Напоследък манията по нисковъглехидратната диета набира все повече сили. Хлябът е забранен. Пастата — надценявана. Диетолозите експериментират с приема на въглехидрати и нивата, до които могат да го снижат. Но зърнените храни не са еднакви. Така че има значение дали ще изключите от храненето си бялото брашно, пълнозърнестото брашно или въглехидратите като цяло — ефектите ще са различни. Ето какво можете да очаквате, ако спрете да ядете хляб:
1. Губите тегло поради обезводняване
Когато намалите приема на въглехидрати, ще забележите колко бързо, направо чудодейно губите тегло. Но това не са мазнини, а вода. “Когато въглехидратите се складират в тялото под формата на гликоген, на всеки грам въглехидрат се пада 3-4 пъти повече вода", казва Мари Спано, диетолог и фитнес инструктор. Така че когато спрете въглехидратите и започнете да използвате запасите си от гликоген, губите и голямо количество вода.
2. Усещате се отпаднали
"Въглехидратите са гориво за мозъка", казва Спано. "Когато спрете приема на въглехидрати, мозъкът започва да се храни от остатъците, особено когато запасите от гликоген намалеят и се изчерпят." Когато целият гликоген е изчерпан, тялото започва да разрушава мазнините и да отделя въглеродни съединения, наречени кетони. Резултатът: лош дъх, сухота в устата, умора, слабост, виене на свят, гадене, безсъние, замъглено съзнание. Чувствате се като болни от грип. В крайна сметка, тялото ви се адаптира към преработването на кетони и вече не се чувства толкова зле, но те все пак не са неговият предпочитан източник на енергия.
3. Апетитът ви намалява
Рафинираните въглехидрати качват високо нивата на кръвната захар, но скоро след това те спадат рязко. Според скорошно изследване, публикувано в американско списание, тези промени в нивата на захарта активират в мозъка центъра, отговорен за пристрастяването и водят до пристъпи на вълчи глад. Преминаването на пълнозърнести храни и такива, богати на фибри, поддържа нивата на кръвна захар стабилни и по този начин намалява апетита, казва нутриционистът Алекс Касперо.
4. Рискът от сърдечно-съдови заболявания и диабет може да се повиши или да намалее
Има голямо значение от кой тип въглехидрати ще се откажете. Според изследване, публикуване през 2014 в PLOS ONE, рафинираните въглехидрати водят до покачване на нивата на мастни киселини и съответно повишават риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2. В същото време, според Американската асоциация за сърдечни заболявания , пълнозърнестите храни могат да подобрят нивата на холестерола и да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания, инсулт , затлъстяване и диабет тип 2.
Изборът е ясен.
5. Енергията ви намалява
Пълнозърнестите храни са чудесен източник на желязо, магнезий и витамини от групата В, които са от съществено значение за поддържане на енергията, казва Спано и допълва, че вече много хора страдат от дефицит на магнезий. Освен това, тъй като въглехидратите са предпочитаното гориво за тялото ви, без него клетките ви започват да функционират по-бавно.
6. Получавате запек
Пълнозърнестите храни са основен доставчик на фибри. Според скорошно проучване, 92% от хората не приемат достатъчно фибри. Фибрите не само стабилизират нивата на кръвната захар, намаляват риска от затлъстяване и хронични заболявания, но и спомагат за редовно изхождане, казва Спано.
7. Изпадате в лошо настроение
И това не е, защото трябва да си правите сандвич от маруля. Въглехидратните храни — независимо дали рафинирани, или пълнозърнести — увеличават в мозъка нивата на невротрансмитера серотонин, отговорен за доброто настроение. Така че когато спрете да приемате здравословните пълнозърнести храни, психичното ви здраве страда.
8. Нямате енергия за спорт
"Въглехидратите са основен източник на енергия за упражненията, които правите, независимо дали са силови, или за издръжливост", казва Спано. "Когато спрете приема на въглехидрати, енергията ви ще намалее. С изчерпването на запасите в организма, ще се изчерпа и силата ви." Колкото по-слабо натоварващи са тренировките, толкова по-слаби ще са и резултатите от диетата.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Този коментар е премахнат от модератор.
2 Този коментар е премахнат от модератор.
3 Аполон
Коментиран от #14
17:00 23.06.2018
4 Този коментар е премахнат от модератор.
5 традиционалист
17:11 23.06.2018
6 Този коментар е премахнат от модератор.
7 гост
19:32 23.06.2018
8 аде
21:12 23.06.2018
9 не трийте продажници
22:00 23.06.2018
10 Иванов
23:53 23.06.2018
11 vasik atanasova
00:46 24.06.2018
12 vasik atanasova
00:46 24.06.2018
13 един шофьор
07:29 24.06.2018
14 Жечо
До коментар #3 от "Аполон":
Куркумата много ще ти помогне-продължавай!Баба ти само куркума е яла навремето!Да не забравиш и "Пармеджано" да кусаш и авокадо и "чери доматки"07:45 24.06.2018
15 ежко бежко
09:27 24.06.2018
16 Свежарка
Няма умора, няма отпадналост...тъкмо обратното е.
Авторът на статия да прочете повечко и да си актуализира знанията се.
Коментиран от #18, #19
09:47 24.06.2018
17 hmhmhm
10:15 24.06.2018
18 hmhmhm
До коментар #16 от "Свежарка":
Дали? Я пак прчети малко повече ти но само с четене не става. Виж какво пропуска енцефалитната бариера10:23 24.06.2018
19 CL500
До коментар #16 от "Свежарка":
Грешиш!Мозъкът е изграден предимно от мазнини (над 50%), но не предпочита такива за енергия!
Мозъкът използва 15-20% от глюкогена в тялото, което ще рече, че за да работи добре му трябва такава!
Относно статията - ако подложиш тялото на кетонна диета, без никакви въглехидрати, само протеини и мазнини, то тялото няма как да преобразува въглехидрати в глюкоген, който е основното гориво на тялото. Първо запасите от глюкоген се изчерпват от мускулите, които стават по-плоски, по-меки, губят форма, обем и сила. Като се изчерпи от там, после се изчерпва и глюкогена, складиран в черния дроб и с това тялото изпада в кетоза. Разбира се няма да умрем и мозъкът няма да спре да работи - тялото има защитен механизъм - ГЛЮКОГЕНЕЗА, преобразува протеини в глюкоген. Тялото вече е в авариен режим, забавя метаболизма, стреми се да оцелее. Лошото за диетата е, че за тялото е по-лесно да започне да гори мускулите си за енергия, отколкото резерва от мазнини, чиито процес на разграждане и оксидация е по-енергоемък. Трябва да се повиши белтъчния прием, който да компенсира, пиенето на повече вода да отмиване на токсините от белтъчната храна.
Коментиран от #24
10:39 24.06.2018
20 Този коментар е премахнат от модератор.
21 Цветан Колев
22:14 24.06.2018
22 Цветан Колев
Имам предвид ВМЗ ниско въглехидрати диета.
22:17 24.06.2018
23 ИВО
23:05 24.06.2018
24 МТТТ
До коментар #19 от "CL500":
В зеленчуците също има въглехидрати! В хлябът Ина витамин А и като цяло е полезен за детския подрастващ организъм. Има безглутенови брашна, които се правят от кафяв ориз и др., а кафявият ориз също е въглехидрат. Аз съм против глутена, не против хляба като цяло. Хляб може да се прави и без глутен.20:27 10.05.2020