3 Септември, 2024 10:15 465 1

Режисьорът Питър Уиър получи почетна награда „Златен лъв“ на кинофестивала във Венеция

  • питър уиър-
  • режисьор-
  • златен лъв-
  • кинофестивал венеция

Той прави международен пробив с филма от 1975 г. „Пикник при Хенгинг Рок“

Режисьорът Питър Уиър получи почетна награда „Златен лъв“ на кинофестивала във Венеция - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Австралийският режисьор Питър Уиър (80 г.), автор на филмите „Обществото на мъртвите поети“ и „Шоуто на Труман“, получи почетната награда „Златен лъв“ на тазгодишния филмов фестивал във Венеция, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Той прави международен пробив с филма от 1975 г. „Пикник при Хенгинг Рок“, а през 80-те години започва работа в Холивуд. Сред другите известни филми на Уиър са „Свидетелят“ от 1985 г. с участието на Харисън Форд и „Зелена карта“ с Анди Макдауъл.

Режисьорът Питър Уиър получи почетна награда „Златен лъв“ на кинофестивала във Венеция
Снимка: ЕРА/БГНЕС

През 2022 г. режисьорът беше отличен и с почетна награда „Оскар“. Уиър потвърди по-рано тази година, че ще се пенсионира и се оттегля от режисирането на филми. Пред репортери във Венеция той каза, че амбициозните режисьори трябва да се върнат към основите на създаване на филми и да избягат от шума на съвременния живот.

Режисьорът Питър Уиър получи почетна награда „Златен лъв“ на кинофестивала във Венеция
Снимка: ЕРА/БГНЕС

В чест на Питър Уиър във Венеция беше показан филмът му от 2003 г. „Господар и командир“, в който Ръсел Кроу е в главната роля.

Уиър първоначално е искал да стане актьор, но после е решил, че е по-добре да застане зад камерата. Той обаче признава, че сърцето му е в музиката, припомня Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иново

    0 0 Отговор
    Много голям....