20 Септември, 2020 22:31 3 282 15

Смокините ни помагат да отслабнем и забавят стареенето

  • смокини-
  • полезно-
  • здраве-
  • отслабване-
  • забавят стареенето

Плодът има още много ползи за нашето здраве

Смокините ни помагат да отслабнем и забавят стареенето - 1
Снимка: shutterstock

Смокините са плод, богат на витамини А, Е и К, които са от съществено значение за здравето ни, както и на минерали като калий, калций и антиоксиданти. Смокините са не само вкусни, но и са много полезни за нашето здраве. Помага ли смокинята при запек, защо трябва да пиете вода след ядене на смокини, колко калоричен е този плод, колко смокини трябва да ядете на ден? Диетологът Мелике Дениз говори за ползите от смокините и поради високото съдържание на захар в тях предупреждава за внимание при пациенти с диабет, пише турският вестник Milliyet.

Помагат за нормализиране на кръвното налягане

Натрият и калият са два важни минерала по отношение на нормализирането на кръвното налягане. Особено тези, които ядат малко продукти от групата на плодовете и зеленчуците, често ядат полуфабрикати и не следят количеството консумирана сол, може да има повишено ниво на натрий и дефицит на калий.

Такава храна може да причини хипертония, тоест високо кръвно налягане. В същото време смокините, богати на калий, помагат за нормализиране на кръвното налягане.

Помагат за отслабване

Яденето на 25-30 грама фибри на ден носи много ползи за тялото - от кръвното налягане до нивата на кръвната захар, от нормалната функция на червата до контрола на апетита.

Смокините са богати на фибри, което ще Ви позволи да наблюдавате всички тези ефекти. И тъй като това е много сладък плод, той помага за потискане на повтарящия се глад за захар.

Ускорява храносмилателната система

Смокините са изключително ефективен продукт за решаване на проблема със синдрома на ленивото черво, причинен от причини като нисък дневен прием на фибри, заседнал начин на живот и недостатъчен прием на вода.

Поради високото си съдържание на фибри смокините осигуряват добра работа на червата.

Не забравяйте да изпиете чаша вода след консумация на смокини. Това ще позволи на червата ви да работят много по-ефективно.

Смокините ни помагат да отслабнем и забавят стареенето
Снимка: shutterstock

Забавя стареенето

Лилавите зеленчуци и плодове са богати на антоцианини, които са антиоксиданти, за които е известно, че предпазват клетките от увреждане.

Благодарение на високото си съдържание на антоцианини смокините стимулират производството на колаген и лекуват кожата. По този начин се проявява и антиейдж ефектът на този плод.

Бори се с рака на гърдата и на дебелото черво

Благодарение на различните антиоксиданти в състава му, като минерали като калий и калций, смокините укрепват имунната система и предпазват от рак.

Известно е, че излишъкът на хормона естроген в организма при жените може да доведе до рак на гърдата. Смокините помагат за намаляване на тези рискове.

Освен това можем също да кажем, че смокините предпазват от рак на дебелото черво, тъй като насърчават бързото елиминиране на отпадъчните продукти от тялото благодарение на съдържащите се в него фибри.

Смокините ни помагат да отслабнем и забавят стареенето
Снимка: shutterstock

Кои смокини са по-здравословни - пресни или сушени?

Разликата между пресни и сушени плодове е в количеството вода в тях. Докато пресните плодове съдържат 80-90% вода, сушените плодове съдържат 15-20%.

С намаляването на количеството вода в сушените плодове фруктозата започва да надвишава.

Както пресните, така и сушените плодове са богати на фибри и антиоксиданти, и двата вида могат да се консумират, но по отношение на баланса на вода и фруктоза през сезона на даден плод, трябва да се даде предпочитание на консумацията му в прясно състояние.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въпрос

    7 2 Отговор
    Как точно забавят стареенето ? ще живеем ли до 140 ако ядем само смокини?

    Коментиран от #8

  • 2 Въпрос 2

    4 6 Отговор
    От кога сладкото помага за отслабване?
  • 3 Hellish

    5 7 Отговор
    Само глупости, отслабва се на месо. Думкай захар и въглехидрати и чакай да отслабнеш.
    И нямаме никакви нужди от фибри.

    Коментиран от #4

  • 4 Фибрите от плодове или зеленчуци

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "Hellish":

    допринасят за чувството за ситост.
    Най-добрия протеин идва от яйцата (белтъците), ти нагъвай мазно червено месо или бяло набито с антибиотици.
  • 5 Бат Бойко нощния бандит

    7 1 Отговор
    Предпочитам фурми от Дубай.
  • 6 Сараааа

    11 0 Отговор
    Обичам смокини,имахме смокиня,която раждаше смокини, големи като круши в двора и се спукваше да дава плодове! Като дете се качвах на гаража и от там си хапвах смокини до пръсване!
    Обичам и сладко от смокини.
  • 7 Дзифт

    2 1 Отговор
    Ако едем смокини, всичко по дълго ше правим, но за диабет не става...!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 трясъ

    0 1 Отговор
    Той:
    - Искам да ям, да убивам, да спя, да крещя, да плача! Господи, какво ми е?
    Тя:
    - Пич, в цикъл си...
  • 10 гост

    4 0 Отговор
    Аз пък мноооого обичам да махам смокиновото листо на комшийката ))))
  • 11 цербер

    0 0 Отговор
    ДиетолоЖКАТА Мелике Дениз
  • 12 мъкаааа

    1 0 Отговор
    Натрият и калият са два важни минерала...НЕ СА МИНЕРАЛИ,А ХИМИЧНИ ЕЛЕМЕНТИ-МЕТАЛИ! МИНЕРАЛИТЕ СЕ ОБРАЗУВАТ В ЗЕМНИТЕ НЕДРА И В СКАЛИТЕ.
  • 13 инж технолог

    0 0 Отговор
    Антоцианините/Антоцианите са гликозиди,чиято въглехидратна част е свързана с агликон, и в ролята на въглехидратен остатък могат да действат както монозахаридите: глюкоза, рамноза, галактоза, така и като ди- и тризахариди.

    Антоцианините са лесно разтворими във вода и полярни разтворители, слабо разтворими в алкохоли и неразтворими в неполярни разтворители.
  • 14 Радо

    1 0 Отговор
    А смокиновата ракийца как се отразява на стареенето на организъма?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.