Last news in Fakti

6 Март, 2024 15:56 2 454 13

Защо трябва да накисваме ядките във вода преди да ги ядем?

  • ядки-
  • накисване-
  • вода-
  • сурови ядки

Много диетолози препоръчват да оставим суровите ядки накиснати във вода преди консумация. Защо?

Защо трябва да накисваме ядките във вода преди да ги ядем? - 1
Снимки: Shutterstock

Ядките са вкусен и здравословен дар от природата, който освен това е и много питателен. Те са много богати на растителни протеини, мазнини и минерали. Д-р Марина Макиша споделя повече за накисването им във вода и защо се препоръчва.

Защо да накисваме ядките?

Непреработените ядки са в стадий на покой. Ако се консумират в този им вид, те не се усвояват от организма. Причината е фитиновата киселина, съдържаща се в тях. Тя е необходима за защитните им свойства, но има отрицателен ефект върху човека.

Когато ядките влязат в контакт с вода, техният състав се променя: количеството на витамини и антиокислители се увеличава, защото водата разрушава фитиновата киселина.

Едни от препоръките са за термична обработка на ядките. Но така заедно с трудно смилаемите вещества се унищожават ценни витамини и минерали. Затова се препоръчва ядките да бъдат накисвани, защото това увеличава полезните ензими.

Как се накисват ядки?

Вземате шепа сурови ядки; не твърде много, защото накиснатите се развалят бързо и имат кратък срок на годност. Изплаквате ги, поставяте ги в малка купа и я напълвате с чиста вода със стайна температура: бутилирана или филтрирана. Оставяте така ядките за 4-6 часа, най-добре цяла нощ. На сутринта изхвърляте водата и изплаквате отново ядките. Ако при това забележите, че водата е оцветена, непременно изхвърлете заедно с нея и самите ядки: това означава, че са химически третирани! Съхранявате така изкиснатите ядки в хладилник не повече от три дни.

Защо се препоръчва накисването на ядки?

Когато ядките покълнат, се активира ензимът фитаза: той пък разгражда фитиновата киселина и прави съхранявания в нея фосфор достъпен за младото растение. Но фитазата не се произвежда в човешкия организъм, затова ние не можем да разграждаме фитиновата киселина и да усвояваме фосфора.

В същото време ензимът фитаза се активира по време на покълването, както и при накисването във вода на ядките. Ето защо, за да се намали съдържанието на фитинова киселина в тях чрез разрушаването ѝ от фитазата, някои съветват да ги накиснете във вода за поне 7 часа.

Най-често привържениците на накисването на ядките препоръчват потапянето им в подсолена вода. Предполага се, че малко количество сол активира фитазата.

Доказателства

Но през 2020 г. изследователи от Нова Зеландия решили да проверят дали това наистина е вярно. Те взели бадеми, лешници и орехи и ги разделили на 4 порции. Ядките от първата и втората порция били накиснати във вода със съдържание на сол 2% - първите престояли 4 часа, а вторите - 12.

Ядките от третата порция се накиснали в чиста и прясна вода за 12 часа, а тези от четвъртата порция изобщо не били накиснати. После концентрацията на фитинова киселина била измерена във всички ядки; също се преценило колко се е увеличило съдържанието на свободен калций, желязо и цинк в бадемите, лешниците и орехите, използвани в експеримента.

Резултатите показали, че независимо от времето за накисване, концентрацията на фитинова киселина във всички ядки или не се променя изобщо, или се променя минимално. Добавянето на сол към водата също не повлиява. Това означава, че солта не активира фитазата в ядките. Най-вероятно там, където фитиновата киселина в крайна сметка намаляла, е била частично отмита от водата.

Що се отнася до йоните на калция, желязото и цинка, в повечето накиснати ядки тяхната концентрация или не се повишава, или дори леко намалява. Най-вероятно накисването отмива не само фитиновата киселина, но и минералите. В резултат на това изследователите заключили, че няма смисъл ядките да се накисват. Нещо повече: накисването в солена вода не подобрява, а по-скоро влошава хранителните им качества.

Споровете между диетолозите по тази тема продължават.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдааааааа

    11 0 Отговор
    "Защо трябва да накисваме ядките във вода преди да ги ядем?"...Защото хората са единствените същества които развалят храната преди да я ядат.
  • 2 От селото

    4 0 Отговор
    Не схванах нещо....
    Последно, трябва ли да се накисват във вода, или като ги накиснем в чиста вода (не солена), не променяме нищо 🙄🙄🙄

    Коментиран от #3

  • 3 питай списвачката

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "От селото":

    явно и тя обаче не е наясно

    Коментиран от #11

  • 4 Факти / не факти

    5 0 Отговор
    Последно, да ги накисваме или да караме като новозеладците?

    Коментиран от #5

  • 5 Гурголичка Па ткова

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Факти / не факти":

    Хубаво е да се накисват, защото ако не се накиснат, няма да са накиснати, което всъщност е супер, защото ще останат натурални ненакиснати. Кое не разбра от статията ?!
  • 6 гларус

    2 0 Отговор
    Изпивате един литър хладка вода, консумирате ядките, покълват в стомаха и ензима се отделя.
  • 7 Гинчето

    4 0 Отговор
    И аз я знам таз рецепта,, но се добавят и 20 милилитра орина от еднорог и един крнвиш на кен нарязан на шайбички
  • 8 Айде

    4 0 Отговор
    Стига будалкахте хората с глупости!
  • 9 Тази докторка нещо ме лъже

    1 0 Отговор
    Мократа ядка произвеждала витамини? Я пак? Кой точно витамин по кой точно начин? Май си подреждаме думички без да мислим.
    Ядката като покълвала... След 6 часа във водата ядката няма да покълне. За да тръгне и трябва освен влага да е на топло. И, право да ти кажа, не ми се е случвало някаква семка да тръгне да покълва за едно денонощие. След 2-3 може.

    Марина Макиша - Эксперт СМИ: 1-й канал, Россия-1, НТВ, ТВЦ, Авторадио и др.
    Марче, откъде ги намираш такива алтернативно надарени?
  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Също и суровите семки е хубаво да се киснат.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.