Last news in Fakti

11 Май, 2012 13:31 1 479 0

Болници отново заплашени да трупат дългове

  • нзок-
  • пламен цеков

Нови промени в лечението на диабет тип 2 замислят от НЗОК

Болници отново заплашени да трупат дългове - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Разходите, които болниците са направили над определените им лимити, може да останат неразплатени. За това предупреди управителят на Националната здравно-осигурителна каса д-р Пламен Цеков. На нарочно свикана пресконференция той представи отчета за дейността на Касата през първото тримесечие на годината.

Общо 9 млн. лв. са преразходите на болниците, като най-големи са те в болницата в Бургас и „Пирогов”. Дали те ще бъдат платени зависи от резултатите от предварителните проверки дали отчетените дейности са извършени в действителност. Д-р Пламен Цеков разкри, че преразходът идва предимно от заявените нови дейности на лечебните заведения.

От НЗОК обявиха, че за първите три месеца на годината е реализиран излишък от 32 млн. лв. Той обаче бързо започнал да се стопява през второто тримесечие. Управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков обяви, че 32 лв. излишък за били икономисани основно от плащанията за личните лекари, за изследвания и от някои болници.

В същото време за зъболечение и лекарства за домашно лечение, както и в някои от големите лечебни заведения в страната, разходите са били повече от предвидените.

Плащането им, обаче, ще стане само след предварителни проверки дали отчетените дейности са реални. За края на май се очаква да се вземе решение на кои болници ще бъде платено за направените допълнителни разходи.

 

Ако касата прекрати от тази година да покрива преразходите, това ще бъде прецедент, призна управителят на НЗОК.

Бърза анкета на Факти.бг показа, че и редица болници в София са обезпокоени дали ще им бъде платено за направените разходи. Неофициално се говори, че шефът на „Пирогов“ бил нарочен за смяна и се търсел удобен повод.

Над 315 млн. лв. са платени за всички болници в страната, както е договорено, уточни д-р Пламен Цеков. Той разкри, че за лекарства касата е платила близо 126 700 000 лева, което е с около 3 млн. лева над планираното. Очаква се преразходът да се компенсира, след като Касата започне да договаря отстъпки за всички лекарства, които заплаща.

Как това ще става на практика все още не е ясно. За 288 лекарствени позиции са сключени едва 40 договора. Все още се търси разрешение за медикаментите, които нямат аналог. По неофициална информация вносителите отказват да направят отстъпка, защото официалната им позиция е, че България е твърде малък пазар.

Казусът с лечението на диабет тип 2 също остава неясен. Д-р Пламен Цеков в отговор на въпрос на Факти.бг призна, че медикаментите за лечението ще се изписват с протокол. Това допълнително ще затрудни лечението им. Директорът на НЗОК призна, че се обмислят предложението издаването на протоколите за „старите случай“ например на дибет, множествена склероза и други заболявания да минат към районните здравни каси, а в НЗОК да идват протоколите за новорегистрираните заболявания, за да може да се поддържа регистъра.

Управителят на НЗОК увери, че е отворен към диалог с всички засегнати страни в областта на здравеопазването, отговори д-р Пламен Цеков на въпрос защо все още не се срещнал с представители на Асоциацията на диабетно болните.

В нашата методика е заложена 5% отстъпка от референтната стойност на медикаментите, която не е голяма, каза отговарящата за лекарствена политика в НЗОК фармацевт Николина Първанова по повод възможността чуждестранни фармацевтични фирми да се оттеглят от българския пазар заради условията за договаряне на отстъпки с НЗОК.

Моите виждания за работата на НЗОК в някои насоки са по-различни от тези на моя предшественик, каза Цеков по повод структурните промени в НЗОК.

По отношение на финансовия контрол искаме да влезем в болниците и да проследим разхода на средствата, да видим какво се случва с парите по доставчици, не само дали достигат до пациента. Това е с цел касата да установи дали изплаща НЗОК достатъчно количество средства. Заложили сме в Закона за здравното осигуряване предложение болниците да представят икономическа и финансова информация, като тя ще остава конфиденциална.

Нашата цел е не да наказваме болниците, а след като изготвим финансов модел за работа, да оказваме помощ на болничните мениджъри, каза още Цеков. Работещите в сферата на здравеопазването се опасяват, че предоставянето на подобна информация може да послужи да се оказва натиск над доставчиците на лекарства и над ръководствата на болниците.


До момента от структурите на НЗОК са освободени петима души от специализирана и обща администрация, сред тях е ръководителят на "Обща администрация", както и директорът на "Медицински дейности", защото моята визия е, че този отдел трябва да бъде оглавяван от икономист, каза още Цеков. Създаден е нов отдел – "Сигурност и контрол на достъпа", оглавен от Георги Георгиев от Национална служба "Охрана".

Много от отделите нямаха постоянен ръководител, а само временно изпълняващи длъжността, около десет са новите назначени ръководители, съобщи още управителят на НЗОК. Сред тях са Николина Първанова, бивш управител на болница "Св. Екатерина", Аксиния Атанасова, икономист в професионално направление здравеопазване, д-р Светлана Райчева, работила като експерт в отдел "Болнична помощ".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА