25 Октомври, 2024 22:30 306 2

"Малките грехове" - роман с потенциал за филмова адаптация

  • паулина георгиева-
  • малките грехове -
  • роман -
  • книгомания

Новият роман на Паулина Георгиева „Малки грехове“ ни провокира да помислим за пизванието си

"Малките грехове" - роман с потенциал за филмова адаптация  - 1
Снимка: Книгомания

Само след броени дни новият роман на Паулина Георгиева „Малки грехове“ ще бъде представен на международния кино-литературен форум Based on Books, част от фестивала Cinelibri, като книга с потенциал за филмова адаптация. Програмата включва представители и експерти от всички сфери в областта на литературата и киното от България, Франция, Англия, Германия, САЩ, Норвегия и др.

Снимка: Книгомания

На 29 октомври от 18:30 ч. в Литературен клуб „Перото“ (НДК) ще се състои и официалната премиера на „Малки грехове“. Публиката я очаква интересен разговор между писателката Паулина Георгиева и журналистката Юлия Владимирова за изкушенията, на които се поддава днешният човек, къде е съвременният Ад и Рай и какъв е най-големият порок.

„Малки грехове“ ни запознава с шестима герои – двойката Сол (терапевт) и Лилит (художничка), гърка предприемач Адриан, българката Нора, фотографа швед Йохан и италианската поп дива Верда. Всеки от тях се бори по някакъв начин с чувството на тревожност и се опитва да се справи с обсесии, амбиции, страхове, объркани лични отношения или невъзможност да намери мястото си в света и смисъл за съществуване. Натрупаните травми от миналото водят до отдаването на „малки“ грехове алкохол, психостимуланти, лъжи и манипулации – в тях героите намират утеха, но и неусетно прекрачват обичайните морални норми.

Шестимата герои се сплотяват около инцидент по време на концерт в Берлин – Нора припада след прием на свръхдоза психостимуланти. След преодоляване на пристъпа и уплахата всички те започват да се уговарят и да се срещат на различни места из Европа. Колкото повече време прекарват заедно, толкова повече се сближават – едни организират общ бизнес, а други започват любовна афера.

Групата приятели се уговарят да прекарат заедно ваканция в новооткрития луксозен ритрийт център на остров Крит в т.нар. Дворец на невинността, където Сол организира поредица от ролеви игри и терапевтични сесии. Комплексът създава асоциация за митологичния и погубен Кносос, като символизира Изгубения рай. По време на тази „оздравителна“ ваканция обаче ще бъдат направени признания, които ще променят живота на всеки от героите. Ще успеят ли да да се справят със своите убеждения, травми и страхове? Ще постигнат ли усещане за щастие?

Снимка: Книгомания

Романът „Малки грехове“ е пъзел от слабостите на съвременното общество и порочната практика да ги „лекува“ с алкохол, измами, психостимуланти. Те от своя страна го отдалечават от стремящия се към съвършенство човек, както и от копнежа по Изгубения рай. Увлекателната история на Паулина Георгиева интерпретира по свой начин концепцията за Homo Deus и за призванието на човека, като включва елементи на съспенс и умело отиграва сложни по характер и развитие персонажи.

Редактор на „Малки грехове“ е литературният публицист Силвия Недкова. На корицата четем и нейния отзив за романа:

Малките грехове, всекидневните ни страсти, незабележимите пукнатини в съвършенството на хората, изградени по образ и подобие на боговете... Ако се опитаме да ги надскочим, ще остане ли нещо от човешката ни същност, която ни обрича на страдание, но и на щастие?

Снимка: Книгомания

Романът на Паулина Георгиева рови из сенките на човешката душа в паноптикум от образи, изградени като антична мозайка. „Малки грехове“ е разказ за големите градивни елементи на човешките сърца и умове, почти терапевтична история за истината и лъжата, притворството и прямотата, за умението да си простиш и да не забравиш.

Снимка: Книгомания

Припомняме, че Паулина Георгиева издаде дебютния си роман – психологическа драма – „Симулацията“ (изд. Книгомания) през 2022 г., като предизвика интереса както на читателите, така и на литературната критика, разказвайки история, която излиза от локалните теми, за да засегне онези общочовешките, които вълнуват всеки съвременен човек – вина, изкупление, любов, съпричастност, смисъл на живота. Симулацията е учебна игра, която се разиграва във Виенския университет по време на упражнение по творческо писане. Уви, една от симулациите завършва трагично, а животът на оцелелите участници се преобръща завинаги.

Паулина Георгиева е автор още на разкази, публикувани в различни печатни и електронни медии, и отличени в литературни конкурси. Носител е на Голямата награда на V национален литературен конкурс „Атанас Липчев“ (2019), Специалната награда на литературния конкурс „Кутия с неизпратени писма“, организиран от Клуба на дейците на културата „Нов живец“ – Атина (2019), Отличие в националния конкурс за кратък разказ „Тетрадката“ (2019).

Снимка: Книгомания

По професия Паулина Георгиева е корпоративен „ловец на глави“. Завършила е НГДЕК „Константин Кирил Философ“, магистър по история от СУ „Св. Климент Охридски“, сертифициран коуч към Института за интегрална психология. Водещ обучител е в международната програма за обучения на лидери с помощта на коне HorseDream. Завършила е курс по творческо писане на Фондация „Елизабет Костова“.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    0 0 Отговор
    И тая прописа,след като преде с грантове в Свободна Европа.
  • 2 ТаУмВзе

    0 0 Отговор
    Тва ще е некво жендър романче, щото друго нема как да се рекламира де! Оставям, че матряла не е чел и Винету де. Щом Сорос плаща романчета е добре!