Last news in Fakti

19 Април, 2024 16:16 1 976 17

Каква е връзката между храната и секса?

  • храна-
  • секс-
  • либидо-
  • сексуален живот-
  • здравословно хранене

Промяната на хранителните навици може да подобри сексуалния ви живот

Каква е връзката между храната и секса? - 1
Снимка: Shutterstock

Не е изненадващо, че храната може да влияе на сексуалния живот. Например здравословното хранене може да подобри либидото и да гарантира, че тялото функционира оптимално. В сравнение, лошата диета може да доведе до проблеми като еректилна дисфункция, свързана със затлъстяване и диабет. Така че промяната на хранителните навици може да бъде стъпка и към подобряване на сексуалния живот. Поддържането на добре балансирана диета и приемането на определени добавки могат да подобрят не само общото здраве, но и сексуалния живот.

За здравословен сексуален живот е важно да консумираме храна, богата на хранителни вещества, като се избягва трансмазнините, наситените мазнини, добавените захари и натрия.

Разнообразието в диетата, включващо плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови, ядки и постни протеини, може да помогне за поддържане на здравословен сексуален живот.

Необходимо е също да се следи за баланса между консумираните и изгаряните калории, за да се избегне натрупването на излишен килограм.

Има съставки, които са особено полезни за поддържането на сексуалната функция.

Аргининът, известен също като L-аргинин, е аминокиселина, която тялото използва за производството на азотен оксид, който помага за отпускането на кръвоносните съдове и подобрява кръвния поток. Това може да е от съществено значение за поддържането на ерекцията при мъжете.

Приемът на L-цитрулин добавки може да бъде по-ефективен от консумацията на самия аргинин, тъй като L-цитрулинът се превръща в аргинин в тялото и има по-голяма бионаличност. Изследвания показват, че L-цитрулинът може да помогне при лека еректилна дисфункция.

И двете аминокиселини се срещат и в храните. L-цитрулинът се съдържа в плодове като диня, докато аргининът се среща в храни като орехи, бадеми, риба, суроватка, плодове и зеленчуци.

Добавянето на тези храни в ежедневното хранене може да допринесе за оптималното сексуално здраве.

Цинкът играе важна роля за сексуалното здраве, тъй като влияе на производството на тестостерон и е необходим за развитието на сперматозоидите и семенната течност при мъжете. Адекватните нива на цинк могат да подобрят мъжката плодовитост. Цинкът се предлага във витаминни добавки, но също така се среща и в някои храни. Например стридите са известни като богат източник на цинк и традиционно се свързват с повишаване на сексуалното желание, пише puls.bg. Въпреки че връзката между цинка и сексуалното здраве не е напълно разбрана, е ясно, че той играе важна роля за сексуалната функция и общото здраве.

Ако се държи на секса и сексуланата активност, е важно да се избягва прекомерното консумиране на алкохол. Консумацията на алкохол може да увеличи желанието за секс първоначално. Но на следващ етап алкохолът може да доведе и до остра или хронична еректилна дисфункция. Консумацията на алкохол по принцип предразполага към небезопасно сексуално поведение. Когато се “смесват” секс с алкохол, вероятността да се използват подходящи предпазни мерки за предотвратяване на нежелана бременност и полово предавани инфекции е по-малка. Не е препоръчително да се разчита на алкохола за подобряване на сексуалния живот.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 родител 2

    7 1 Отговор
    Любовта на мъжа минава през стомаха . Как да ям плодове и ядки и да върша работа ?
  • 2 Хахаха

    5 1 Отговор
    Значи концлагеристите на Хитлер всъщност са били на здравословна сексуална диета ?! Сигурно от превъзбуда са изпитали през комините.....

    Коментиран от #6

  • 3 Търтей

    1 3 Отговор
    Люскам 2 пържоли с кана домашно червено и легам пред ТВ -то. Секса е отживелица.
  • 4 Яжте Чесън, Аспержи, Магданоз

    6 2 Отговор
    Чесън - В него има алицин, който подобрява кръвообращението и дава силна потенция.
    Аспержи - фолиева киселина.
    Магданоз - усилва производството на тестостерон.
    Хубаво е да си набавяте и цинк.
    Такава ерекция ще имате сутринта, че ще ви се иска сам да се опънете.
  • 5 С храната се натрупва енергия и секса

    1 3 Отговор
    Разрежда енергията както лазерите работят
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Колю

    3 0 Отговор
    Мисля че няма никаква връзка. Просто някои намират причини или гледат да изкарат някой лев с глупави статии
  • 8 Когато

    1 3 Отговор
    Се набамкам с кюфтаци и пържоли ми мръзнат краката. Сутрин получавам силна ерекция с която вдигам юргана и краката ми мръзнат...
  • 9 "БАДЖО"

    1 2 Отговор
    НЕ Е ВАЖНО КАКВО ЩЕ ЯДЕТЕ,
    А Д€$И ДА ТИ ПРАВИ "ОМЛ€ТИ" !
    МНОГО Е БИВА ПЪР ВА ТА "дама",
    НАВЕДНЪЖ ОПРАВЯ ПО ДВАМА!
  • 10 СМЕХОРИИ

    1 1 Отговор
    Много точно,... смехории
  • 11 Важно

    0 0 Отговор
    Никаква храна преди секс след това храната
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.