30 Април, 2018 09:14 1 809 2

Ужас! Лятото се оказа по-стресиращо от зимата

  • лято-
  • зима-
  • сезони-
  • стрес-
  • стресиращо-
  • хормони-
  • кортизол-
  • полски учени-
  • хормон на стреса

Това откриха група полски учени, по време на изследователската си работа върху хормона на стреса

Ужас! Лятото се оказа по-стресиращо от зимата - 1
Снимки: shutterstock

В края на краищата, противно на всеобщото мнение, се оказва, че лятото е жестоко и враждебно.

Ново проучване върху стреса, проведено сред студенти по медицинаустанови, че нивата на "стресовият хормон", известен като кортизол, се повишават заедно с покачването на температурите през летните месеци. Казано иначе, хората са подложени на по-голям стрес и напрежение когато навън е горещо, отколкото когато е студено.

Изследователите от Познанския университет в Полша, провели редица тестове, за да проследят промените в нивата на кортизола — хормон, който се освобождава в кръвта в отговор на стрес и спомага за регулирането на кръвната захар и солта в различни периоди от годината.

Те взели проби от слюнката на студенти по медицина в два последователни дни от лятото и направили същото в два последователни зимни дни.

Ужас! Лятото се оказа по-стресиращо от зимата

Пробите били събрани през точно 24-часов интервал, за да се отчетат ежедневните колебания в нивата на кортизола, които обикновено са по-високи сутрин. След като изследвали пробите, учените открили, че участниците в проучването са имали по-високи нива на кортизол през лятото.

Доминика Каникоска, водещ автор на изследването, заяви, че са необходими още изследвания в тази област, но получените от нея и екипа ѝ резултати, се оказали изненадващи.

Ужас! Лятото се оказа по-стресиращо от зимата

"Въпреки всички наши познания за сезоните и начина, по който те се отразяват на животните, все повече изследвания показват, че те са свързани и с хората и начина им на поведение", разказва тя.

Откритието „противоречи на традиционното схващане за натоварването на напрегнатата зима и спокойствието на релаксиращото лято“, заявяват учените от Познанския университет.

Ужас! Лятото се оказа по-стресиращо от зимата


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Медикус Булгарикус

    5 0 Отговор
    Правилни са изводите, особено като се има предвид, че човешката активност през лятото е много по-голяма от зимната. Човек си поставя повече задачи, иска да посети повече места и да свърши повече неща, което само по себе си вдига нивата на стрес - къде поради липса на време, на пари, на компания, на възможности и т.н.
  • 2 крюшо

    4 0 Отговор
    Няма как лятото да стресира, други са причините за стрес. Например да видиш някоя неприятна физиономия ,изкривена от злоба...!