Last news in Fakti

18 Август, 2020 22:30 6 890 22

Кой е хормонът на младостта и как да си го набавите чрез храната

  • хормон-
  • мелатонин-
  • младост-
  • храна

Вижте какво трябва да ядете, за да се почувствате на 20 г.

Кой е хормонът на младостта и как да си го набавите чрез храната - 1
Снимка: Shutterstock

Мелатонинът е хормон, който забавя стареенето. Тялото ни произвежда хормони и един от най-важните е мелатонинът. Този хормон играе много важна роля в нашето тяло, защото именно той е отговорен за будността и съня, пише "Дарик". Казано по-просто, мелатонинът е отговорен за съня през нощта, а сутринта ни гарантира бодрост. В допълнение, хормонът мелатонин е силен антиоксидант. Мелатонинът се съдържа в големи количества в някои съвсем достъпни на пазара храни.

Череши

Този сезонен плод съдържа аскорбинова киселина, която от своя страна съдържа хормона мелатонин. Благодарение на черешите можете да бъдете вечно млади.

Банани

Бананите са богати на мелатонин. В допълнение, този плод съдържа огромно количество магнезий и калций. Също така бананът е много полезен за сърцето ни.

Орехи

Ядките съдържат здравословни мазнини, които са от съществено значение за здравето на нашата кожа и нокти. В допълнение, орехите съдържат мелатонин, както и много други полезни за организма вещества.

Домати

Доматът е с високо съдържание на витамин С, който помага на имунната ни система да се бори с вируси и бактерии. Също така този плод е в състояние да се бори със свободните радикали, които според учените ускоряват стареенето.

Зърнени храни

Зърнените култури като ориз и овесени ядки съдържат достатъчно фибри и минерали за тялото, които стимулират хипофизата, която произвежда нужните за тялото ни хормони.

Яйца

Яйцата съдържат мощни антиоксиданти като селен и лутеин, които забавят стареенето. Редовната консумация на яйца предотвратява проблеми с нервната система и зрението.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пипи

    4 14 Отговор
    За яйцата не съм съгласен.
  • 2 Щом ти става от раз

    21 3 Отговор
    значи си млад.
  • 3 Бай ганю

    4 1 Отговор
    Е те само от село, и като ви засъби пак там
  • 4 Pompev 🇧🇬✔️

    12 5 Отговор
    A Спермотонин Венилинче?
  • 5 Свинята

    8 4 Отговор
    Сок от д'упе е тайната !
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 4 Отговор
    каквото и да правите ЕГНТО си казва тежката дума
  • 7 Сара

    4 1 Отговор
    Адренохром, не манджа-питайте вампирите бугарски и чужди! Господ да ги съди!
  • 8 Лора

    3 3 Отговор
    Само млад ой подмладява ..!
  • 9 Алфа Вълкът

    0 2 Отговор
    Дежурните ми храни, че аз трябва да съм като бебенце!
  • 10 Кети

    6 0 Отговор
    Как да спрем времето, можем ли да избегнем възрастта и хурмоните. Едно си на 20, 30, 40, 50 и друго на 55. Е мога да пиша само външно се изменяш но вътрешно в сърце и душа си като дете или младежи. Другото е че къкви плодове бяхме и какви ушави станахме. Колкото минават годините съмни и мръкни се усеща човек и сам се знае наи добре всеки от нас къкъв е бил и как сее променил. Не бодокс ами и каквото да правят все с времето е всичко това е верига на времето и си личи и години и чувство но наи вече те променят тревогите и претеснението от там идва всичко и болести и туи нататък. За мен няма стари или млади как се чувства човек е наи важното но и да се съобразяваме и с облеклото което носим трябва да сме по скромни към себеси и да се обичаме сами за да ни обичат. Що се отнася до храната и за коя храна да изберем всичко е химия от почвата до обиране на колтурите всичко се пръска а това влияе и на организмът. Много неща пречат за нашето здраве и кои храни не се правят по химичен начин, дори и дрехите които носим също, чорапите кое аз не виждам нещо което да нее химично. Сега продават от бамбук някакви си чаршафи, възглавки което много е вредно потърсете и прочетете колко е вредно, заобиколени сме с химии отвсякъде е сега и тия вироси които отглеждат в специални лаборатории, въшките и много други за да копуваме не витамини и спокойствие а химии. Е как да се подмладим и по кой,къкъв начин. Сега излизат 5 нови болести непознати за нас хората и като пилета ще падам
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Алфа Чакал

    6 4 Отговор
    За жените е полезно юнашкото мляко.Вижте порно звездите,неостаряващи са.
  • 16 Знаете ли, че

    4 1 Отговор
    Само стара жена се хвали за нещо, но нема файда, има чаровни интелигентни жени, които си личат, че някога са били красавици,грозна жена цял живот си остава такава, хормон такъв няма, само Чапкънов и нищо друго, но при някои и това не помага....! (Пари ми дай, пък да пробвам, плодовете са също скъпи....!)
  • 17 препис

    2 0 Отговор
    "Мелатонинът е мощен антиоксидант и подпомага за унищожаването на вредните радикали в организма. Това му свойство е довело до названието му „хормон на младостта“, тъй като мелатонинът подпомага съня и подобрява неговите качества." Витамин С/Це/не съдържа мелатонин,защото е чиста и самостоятелна молекула. Няма как двете молекули да са свързани,плюс това мелатонинът има по-голяма молекулна маса от витамина.
  • 18 цербер

    3 0 Отговор
    Бананите съдържат трипофан, с помощта на който се произвежда "хормонът на щастието"-серотонин. Тоест два банана на ден са напълно достатъчни, за да се чувствате щастливи и заситени. Също така бананите съдържат магнезий, който също подобрява настроението. Бананите могат да ви помогнат да заспите по-лесно.
    ТРИПТОФАН,А НЕ МЕЛАТОНИН,ВЕНИ!Правиш ли разлика между двете,едното е аминокиселина,а другото е хормон,душице нежна.
  • 19 Стас

    4 0 Отговор
    Откъде да знае дупето,тя преписва от чичко Гугълчо.
  • 20 Jyusix

    4 0 Отговор
    ..аа за наденицата ли питате!?
  • 21 Дедо1

    2 0 Отговор
    Деди попийва,поапва месо,абе тия 3 неща и се чуства млад и щастлив
  • 22 Ммда

    1 0 Отговор
    Какво му трябва на човек, едно легло, да хапне да пийне да клецне, нищо по-вече. Това е хормонът на младостта Вени.