2 Август, 2020 14:48 3 054 15

Малките деца - най-опасните приносители на COVID-19

  • covid-19-
  • sars-cov-2-
  • коронавирус-
  • малки деца-
  • разпространители-
  • зараза-
  • вируси

Новото изследванеобаче, противоречи на сегашните преобладаващи представи за болестта

Малките деца - най-опасните приносители на COVID-19 - 1
Снимка: shutterstock

Децата под петгодишна възраст имат между 10 и 100 пъти по-концентрирани нива на генетичен материал на коронавирус в носовете си в сравнение с по-големите деца и възрастни, посочва проучване, публикувано в сп. „JAMA Pediatrics”.

Според авторите на изследването това означава, че малките деца могат да бъдат сериозни разпространители на COVID-19 в местните общности. Това предположение обаче, противоречи на сегашните преобладаващи представи за болестта.

Между 23 март и 27 април изследователи проведоха тестове с назални тампони на 145 пациенти в Чикаго с леко до умерено заболяване в рамките на една седмица от появата на симптомите.

Пациентите били разделени в три групи: 46 деца под 5 години, 51 деца на възраст от 5 до 17 години и 48 възрастни на възраст от 18 до 65 години.

Екипът, воден от д-р Тейлър Хийлд-Сарджънт от детската болница „Ан и Робърт Лури”, е наблюдавал „10-кратно до 100 пъти по-голямо количество SARS-CoV-2 в горните дихателни пътища на малките деца под 5-годишна възраст“.

Авторите добавят, че скорошно лабораторно изследване е показало, че колкото повече вирусен генетичен материал има, толкова заразен и агресивен вирус може да се разпространява дори от безсимптомен приносител.

По-рано бе доказано също, че децата с високи вирусни натоварвания на респираторния синцитиален вирус (RSV) са по-склонни да разпространяват болестта.

„По този начин малките деца потенциално могат да бъдат важни двигатели на широкото разпространение на SARS-CoV-2 сред околното население“, пишат авторите.

Новите открития противоречат на сегашното мнение на здравните власти, че малките деца - които, както е установено, са много по-малко склонни да се разболеят сериозно от вируса не го разпространяват сред околните.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПРЕНОСИТЕЛИ Е ВЯРНОТО

    11 1 Отговор
    А НА ФАКТИ КОЙ ПРИНАСЯ ..НЕ ЗНАЯ
  • 2 444444

    17 7 Отговор
    оставете поне дечицата бе мръсници,стига с тези долни лъжи!!!!

    Коментиран от #4

  • 3 Lick

    1 3 Отговор
    Антинаталистите пак злобеят.
  • 4 Антимилиционее

    5 5 Отговор

    До коментар #2 от "444444":

    Бръкни в чекмеджето, изкарай хапчетата и вземи 4 с чаша вода.

    Коментиран от #6

  • 5 ггг

    7 7 Отговор
    У6ийте малките дечица.
  • 6 44444

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "Антимилиционее":

    ...а ти бръкни в контакта и не мърдай от там и без това такива индивиди като теб са абсолютно излишни на тази Земя и само дишат кислорода на нормалните хора...
  • 7 Четете

    5 2 Отговор
    Значи от тях ще започнат ваксинацията.
    Родители, ограмотете се! След ТАЗИ ваксина ще бъде късно.
  • 8 Име

    2 1 Отговор
    Принос и пренос са две различни думи, тук трябва да е преносители
  • 9 Грейс

    9 1 Отговор
    И какво се казва с това? Да съберете децата под 5 години и да ги отглеждат по свой образ и подобие? Я си прибирате изследванията и си ги заврете, където слънцето не огрява.
  • 10 Тъпчо

    3 1 Отговор
    Гениално, "експертите" откриват топлата вода, крайно време беше:
    "Скорошно лабораторно изследване е показало, че колкото повече вирусен генетичен материал има, толкова [повече един] заразен и агресивен вирус може да се разпространява, дори от безсимптомен приносител."
    А бе, не ни ли учеха още в началното училище, че колкото повече вируси има в стаята, толкова по-голям шанс има да се заразиш, затова трябва да се проветрява често и да се мият ръцете. Нали затова лекарите носят маски при посещение на заразно болен?
    И още едно велико откритие: "По-рано бе доказано също, че децата с високи вирусни натоварвания на респираторния синцитиален вирус (RSV) са по-склонни да разпространяват болестта".
    Яко! Оказва се, че децата с хрема и кашлица (т.е. RSV) имат сополи и ги размазват навсякъде и кашляйки, разпръскват наоколо всичките вируси и бактерии, дето имат в носа и дробовете, са по-заразни. И това ли има нужда да се доказва с нови изследвания?
    А бе, тия за малоумни ли ни имат? "Експертите" на СЗО сега ли ги откриват тия неща? Как до сега не им дойде на ум, че и малките деца са опасни за бабите и дядовците си и могат да ги заразят, макар и тях самите вируса да не ги хваща, защото още нямат АСЕ2 рецептори.
    Има нещо гнило в Дания, т.е. в СЗО. Не може да са толкова тъпи. Дали не смеят да оспорят опорките дори за общоизвестни от столетия неща, без предварително да се защитят със специално изследване по въпроса, или ядат и те едни пари?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Реалист

    5 0 Отговор
    Само не ги карайте малките лешперчета да спазват правила и норми,че може я да им се нарушат правата,я да получат психическо разстройство.
    Пък и ще е в разрез с американската система за НЕвъзпитание на подрастващите.
  • 13 456

    3 0 Отговор
    Да се забрани на цветните и забулените да раждат,те имат по 5-6.Така ще спре заразата по света.
  • 14 Анонимен

    1 0 Отговор
    Е това вече е голяма лъжа.
  • 15 незнайко

    1 0 Отговор
    Голям смях !!! Изследване на базата на 145 пациента !!! Когато се дават данни за други неща са на база 1000 човека .