22 Юли, 2014 10:00 19 170 8

Армагедон: Откриха супер бактерия, устойчива на лекарства

  • бактерия-
  • антибиотик

Дейвид Камерън предупреди по-рано този месец, че светът може да се върне обратно в Тъмните векове от Средновековието с хора, умиращи от банални инфекции

Светът е изправен на прага на Армагедон. За това се тревожат изследователи на фона на последните открития на бактерия, която е резистентна на познатите ни в момента антибиотици, съобщава АП.

Британски учени при изследване на водите на река Соу край Ковънтри. Изследователите открили бактерии мутанти, които са резистентни към най-новото поколение на антибиотици.

Освен това тези микроорганизми са способни да предават техните свойства на устойчивост на медикаменти на други видове бактерии.

Проблемът от години занимава и Европейската комисия Резистентните бактерии са се превърнали в проблем, с който болниците в Европа се сблъскват ежедневно. Инфекциите с резистентни бактерии затрудняват прилагането на подходяща антибиотична терапия и могат да причинят усложнения при пациентите, което води до удължен болничен престой, по-тежко заболяване и понякога смърт.

Към това трябва да се прибави и фактът, че не всички пациенти пият предписаните лекарства достатъчно дълго и в правилната доза. Масовото им приложение в животновъдството също благоприятства появата на резистентни бактерии.

Налице е също така значителна загриженост сред учените, че вирусът HIV е на път да стане резистентен към антиретровирусните лекарства, използвани за неговото лечение 90-те години на миналия ХХ век до наши дни.

Британският премиер Дейвид Камерън предупреди по-рано този месец, че светът може да се „върне обратно в Тъмните векове от Средновековието“ с хора, умиращи от банални инфекции, поради увеличаване на резистентните към лекарства бактерии.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пламен Бакърджиев

    11 1 Отговор
    След генно модификациите в растенията сега направиха и модифицирана бактерия. Но кои са тези които искат това? Наближава момента когато ще научим, че не сме сами във Вселената. Докато има войни и такива които ги разпалват, започналата глобална криза ще ни онищожи. Ще останат само богатите.
  • 2 Georgi Andonov

    11 1 Отговор
    Откриха, или по скоро създадоха!
  • 3 Troll

    9 1 Отговор
    И пак тръгва от там, откъдето тръгна и най-лошото за сега - САЩ.
  • 4 Румен Янев

    9 1 Отговор
    Ако не се лъжа това е тъпата американска бактерия която янките създадоха с цел да се храни с нефт и нефтени отпадъци в океана и така да опазват чистотата на водите ! Впоследствие обаче всичко излезе извън контрол и това нещо взе да се храни с каквото му попадне....Естествено - спря да се говори за това! Правят се на богове американците...искат те да насочат природата какво да прави но тя НИ го връща тъпкано !!! Така е и с хаарпа им ... и със кеимтрейлските им самолети дето рисуват и по нашето небе ! Ако не престанат ще стане страшно и не Армагедон а направо Апокалипсис ще предизвикат с малоумието си !!!
  • 5 Симеон Тасев

    0 2 Отговор
  • 6 Mitko Dimitrov

    3 0 Отговор
    Планът за унищожение и масов контрол се развива в пълна сила. Мозъците на мнозинството са вече промити...следваща стъпка - ще ни направят роботи, че уж да няма болести и да живеем по-дълго. Перфектните "роби-работници" - зомбита. Чипове, GPS-и ала-бала...след като не си използваме мозъците, значи, че вече не сме хора
  • 7 PROFESIONALISTA

    4 0 Отговор
    Дано Ким Чен се ядоса некой ден и им изпрати някоя друга ядрена ракета с голям обсег...
  • 8 Shmeker

    2 0 Отговор
    Ми то човеците зверски сме се размножили и поголовно нарастваме, може тва да е природен механизъм.. колкото и гадно да звучи...