Last news in Fakti

24 Август, 2018 14:59 1 503 5

Изхвърляме 1.6 млрд. тона храна годишно

  • човечество-
  • боклук-
  • храна-
  • годишно-
  • оон-
  • хранителни продукти-
  • изхвърляме-
  • глобална криза

Продуктите, които отиват на боклука са за 1.2 трилиона долара и ще продължават да се увеличават

Изхвърляме 1.6 млрд. тона храна годишно - 1
Снимки: shutterstock

Човечеството изхвърля в момента 1.6 млрд. тона храна годишно на стойност 1.2 трилиона долара. Близо една трета от храната в света се бракува или изхвърля всяка година. Това е огромно разхищение на фона на над 2-та милиарда души, които живеят в бедност и не могат да си позволят основни продукти и нормално хранене, пише вестник "Сега".

Хранителните отпадъци в света може да се увеличат с близо една трета до 2030 г., когато ще бъдат изхвърлени над 2 милиарда тона храни, предупреждават експерти от консултантската фирма "Бостън кънсълтинг груп". Те посочват опасността от "невъобразима" криза, подхранвана от бума на световното население и промените в навиците на развиващите се страни.

Изхвърляме 1.6 млрд. тона храна годишно

ООН постави за цел загубите и изхвърлянето на храни да бъдат намалени наполовина до 2030 г. Според изследването обаче, ако сегашната тенденция продължи, изхвърляните храни ще се увеличат до 2.1 милиарда тона годишно на стойност 1.5 трилиона долара. "Наблюдаваме истинска криза на глобално равнище", посочва един от авторите на доклада.



Количествата отпадъци ще бъдат огромни, социалните, икономическите и екологичните последици — сериозни, ако не променим траекторията. Когато се борим със загубите и изхвърлянето на храни, се борим и с глада, бедността и глобалното затопляне, подчертава той. Голяма част от прогнозираното увеличаване на разхищението се дължи на нарастването на световното население. Битовите отпадъци ще се увеличат в развиващите се страни, тъй като потребителите там ще разполагат с по-големи доходи, се посочва още в доклада.

Експертите набелязват пет ключови промени, които биха могли да спестят близо 700 млрд. долара от бракувани храни. Те включват по-добра осведоменост на потребителите, по-строги регулации и по-ефективни вериги за доставки, както и сътрудничество по веригата за производство на храни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    7 1 Отговор
    По добре да се изхвърля храна от колкото да се дава на негрите в африка.Те разрушиха Европа...
  • 2 Пешо

    6 0 Отговор
    Ами изхвърляме, мойта като готви буламачи...
  • 3 ракия

    6 0 Отговор
    Аз затова си пия ракията и нищо не връщам.
  • 4 гост

    5 0 Отговор
    Хипер маркетите ,предпочитат да хвърлят храна,но не отстъпват и стотинка!Да си я консумират , скъпата и некачествена храна!!!!!!
  • 5 Тъп

    1 0 Отговор
    Балансът е такъв.За да преяжда и хвърля храна един някъде в света.Други няколко са ограбвани и гладни.Другото е популизъм и псевдохуманизъм.