Last news in Fakti

28 Ноември, 2014 07:27 3 066 1

7 големи грешки, които новите майки правят

  • майки-
  • бебе-
  • съвети-
  • грешки

Макар да няма перфектна майка, трябва да направите всичко възможно да се превърне в добра майка

Да се научите да бъдете майка не е лесно и това ново начинание често в съпроводено с редица грешки. Това са грешки, които почти всяка нова майка прави, но с които трябва да е наясно и трябва да избягва. В действителност, грешките не са толкова лошо нещо, тъй като те ни помагат да станем по-добри родители, въпреки това понякога е по-добре да ги избегнем. Ако сте майка от скоро, каквато съм аз, предлагам ви да погледнем списъка с най-големите грешки, които новите майки правят.
 
1. Опитат да се възстановят много бързо
 
Една от най-големите грешки, които много нови майки правят е да се опитат да се възстановят от раждането бързо. Моя приятелка направи тази грешка, за съжаление и аз направих тази често срещана грешка. Работата е там, че една нова майка е много нетърпелива да си стъпи отново на краката и да поеме задълженията си. Ако сте майка за пръв път не забравяйте да дадете на тялото си достатъчно време да се възстанови. не започвайте веднага с физическите упражнения и диетите, защото това само ще затрудни възстановителния процес. Също така не започвайте с психическите натоварвания като например да се върнете на работа, защото малкото човече изпива голяма част от енергията ви, а работата ще изсмуче останалото.
 
2. Изрязват ноктите на бебето си, когато то е будно
 
Когато за пръв път се наложи да режа ноктите на бебето си направих поредната грешка без всъщност да осъзнавам, че е грешка. Не знаех, че е по-лесно да изрежа ноктите на бебето докато тя спи. Ако сте майка, значи знаете колко е трудно да изрежете ноктите на малкото човече докато е будно, защото трябва да преследвате тези малки ръце, които непрекъснато махат, стискат юмручета и се опитват да хванат ръцете ви. В тази ситуация не само, че вие ще се изнервите, но можете и да порежете мъничето, ето защо, най-удачно е да извършвате тази процедура докато бебето спи.
 
3. Подценяват се

 
За съжаление, често новоизлюпените майки се подценяват. Въпреки че е наистина е трудно да се научи всичко относно грижата за бебето от веднъж и ученето идва с практиката, защото всяко бебе е уникално и различно, трябва да се помни, че никой не може да се грижи за едно бебе по-добре от една грижовна майка. Не мислете, че сте лоша майка ако направите нещо нередно, случва се. Вие сте чудесна майка, която обича детето си и грижи за него. Бебето се нуждае от вашето довериеи любов.
 
4. Оставят бащата на страна
 

Направих тази грешка в началото или по-скоро така се получи, че таткото не се заниаваше с бебето, но в последствие осъзнах, че това не е най-доброто решение, защото и той също е родител. Аз просто се бях впуснала в изцяло нов решим на съществуване, което се въртеше само около детето и забравих да го включи в уравнението, което бях направила. Това е един от онези случайни грешки, които много майки правят. За щастие, това се поправя лесно. Просто започнете да каните партньора си да се включва в ежедневните ви занимания и грижи колкото може по-често.
 
5. Оставят бебето да свикне със залъгалките/бибероните
 
Новоизлюпените майки често допускат детето им да свикне с биберона. Залъгалките често се използват като запушалка за уста - не го правете. Ако все пак се налага да използвате биберон опитайте да ги сменяте всяка седмица, така че бебето ви не свиква само с един вид биберон. Ако бебето ви се привикне само към една определена залагалка ще бъде трудно да намерите заместник и малкия човек ще отхвърли всяка друга залъгалка. Това е един от уроците, които не съм изпитала лично, но ми бе предаден много подробно и нагледно от моя приятелка с по-голямо дете.
 
6. Не задават въпроси
 
Често младите майки не задават въпроси, макар че в главите им се въртят множество такива. Те мислят, че въпросите им са малко глупави, но в действителност не съществува такова нещо като глупав въпрос. Нали за това са педиатър на бебето ви и вашия лекар - да им задавате въпроси. Задавайте въпросите, които се въртят в главата ви. И понеже сте изтощени и преуморени, заради грижите за малкото човече, често когато трябва да попитате нещо вие не помните какво е то, затова записвайте си всичко.
 
7. Те се страхуват да търсят помощ
 
Ако планирате да кърмите, може да срещнете някои малки проблеми в някакъв момент. Може би си мислите, че кърменето е естествен процес и може да бъде неудобно, ако нещо се обърка. Не всички майки кърмят лесно от началото и ако имате нужда от помощ в тази област, не се страхувайте да помолите за помощ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.