28 Септември, 2015 09:54 2 151 1

Спасиха бъбрек на пациентка

  • бъбрек-
  • операция-
  • токуда

Уролозите на японската болница извършиха елегантната интервенция през три малки отвора

Лапароскопска безкръвна операция за фиксиране на „смъкнат” бъбрек през три малки отвора извършиха уролозите в Токуда Болница София. Пациентката бе приета със силни болки и задържане на урина, но вече се възстановява само няколко дни след успешната хирургична намеса, съобщиха от пресслужбата на болницата.

Минимално инвазивната процедура протече с нулева кръвозагуба и е елегантно решение, чрез което бъбрекът е фиксиран в правилна позиция, като са избегнати продължителното възстановяване и възможните рискове от инфекции присъщи за стандартната отворена операция.

„При такива случаи предприемаме най-малко травматичния подход, като пациентката е напълно излекувана, и това не е за сметка на дълго възстановяване” – разказа д-р Калоян Давидов, началник на отделението по Урология в Токуда.

Жената постъпва в Токуда Болница в отделението по Инвазивна гастроентерология със силни болки в корема. След насочване към уролог и направените диагностични уточнения, се установява произходът на болката – бъбречна птоза или „смъкване” на бъбрека надолу. Поставянето на диагнозата, която се среща по-често при жени, е затруднена, тъй като при ултразвук на т.нар. „плаващ бъбрек” в легнало положение не се наблюдава отклонение от нормалното му положение. Спадналият бъбрек прегъва пикочопровода, което води до болки и задържане на урина.

При нелекуване, освен болката, могат да настъпят и други неприятни последствия като тежки възпаления и камъни в бъбреците, уринен застой и т.н. Временно облекчение може да бъде поставянето на уретерален стент за определен период, който държи уретера проходим, но при отстраняването му, проблемът се възобновява. Единственото трайно решение е хирургично прикрепване на бъбрека към съседни структури, което го поставя в правилна позиция.

Уролозите на Токуда преценяват, че лапароскопската хирургия е подходящият метод и бъбрекът е фиксиран през три малки отвора посредством високоспециализиран хирургичен текстил. Операцията трае по-малко от час, а пациентката се чувства много добре още на следващия ден.

„Пред и зад бъбрека създадохме два малки тунела, през които се прокара тънка лента. С нейна помощ разположеният ниско бъбрек се “окачи” сигурно и без да се застрашава целостта или функцията му” – обяснява д-р Давидов.

Изборът на най-щадящи и ефективни методи в хирургията е рутина за Урологията в японската болница. Лапароскопската хирургия е силно застъпена в разнообразни случаи, като усложненията и болничният престой са сведени до минимум.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Aнониме

    0 0 Отговор
    Искам да попитам на 44 години съм ,кой е виновен за толкова години никой не е видял че има вторник дефект на бъбрека тясна тръба а ме лекуваха за яйчници и киста толкова години в болница колко пъти съм лежала.