Last news in Fakti

16 Юни, 2020 13:33 6 784 7

Защо сутрин не трябва да пием вода, престояла цяла нощ

  • вода-
  • вечер-
  • нощно шкафче-
  • престояла-
  • опасно

Водата, оставена на нощното шкафче цяла нощ, крие опасности

Защо сутрин не трябва да пием вода, престояла цяла нощ - 1
Снимка: Shutterstock

Имате ли навика да оставяте вода до леглото си за през нощта и да я пиете сутрин? Оказва се, че това е много вреден навик. Експертите разказаха какви рискове крие престоялата вода, пише zdrave.to.

Водата променя киселинността си. През нощта химическият състав на водата се променя, превръщайки малка част от процента във въглеродна киселина. В резултат на това се образуват карбонати и бикарбонати.

Те не са вредни, но вкусът на водата се променя. Такава напитка може дори да понижи pH баланса в стомаха.

Водата е изложена на външни фактори - върху чашата се натрупва прах, а освен това и малки насекоми могат да влязат в нея.

Водата може да придобие вкус на застояло и само половин час е достатъчен за това. Когато водата от чешмата се затопли до стайна температура, нейната миризма и вкус се променят.

След поредната глътка във водата се увеличава съдържанието на микроби, идващи от слюнката. Ако оставите водата за дълго време, това може да увеличи броя на бактериите. В устата ви живеят около хиляда различни микроорганизми. Представете си колко бактерии остават в чашата след всяка глътка. В допълнение, те се размножават с бърза скорост.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нямам шикаф

    15 3 Отговор
    Та директну от маркучя...!
  • 2 Анонимен

    23 1 Отговор
    Като си купя вода от магазина, нали пак седи в шишето и си наливам от нея. От минерални извори, като си пълня туби, пак седи по два месеца. Водата от чешмата, пак седи в застой по тръбопроводите по цяла нощ или в депата на пречиствателните станций.
  • 3 Пурко

    18 0 Отговор
    Щото сутрин се пие бира
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Вла

    9 1 Отговор
    Аз знам, че е добре чешмяната вода да престоява в открит съд, така хлора или другите вещества в нея постепенно се изпаряват и става по- чиста.
  • 6 Ичко

    2 0 Отговор
    Аз си взех филтрираща кана обаче котката ми предпочита прясно налята вода.все пак правят ВиК ремонт в квартала и филтъра на каната задържа частици понеже пропускателната му способнос намалява

    Коментиран от #7

  • 7 инспектор стресов

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ичко":

    Е ти вече си от Пернек или от Шоумен. Тези ремонти те издадоха