27 Май, 2014 18:58 2 651 0

Топ археолози получиха награди

  • археолози-
  • награди-
  • сандански-
  • велислава кръстева-
  • бони петрунова-
  • конференция-
  • министерството на културата

Те бяха връчени от зам.-министъра на културата Велислава Кръстева на тържествена церемония в град Сандански

Топ археолози получиха награди - 1
Доц. Бони Петрунова откри втора църква в кулата на крепостта Перистера

Водещи български археолози получиха високо признание за своите постижения на тържествена церемония в град Сандански, където бе открита 53-ата Национална археологическа конференция.

В първия ден специален гост на престижния научен форум бе заместник-министърът на културата Велислава Кръстева. Тя поздрави организаторите и участниците в конференцията и им благодари специално от името на Министерството на културата за положените усилия и всеотдаен труд, които все повече допринасят за престижа на страната ни като страна с уникално културно наследство. На церемонията зам.-министър Велислава Кръстева връчи и традиционните годишни награди на Министерството на културата за научни резултати и значим принос в развитието на археологическата наука и популяризиране на културното наследство на страната. С грамота и плакет се отбелязват най-значимите постижения в областта на теренните проучвания на българските археолози.

С престижните отличия за научни резултати от археологически проучвания, имащи значим принос в развитието на археологическата наука, бяха наградени:

- доц. д-р Иван Христов - за обекти „Кози грамади” и „Акра”;
- доц. д-р Кръстина Панайотова - за обект „Античен некропол на Аполония Понтика”;
- доц. д-р Бони Петрунова - за обекти крепост „Перистера”, крепост „Калиакра” и крепост „Урвич”;
- доц. д-р Милена Тонкова - за обект „Халка Бунар”;
- доц. д-р Валери Йотов и Александър Минчев - за обект „Късноантична крепост на нос „Св. Атанас”;
- доц. д-р Петя Георгиева - за обект „Козарева могила”;

С грамота и плакет за цялостен принос в развитието на археологическата наука и популяризирането на културното наследство на страната беше отбелязан научният и творчески път на проф. Александра Милчева.

Проф. Милчева ръководеше екипа от археолози и на един изключително интересен археологически обект - епископската базилика № 4 в Сандански. По време на ръководените от нея спасителни разкопки на раннохристиянската базилика от V-VI век в центъра на града /съместно с д-р Владимир Петков - директор на Археологическия музей в Сандански/, бе разкрита и спасена много богатата вътрешно-пластична украса и подова мозайка. За първи път в раннохристиянска базилика изцяло е очертан атриумът (дворът) с великолепен портик с колонади и запазени in situ бази, капители и колони от атриума.

В дните, през които гр. Сандански ще е домакин на 53-ата Национална археологическа конференция, тук ще се четат доклади за проучвания, които още продължават, а също така и за вече направени значими открития. На научния форум ще бъдат показани и резултатите от най-новите открития на нашите археолози, направени през 2013 г. Програмата предвижда участниците и гостите на конференцията на археолозите да посетят епископската базилика и раннохристиянските гробници в Сандански, те ще отидат и до Мелник - на крепостта на деспот Алекс Слав, ще разгледат и античния град Хераклея Синтика в местността Рупите, като доц. д-р Людмил Вагалински - директор на Националния археологически институт с музей към БАН, лично ще ги запознае с резултатите от проучванията на този изключително интересен обект.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА