2024-та. Началото на тази възпоменателна серия ще бъде поставено с литературно-музикална вечер в Клуб „Журналист” на СБЖ на 26 април от 18.00 часа, пише sbj-bg.eu.

Датата на събитието не е избрана случайно - именно на 26 април преди 15 години Ваня Петкова отлетя към вечността...

Вечерта в СБЖ ще е под надслова „Аз съм Сириус”. Това е и заглавието на юбилейния антологичен сборник с творби на Ваня Петкова, подготвен от Оля Ал-Ахмед и Джоузеф Ал-Ахмад, който предстои да излезе от издателство „Книгомания”. В него стиховете на поетесата са илюстрирани с нейни собствени рисунки.

Художественият ѝ талант не е тъй широко известен, колкото поетичният ѝ, но сега нейната дъщеря (също поетеса и журналистка) и внук (също художник и кинорежисьор) ще го направят общо достояние. Още на събитието в СБЖ на 26 април ще бъде представена и изложба с художествени творби на Ваня Петкова, които досега не са били показвани.

Друга изненада на вечерта ще е мултимедиен филм за нея, създаден от внука ѝ Джоузеф. Той е и автор на цялото художествено оформление, както и режисьор на самото събитие.

Оля Ал-Ахмед ще рецитира незабравими стихове на своята майка – поетесата бунтарка, която приживе често се е чувствала не на място в прекалено приземения ни свят. Затова е казвала, че всъщност е извънземна, дошла е от Сириус и пак там ще отиде, когато отлети от грешната ни планета. Така се ражда и заглавието на излизащия сега неин поетичен сборник, станало и заглавие на музикално-поетичния спектакъл в нейна памет, чиято премиера ще е в Клуб „Журналист” на СБЖ на 26 април от 18.00 часа.

Както разказва Оля Ал-Ахмед, предвидено е след това този спектакъл да обиколи още много места из България, за да се докоснат отново повече хора до искрящия талант и удивителната личност на Ваня Петкова в нейната юбилейна година. Ето предварителния план на обиколките, който споделя дъщерята на поетесата: „През април сме в София, месец май да ни очакват Кърджали, Стара Загора, Чирпан, Хасково, Първомай. През юни сме в село Бяла Река, община Първомай, в Казанлък, в село Красново, община Хисаря, и в Ямбол. През юли, точно на 10 юли – на рождения ден на поетесата, сме в дома ѝ, в Къщата-музей „Ваня Петкова” в село Езерово, област Пловдив. Есента ще плаваме с поезия по Дунава и по Черно море”.

Оля силно се надява да дойдат покани за представяне на възпоменателния спектакъл и в български културни центрове в чужбина, където сънародниците ни също заслужават да се насладят на пламенното творчество на Ваня Петкова.

Оля припомня, че нейната майка е призната за уникално явление в българската литература и поезия, а и не само: „Тя е единствената поетеса в света, номинирана за Книгата на рекордите „Гинес” заради своя поетичен рецитал, два пъти изнесен в самолет по време на полет. Освен това Ваня Петкова заедно с Елисавета Багряна и Блага Димитрова са единствените български поетеси, влезли в най-голямата и престижна трансконтинентална енциклопедия за жените-гениални поети, а това е изключителен принос за България.”

Ваня Петкова е и носителка на десетки награди за поезия и за цялостно творчество. Авторка е на 35 стихосбирки и на няколко романа. Поезията ѝ е преведена на 13 езика – от арабски и арменски до японски. Приживе е изнесла над 800 авторски поетични рецитала в страната и чужбина. Тя е единствената поетеса, записала авторска плоча, на която сама изпълнява поетичните си творби, разказва още Оля Ал-Ахмед.

Нека добавим още, че Ваня Петкова, която бе и авторка на изключителни пътеписи и очерци, които публикуваше след пътуванията си по света, беше член на Съюза на българските журналисти, както и на Съюза на българските писатели и на Съюза на преводачите в България. Владееше седем езика, познаваше и обичаше различни култури, хвърляше мостове от любов и вдъхновение между тях и България.

Нека също така изразим специална признателност на нейните дъщеря и внук – Оля Ал-Ахмед и Джоузеф Ал-Ахмад, за усилията им да съхранят жизнена и зареждаща паметта за изключителната Ваня Петкова и да почетат юбилея ѝ с достоен за нея размах. Благодарение на тях ще можем да се съберем на 26 април от 18.00 ч. в Клуб „Журналист” на СБЖ, за да се докоснем отново до огнения дух на вечната бунтарка и амазонка от Сириус...



Свързани новини