13 Август, 2024 11:32 2 504 9

Археолози в Помпей откриха телата на мъж и жена до съкровището им (СНИМКИ)

  • везувий-
  • помпей-
  • история-
  • трагедия-
  • изригване-
  • вулкан-
  • тела-
  • останки

Двойката се е скрила в стая в къщата, но е останала блокирана вътре от пепелта

Археолози в Помпей откриха телата на мъж и жена до съкровището им (СНИМКИ) - 1
Снимки: БГНЕС/ EPA

Скелетни останки на мъж и жена бяха открити в Помпей, заедно с тайник с монети и скъпоценни бижута, съобщават археолозите от древния град.

Откритието е част от разкопки в Регион IX на погребания под купища пепел град, които разкриха множество древни сгради и артефакти, включително пекарна, ремонт на дома и стаи, украсени със сложни рисунки. Помпей е бил дом на около 20 000 души, когато е бил заринат от пепел и вулканично стъкло по време на изригването на Везувий през 79 г. сл. н. е.

Последното откритие добавя повече подробности към картината за това какъв е бил животът в града преди бедствието. Телата са открити в малка спалня, която е била използвана като временно място за спане, докато големият дом е бил в процес на ремонт, според археолозите, които са направили откритието.

Жената е открита на леглото. В ръцете си е стискала малко вързопче със златни, сребърни и бронзови монети, както и златни и перлени обеци. “Стаята е избрана за убежище от двамата души, докато чакат края на падането на пепелта, която постепенно изпълвала откритите пространства в продължение на часове в останалата част на къщата", казаха археолозите в изявление.

Заради това, че вратата е била затворена, пепелта не е стигнала до стаята, но двойката се е оказала блокирана вътре. “Заклещени в тясната стаичка, смъртта им е причинена от пирокластичния поток, който ги е погребал", обясняват археолозите.

Стаята, в която е имало дървено легло, табуретка, сандък и маса с мраморен плот, е била близо до стаята на Синия храм, която беше открита през юни, и до голямата всекидневна зона, украсена със стенописи. Археолозите откриха и бронзови, стъклени и керамични предмети, които все още са стояли на мястото си на масата. На пода е намерен голям бронзов свещник.

“Възможността да анализираме безценните антропологични данни, свързани с двете жертви, намерени в археологическия контекст, белязал трагичния им край, ни позволява да възстановим значително количество информация за ежедневния живот на древните помпейци и микро- истории на някои от тях, с точна и навременна документация, потвърждаваща уникалността на територията на Везувий,” каза директорът на парка Габриел Зухтригел.

Археолози в Помпей откриха телата на мъж и жена до съкровището им (СНИМКИ)

Той описва разкопките като „работа, в която археолози, антрополози и вулканолози работят заедно, за да възстановят последните моменти от живота на мъже, жени и деца, загинали по време на една от най-големите природни катастрофи на древността“.

Текущите разкопки в регион IX първоначално са започнали, за да се предотврати срутването на външния периметър на обекта. Те предоставиха някои от най-важните открития, правени някога в древния град, пише CNN.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    3 9 Отговор
    Може би руски олигарси забогатели нечестно от някоя война? Илу украински забогатели от помощи към тях за някоя война?
  • 2 Истина е

    10 3 Отговор
    Лили Иванова е пяла там през далечната 68 г пр.х. Там пише LILITVS IVANOVS CANTOR MVNDI.
  • 3 Гост-2

    10 1 Отговор
    Това са Винету и Мата Хари

    Коментиран от #9

  • 4 Дядо Гъдьо

    11 2 Отговор
    Тъй като ги гледам, чини ми се северомакедонци требе да са били. Щом е държала в скута си злато в момента на пърженето, от Охрид требе да е била булката

    Коментиран от #5

  • 5 Вече

    5 6 Отговор

    До коментар #4 от "Дядо Гъдьо":

    Ставаш досаден няколко години да не може да кажеш нищо друго освен македонци.

    Коментиран от #7

  • 6 Роза

    5 0 Отговор
    Горките хора!Знаели ли са ,че след толкова векове костите им ще бъдат открити и ще се превърнат в музейни експонати?!"Помни смъртта"-са казали древните.Защото тя дебне отвсякъде,и всеки от нас ще се срещне с нея в незнаен ден,в незнаен час!
  • 7 Дядо Гъдьо

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Вече":

    Нема македонци дедовото. Има северомакедонци. И ти като ти гледам писането, от таме треба да си се пръкнал.
  • 8 э абаротное

    0 0 Отговор
    Има ли шанс подобна картинка да стане и у нас ! Например със стаята с ЧЕКМЕДЖЕТАТА и спящия там ВОЖД ББ. Коя ли мома би си избрал той за този финален миг ? Мис Бикини , Мата Хари , Цветелина Банката .....? Коя ли ?
    Запечатани за вековете !
  • 9 Кума ЛисА

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гост-2":

    Как пък ти хрумнаха точно тези двамата ? СигуРно е НАПЪЛНО случайно , нали ?