Last news in Fakti

10 Декември, 2011 12:30 2 156 0

Константинов: Болниците в България са страшно много

  • константинов-
  • здравеопазване

Диагностично свързаните групи ще заработят от догодина

Константинов: Болниците в България са страшно много - 1
Снимка: БГНЕС

Болниците в България са страшно много, те са фрагментирани, разделени, много от тях са твърде малки, работят само по определени диагнози и от това страда цялото население, обяви здравният министър д-р Стефан Константинов пред Дарик. Има болници, където леглата са 3 на 1000, и такива, в които  леглата стигат до 8. Т.е. на определени места имаме концентрация на болнични ресурси, а в други места се затварят болници и от това страда населението”, обясни министърът.

Поради тази причина държавата трябва да има ясна здравна политика, да гарантира универсалност, еднаквост и достъпност на всички български граждани до лечение, каза министърът.

Той  припомни, че и сега българите имат право да избират болница и лекар, независимо дали е частна, държавна, общинска. Министърът продължава да държи на предложените от него промени, които ще дадат право на здравната каса, ако желае, да не  сключва договор с всяка нова болница. Според него промяната ще спре концентрирането на публичните средства за здраве в големите градове и ще насочи пари към други общини, в които има реална нужда от болнични услуги.

„Ние трябва да обясним във всеки регион колко болници може да има - многопрофилни, специализирани и здравната каса да сключва договор само в рамките на тези болници, каза той. „Касата ще може да сключи договори с лечебните заведения, които се намират, но ще спре в бъдеще да се увеличава и да се раздробява системата. Което означава, че утре може да се появи нова болница, и ако тя има повече специалисти, повече отделения, с нея ще се сключи договор, но ще трябва друга структура, която вече не работи да изчезне и с нея да не работи”, обясни Константинов. Той отчете, че  вече е готова и картата на болниците в България.

Болници заради фалити със сигурност ще бъдат затворени, каза още министърът. „Държавна болница, ако толкова изпадне до затруднение, ще бъде затворена и ще бъде поета от друга структура. Имаме достатъчно болници”, каза Константинов.

Надявам се в сряда следващата седмица да бъде ратифициран договорът за диагностично свързаните групи. Има възможност някои положителни действия още през следващата година да влязат в самата методика на НЗОК, а диагностично свързаните групи могат да влязат в сила още от 2013 г., подчерта здравният министър.

Той каза, че в договора за диагностично свързаните групи има поверителна клауза. "По искане на австралийската страна една част от договора е закрита. Парите не са толкова много. Австралийската система е най-отворена, а и е приета от множество европейски държави. Това е договор между две държави, а не да купуваме от частни компании, има и пълна прозрачност. Искам край на клиничните пътеки от гледна точка на начин на финансиране. Те може да останат като средство за алгоритъм", обясни Константинов и добави, че България трябва да има ясна универсална здравна политика.

За електронната здравна карта, Константинов каза, че се надява догодина или в рамките на управлението на ГЕРБ българинът да има електронен здравен идентификатор. "Дали ще бъде под формата на смарт карта или флашка, това трябва да се реши от МТИТС", уточни Константинов и добави, че електронната здравна карта може да се случи реално през 2013 г.

За проблемите на родилките, Константинов припомни, че имахме една черна серия – 4 родилки за 2 месеца починаха. "Това е рядко родилка да умре. На 100 000 родилки в България ще починат примерно 7. Всяка една смърт вдига показателите. Категорично Дания е с по-добри показатели, но има години, когато нещо се случва и се събират такива черни серии. В България се движим по средата. Най-високата смъртност у нас е била през 2006 г. - 11,26 родилки на 100 000. Латвия има 46,13 на 100 000, Румъния 21 на 100 000. Ние нямаме системен проблем в тези случаи", категоричен е Константинов.

Той добави, че раждането крие определени рискове. "Цезаровото сечение е 3,2 пъти по-рисково от нормалното раждане. Като станаха скандалите абсурдно, е да се мисли, че някой лекар умишлено така е направил, че да почине жената, тъй като не са му платили. При 1 619 262 хоспитализации до 10 декември т.г., хората, които са избрали екип независимо дали за раждане или за друго са 24 752 - това е 1,5%. От 264 000 хоспитализации в София – около 13 000 души са избрали екип, тоест 5%. В болница "Шейново" 35% избират екип, в бившата "Тина Киркова", сега Първа АГ болница- София – 42%, в майчин дом 31% е изборът на екип. Ако станат прекалено много изборите на екип, когато са нереални процентите на избор на екип, най-простата мярка ще бъде да отида при директора на съответната болница и да му скръцна със зъби", каза още Константинов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА