27 Август, 2024 11:58 1 538 1

Франсис Форд Копола: Не исках "Мегалополис" да е модерен холивудски филм

  • франсис форд копола-
  • мегалополис-
  • филм-
  • холивуд

Легендарният режисьор включил в актьорския състав противоречиви звезди, защото не искал филмът му да следва съдбата на т.нар. "уок" филми, които се правят днес в Холивуд

Франсис Форд Копола: Не исках "Мегалополис" да е модерен холивудски филм - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Франсис Форд Копола заяви пред Rolling Stone, че намерението му с "Мегалополис" е било да направи филм, който не може да се смята за "някаква модерна холивудска продукция".

В актьорския състав са включени противоречиви актьори като Джон Войт, който се превърна в злодей в Холивуд заради консервативните си възгледи и откритата си подкрепа за Доналд Тръмп, и Шая Лабъф, който беше обвинен в сексуално посегателство през 2021 г.

“Това, което не исках да се случи, е да ни смятат за някаква "будна" (woke) холивудска продукция, която просто поучава зрителите”, каза Копола. “В актьорския състав участват хора, които в един или друг момент са били отхвърлени. Имаше хора, които са свръхконсервативни, и други, които са изключително политически прогресивни. Но всички ние работихме заедно по един филм. Това беше интересно, помислих си аз.", обяснява Копола.

Като се отнася до работата с Лабъф, който почти не се е снимал във филми, откакто се появиха обвиненията срещу него, Копола похвали актьора, като същевременно призна, че нещата с него са били напрегнати.

“Шая Лабъф наистина се справи с това”, каза Копола: “Преди това нямах опит в работата с него, но той умишлено създава напрежение между себе си и режисьора в изключителна степен. Напомня ми за Денис Хопър, който правеше нещо подобно, а после му казваш: ‘Просто направи нещо' и тогава той прави нещо гениално."

“Мегалополис” включва Адам Драйвър в ролята на архитект, който мечтае да построи утопичен град, след като катастрофален инцидент оставя в руини метрополис, подобен на Ню Йорк. Планът му го превръща във враг на безмилостния кмет на града и други влиятелни фигури. В поддържащия актьорски състав влизат още Обри Плаза, Дъстин Хофман, Лорънс Фишбърн, Джанкарло Еспозито и Натали Емануел.

Противоречия обхванаха “Мегалополис” още от премиерата му на филмовия фестивал в Кан, където той рязко раздели критиците. По същото време се появиха съобщения за предполагаемо неправомерно поведение на Копола на снимачната площадка, включително твърдения, че е целувал статистите по време на заснемането на парти сцена.

Допълнителна полемика избухна този месец, когато Lionsgate дебютира трейлъра на “Мегаполис” и след това трябваше да го изтегли от мрежата, защото съдържаше измислени цитати от филмови критици.

Лайънгсгейт все още планира да пусне “Мегалополис” по кината на 27 септември. След това филмът ще бъде показан на Международния филмов фестивал в Торонто.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ангел

    4 1 Отговор
    киното е помия от много години, дано дядо Копола не ни разочарова...