Как правилно да подредим и организираме хладилника

15 Януари, 2025 16:32 634 6

  • хладилник-
  • подредба-
  • организация-
  • храна-
  • здравословно хранене

Терапевт казва, че хладилникът трябва да бъде помощник в здравословния начин на живот, а не склад за ненужни запаси

Как правилно да подредим и организираме хладилника - 1
Снимка: Shutterstock

Хладилникът е не само място за съхранение на хранителни продукти, но и важен инструмент за поддържане на здравословен начин на живот. Според д-р Зарема Тен, терапевт в Видновската клинична болница, правилната организация на хладилника не само подпомага рационалното хранене, но и значително намалява хранителните отпадъци.

„Идеалната организация на хладилника е ключът към здравословното хранене. По-добре е да купувате продукти за три-четири дни, вместо да се запасявате за седмици напред,“ съветва д-р Тен в интервю за NEWS.ru.

Зониране на хладилника – какво и къде да съхраняваме

Експертът подчертава важността на правилното разпределение на зоните в хладилника:

  • Горна част: Подходяща за готови ястия и продукти, които не изискват допълнителна обработка.
  • Средна част: Най-добре е да се използва за млечни продукти и леки закуски.
  • Долна част: Идеална за сурово месо и риба, като се препоръчва те да се съхраняват в херметически затворени съдове, за да се предотврати замърсяване.
  • Чекмеджета: Създадени специално за плодове и зеленчуци, където оптималната влага и температура помагат за запазването на свежестта им.

Д-р Тен съветва също така да се използват прозрачни контейнери, които улесняват визуалния достъп до продуктите, и да се ограничи употребата на преработени храни.

„Полупразният хладилник е не само удобство, но и грижа за здравето. Умерените запаси от продукти осигуряват прясна храна, намаляват отпадъците и стимулират по-рационално хранене,“ казва д-р Тен. Тя добавя, че хладилникът трябва да бъде помощник в здравословния начин на живот, а не склад за ненужни запаси.

Според химика Алексей Панов, температурата в различните части на хладилника също играе важна роля за правилното съхранение на продуктите. Горната част на хладилника, където температурата варира между +2 и +4 градуса, е подходяща за млечни продукти, кисели млека, консерви и желета.

Организацията на хладилника е повече от въпрос на подредба – тя е стъпка към здравословен и рационален начин на живот. Чрез правилно планиране на покупките и зониране на продуктите можете не само да намалите отпадъците, но и да осигурите по-добро качество на храната си. Помнете, че хладилникът не е склад, а ваш съюзник в пътя към по-здравословно ежедневие.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слабоумна

    3 0 Отговор
    статия от слаб автор.
  • 2 Ц ц ц ц

    4 0 Отговор
    Сега и хладилник ще подреждаме!
  • 3 само факти

    4 0 Отговор
    То с тия цени няма много какво да се подрежда, отваряш и викаш - ехооо, айларипи
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 анкета

    1 0 Отговор
    Кажете честно не ви ли писна от тия лайф коучове, гурута, влогъри, блогъри, инфлуенсъри...??? Е така не ви ли идва да "посъветвате" в десетката първия инфлуенсър, който ви се изпречи на една ръка разстояние???
  • 6 Защо не правят хладилниците

    1 0 Отговор
    Прозрачни ами трябва да отваряш вратата за да мислиш какво да извадиш или вкараш
    По този начин се хаби електроенергия и после защо има парникови газове от ТЕЦове