Last news in Fakti

12 Май, 2014 16:26 3 312 0

Излезе книга за Светослав Духовников – защитник на българщината в Родопите

  • светослав духовников-
  • българомохамеданска културно-просветна и благотворителна дружба “родина”-
  • смолян-
  • сборник-
  • книга-
  • държавен архив

Големият родолюбец е обявен посмъртно за почетен гражданин на Смолян и Пловдив

С песента „Излел е Дельо хайдутин“ в изпълнение на 7-годишната Мария, която спечели овациите дори на легендарната певица Валя Балканска, започна представянето в Смолян на сборник с документи за Светослав Духовников – един от най-изявените дейци на учредената през 1937 г. в града Българомохамеданска културно-просветна и благотворителна дружба “Родина”. Книгата е издадена от ИК „Тангра ТанНакРа“ със съдействието на Държавен архив – Смолян и Държавен архив – Пловдив. Тя съдържа статии, слова, литературно творчество и снимки.  Богатото документално наследство на Духовников се съхранява именно в държавните архиви в Смолян и Пловдив.

С премиерата на книгата бе отбелязана 100-годишнината от рождението на Духовников – виден защитник на българщината в Родопите и на българския родов корен на родопчани, изповядващи исляма. Честването бе посветено и на 77-годишнината от основаването на Дружба „Родина“ в Смолян през 1937 г.

На представянето присъстваха проф. Илия Тодев – директор на Института за исторически изследвания към БАН; Димитър Димитров – секретар на Дружба „Родина“ и съпредседател на „Тангра ТанНакРа“; Явор Говедаров – кмет на с. Търън; Здравко Димитров – съпредседател на Дружба „Родина“; Стоян Райчевски – председател на Съюз „Истина“; Елена Алекова - редактор на изданието.

Съставителят Александър Маринов представи документалния сборник, който включва материали, свързани с дейността на Духовников в Дружба „Родина“, неговата богата кореспонденция и част от огромното му литературно творчество, както и спомените на родоповеда Петър Маринов за него.

Специално за събитието държавните архиви в Смолян и Пловдив експонираха витрини с документи и снимки от богатото архивно наследство на Духовников.

Светослав Духовников е роден в с. Търън на 25 юни 1914 г. Завършва мюсюлманско духовно училище в родното село и основно образование в Райково. Благодарение на изключителната си любознателност и самообразованост той става един от най-авторитетните преводачи на османотурски документи, превежда Корана и молитвите на български език, за да бъдат разбираеми за молещите се в джамиите. Като един от учредителите на Дружба „Родина” е и един от първите, които заменят османотурското си име с българско и, въпреки натиска, не го променя до края на живота си. Основава мюсюлманското духовно училище в Райково, на което е и директор. Бил е районен мюфтия в Смолян и Пловдив, директор на българо-мохамеданската гимназия „Мехмед Синап” в Пловдив.

След 9 септември 1944 г. новата местна ОФ-власт в лицето на Кирил Васелев, Никола Палагачев и др. класифицират Дружба „Родина“ като „фашистка“ организация и започва преследване на активистите. Духовников е съден от Народния съд, но е оправдан. Съдебните заседатели, след като проучват архива на дружбата, нейните издания, позиви и агитационна литература, се убеждават, че това е една родолюбива и патриотична организация, но властите в Смолян не се вслушват в препоръките на съда и ликвидират организацията. След процеса Светослав Духовников е принуден да напусне пределите на Смолянски окръг и да се установи в Пловдив, където умира през 2000 г. През 2011 г. е обявен посмъртно за почетен гражданин на Смолян и Пловдив заедно с Камен Боляров и Петър Маринов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА