Last news in Fakti

21 Април, 2016 13:59 2 122 0

Над 2 млрд. души са заплашени от вируса Зика

  • зика-
  • вирус-
  • вирус зика-
  • разпространение-
  • зараза

Учени от Оксфорд направиха карти, които се базират на всички известни данни за вируса

Над 2 млрд. души са заплашени от вируса Зика - 1
Снимки АП/БТА

Повече от два милиарда души живеят в части на света, където вирусът Зика може да се разпространи. Това сочат данните, събрани в това световна здравна карта, съобщи Би Би Си.

Вирусът, който се разпространява чрез комари, предизвика глобален здравен проблем тази година.

Миналата седмица американският Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) потвърди, че вирусът причинява тежки вродени малформации.

Последните изследвания показват, че световната карта на Зика е много по-сложна от просто очертаване на районите, в които комарът може да оцелее.

Един от изследователите, д-р Оливър Брейди от университета в Оксфорд, заяви пред Би Би Си: "Това са първите карти, които наистина се базират на всички данни за вируса, които са известни. Ние сме първите, които описват много точно географските и екологични условия на информацията, която имаме за Зика."

Установявайки къде може да вирее вирусът Зика, учените ще могат да прогнозират кои други части на света могат да бъдат засегнати.

Учените потвърдиха, че големи части от Южна Америка, която в момента е във фокуса на епидемия, са податливи на заразата.

Общо 2,2 милиарда души живеят в райони, определени като "рискови".

Рисковите зони в Южна Америка включват дълги участъци от бреговата ивица, както и градове по поречието на река Амазонка и нейните притоци през континента. В САЩ, застрашени от вируса са Флорида и Тексас, когато температурите се покачат през лятото.

"Комарите са само едно от условията, необходими за разпространяването на Зика. Трябва да е достатъчно топло, за да може вирусът да се размножи и да има достатъчно голямо население, на което да бъде предаден", добавя д-р Брейди.

В Африка и Азия има големи площи, които също могат да бъдат податливи на вируса, заявиха изследователите.

Проучването обаче не може да отговори на въпроса защо все още няма доклади за голям брой заразявания.

Едно от възможните обяснения е, че двата континента, вече са имали множество случаи и населението там е получило имунитет срещу заразата. Друго обяснение е, че случаите са били диагностицирани като други заболявания като малария или тропическа треска.

Европа изглежда, че не е застрашена, но това може да се промени с настъпване на лятото.

Над 2 млрд. души са заплашени от вируса Зика


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА