21 Април, 2016 18:42 1 146 2

Пуснаха задържаните от фонда за лечение на деца, петима с обвинения

  • пуснаха-
  • задържаните-
  • фонда за лечение на деца-
  • петима-
  • обвинения
Пуснаха задържаните от фонда за лечение на деца, петима с обвинения - 1
Снимка: МВР

Бившият шеф на Фонда за лечение на деца Павел Александров и останалите 7 служители, които бяха задържани в сряда, са освободени от ареста, съобщиха от прокуратурата.

На петима от тях са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за престъпления по служба и финансови злоупотреби. 

Павел Александров е с мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 20 000 лева. С парични гаранции между 5 000 и 15 000 лева са трима от служителите на Фонда. Петият обвинен е с мярка „Подписка“. И петимата имат забрана да напускат страната.

Останалите трима ще бъдат само свидетели по делото.

Причината за освобождаването на задържаните е, че те са с чисто съдебно минало и няма опасност да се укрият, а документите по делото са иззети и уличените не могат да попречат на разследването.

Стана ясно още, че Александров е сключил неизгодни договори за близо 500 000 лева. От прокуратурата съобщиха на пресконференция днес, че Александров е сключил договор със своя приятелка - Маргарита Мунос, собственичка на апартамент във Франция, в който били настанявани изпратени за лечение деца. Тя е получила 200 хил. лева от фонда под формата на наеми, като прокуратурата е установила, че наемната цена била многократно повишена спрямо пазарните във Франция. В останали държави децата били настанявани в българските посолства.
Договор с Мунос имало сключен още в първия мандат на Александров, но после бил разтрогнат за известно време. След като отново поел ръководството на фонда, той отново подновил контракта.

Освен това Александров е сключил договор с посредническа фирма, която единствена имала право да превозва деца за лечение в Турция. На фирмата били платени 250 хил. лева, а парите били описани като разход за лечение на деца.

За спешните случаи Александров се консултирал с трима конкретни лекари, които винаги насочвали децата за лечение в болниците, в които работели. Те са дали по около 100 становища, като за всяко от тях са получили по 35 лева. Всички останали експерти в списъка са ползвани най-много веднъж или два пъти. По този начин освен НЗОК, за лечението на децата плащал и фондът. 

Павел Александров представял документи, според които в личния си автомобил зареждал гориво за сметка на фонда. 

Пари от родители за лечение на деца обаче не са искани. 

По думите на директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов, Павел Александров е роден в Долни Дъбник. От там са и повечето служители в администрацията на фонда.

При претърсванията в дома на Александров били намерени 16 000 евро, а в банков сейф - множество юбилейни монети на доста висока стойност.

Разследването по случая започнало през миналия юни по сигнал, който не бил "отвън", поясни Спиридонов. 

Проверка във фонда е имало преди година. Тогава не са открити нарушения. А след като прокуратурата отказала да образува разследване, министърът на здравеопазването Петър Москов изпратил около 5000 страници документи.

Около 60 деца чакат одобрение за лечение извън България от Фонда за лечение на деца в чужбина, обяви новият му директор проф. Владимир Пилософ преди заседанието на Обществения съвет, съобщи БНР. 

По думите му, сега най-важното е да се осигури спокойна работа на Фонда.

"Бях доста време член на Обществения съвет. Кой знае какви промени в неговата работа няма – за добро или за лошо. Така че съм запознат с технологиите на функциониране на Фонда и някъде, до края на другата седмица ще мога да напиша един доклад до министъра на здравеопазването за това, какво смятам от тук нататък да се прави, какво предлагам", допълни проф. Пилософ.

Той отказа да коментира вчерашните арести, а за предшественика си Павел Александров каза: "Нямам никакви подозрения лично към него". 

Владимир Пилософ обеща да слезе при майките на болни деца, които организират днес протест пред Фонда в 16 часа с искане да бъде ускорена работата му.

"Поне да разбера за какво протестират", каза новият директор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кофата

    1 0 Отговор
    Ей това нещо не го разбирам. Значи тези крадат колкото си искат и ги пускат а ние, ще плюнчим палци и , ще се подписваме като Шака Зулу на картоните за да не вземе някой от нас да ограби здравната каса с някой аспирин в повече.
  • 2 гост

    0 0 Отговор
    Ами болниците трябва да откажат групово употребата на пръстови отпечатъци, ама масово без искаш не искаш. Тогава Москов и да се кокори, ефект няма да има. Аз не искам да си давам отпечатъка, не искам да имам чип в личната карта. Така или иначе отивам в болница и си плащам консумативите, въпреки че ме ощетяват всеки месец с много пари от удържани вноски, без да ми оказват неоходимото обслужване. С една марля и един йод в спешното първа помощ не се оказва.
    Всеобщо известо е, че ако искат да пресекат корупцията и измамите трябва да наложат драконови мерки: хващат, доказват измамите и ги вкарват в затвора, взимат им всичко което имат и ги слагат на първа страница във вестника. Следващия ще се замисли дали няма да е по-добре да живее на свобода. Сега се прави Москов да си уреди фирмата, не е нищо друго. Ако мамиш с лична карта ще мамиш и с четец, все тая щом не те наказват.