Last news in Fakti

2 Декември, 2017 16:17 4 051 4

Ето как смартфоните променят мозъка на децата

  • смартфони-
  • променят-
  • влияят-
  • мозък-
  • деца-
  • дългосрочни последици-
  • импулсивност-
  • безпокойство-
  • депресия-
  • безсъние
Ето как смартфоните променят мозъка на децата - 1
Снимка: shutterstock

Изследователи откриха дисбаланс в мозъка на младите хора, пристрастени към своите умни мобилни устройства и интернет. Това твърдят резултатите от ново проучване, представено преди дни на годишната среща на Радиологичното дружество на Северна Америка (RSNA).

Според данните на Pew Research Center, 46% от американците твърдят, че не могат да живеят без смартфоните си. Макар това чувство очевидно да е хиперболизирано, все повече и повече хора стават все по-зависими от смартфоните и другите преносими електронни устройства, чрез които четат новини, получават информация, играят игри и изобщо им предоставят връзка със света — виртуален и реален, пише научното издание Science Daily.

Наред с нарастващата загриженост, че младите хора отделят твърде много време, вглъбени в своите телефони, вместо да взаимодействат с реални хора в реалния свят, се появяват и въпроси, свързани с непосредствените ефекти върху мозъка и възможните дългосрочни последици от тази мания.

Именно това е една от темите, върху които учените работят отдавна, а родителите се интересуват живо.

Настоящото изследване удовлетворява любопитството, поне до известна степен.

Професорът по неврорадиология Хюнг Сук Сео в Корейския университет в Сеул и колегите му използвали магнитно-резонансна спектроскопия (MRS), за да получат информация за мозъка на тийнейджърите, пристрастени към смартфони и интернет.

В проучването са включени 19 младежи на средна възраст 15 години, диагностицирани с такава зависимост, както и 19 здрави техни връстници. Установено е, че пристрастените тийнейджъри имали високи нива на импулсивност, безпокойство, депресия и безсъние.

За да получат своите данни, изследователите използвали стандартизирани тестове за пристрастеност, за да измерват сериозността на зависимостта на младежите от интернет и смартфони. Въпросите в теста били съсредоточени върху времето, което младежите прекарват с мобилните си устройства и в интернет и как това засяга ежедневието, социалния живот, производителността, съня и чувствата им.

"Колкото по-висок е резултатът, толкова по-тежка е пристрастяването", каза д-р Сео.

По-любопитни обаче, са изследванията с ядрено-магнитен резонанс, които измерват нивата на глутамат-глутамин (Glx) — невротрансмитер в мозъка, който прави невроните по-електрически възбудени, и гама-аминобутирова киселина (GABA) — друг невротрансмитер, който забавя мозъчните сигнали.

Резултатите показват, че в сравнение със здравите тийнейджъри, съотношението GABA към Glx е било значително по-високо в предния цингуларен кортекс на пристрастените тийнейджъри преди терапията.

Значително по-високото ниво на GABA може да има многобройни странични ефекти, включително тревожност и сънливост.

Въпреки че са необходими повече проучвания, д-р Сео е на мнение, че повишените нива на GABA в мозъка на пристрастените младежи може да имат връзка с дезинтегрираното и изкривената емоционална и когнитивна обработка при младите хора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 копеле

    13 3 Отговор
    Смотани идиоти с диагноза - електронни зомбита. Онзи ден един колоездач преби една шматка вперила поглед в телефона. Тъпанарката зомбирана, изскочи изведнъж пред момчето с колелото и последва як удар при което си разби кухата лейка в земята и строши телефона. Направо се изкефих. Естествено помогнах на велосипедиста който пък беше със заключващи се педали(автомати) и мармалада беше пълен. Другия път като я отнесе автомобил ще свикне а куките ще кажат - "несъобразена скорост" хахаха

    Коментиран от #3

  • 2 Кака Гинка

    9 3 Отговор
    "Резултатите показват, че в сравнение със здравите тийнейджъри..." Здрави тийнейджъри са останали май само в саваните на Африка и амазонската джунгла,защото за всички други телефона е продължение на ръката им.През лятото минах веднъж покрай Народния театър и там се бяха събрали десетки младежи.Насядали един до друг на групички,уж компания, а наоколо пълна тишина.Всеки държи телефон,шари с пръсти по дисплея и не откъсеа поглед от него,що за общуване е това? Някакви зомбита,наистина...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Патето Яки

    3 1 Отговор
    Най добрата терапия е да копат на село кукуруза.