Last news in Fakti

2 Февруари, 2021 20:55 9 171 10

10 лоши навика погубват бъбреците

  • бъбреци-
  • здраве-
  • навици

Откажете се от тези навици, за да запазите здравето на бъбреците си

10 лоши навика погубват бъбреците - 1
Снимка: Shutterstock

Бъбреците са най-важният орган на отделителната система. Важни са за водния баланс, артериалното налягане, чрез тях се отделят отпадните продукти от обмяната на веществата в организма. Тяхното здраве е от съществено значение за цялостното здраве и тонус, информира actualno.com.

Освен различни заболявания, увреждания и наследствен фактор, навиците ни оказват значително влияние върху бъбреците.

Кои са 10-те най-пагубни за тях навици?

1. Прекомерна употреба на сол. Солта съдържа натрий, който претоварва бъбреците. Проблемът не идва само от солницата на масата, а и от консумацията на солени храни – чипс, осолени меса и други, както и от храните със скрито съдържание на сол. Не добавяйте сол към ястието си, обезсолявайте във вода сиренето, маслините и други храни, при които е възможно, преди да ги консумирате.

2. Ограничен прием на вода. Навярно е трудно да пиете толкова течности, колкото е препоръчително. Особено зимата. Но достатъчните количества вода са важни за бъбреците и за целия организъм. Ако водата не ви е вкусна, заменете част от количеството с билков чай. Или поставете в каната резенчета портокал или лимон, за да я овкусите и консумирате с удоволствие.

3. Не следите кръвната си захар. Неоткритият и нелекуван диабет уврежда бъбреците.

4. Не посещавате тоалетна, веднага, когато почувствате нужда. Ако сдържате повика, това товари бъбреците ви, предизвиква увеличено налягане върху тях, води до образуване на камъни и още по-страшно – до бъбречна недостатъчност.

5. Бедно меню, недостатъчен прием на витамини и минерали. Бърза и вредна храна, хапване на крак, пристрастеност към сладки и пакетирани храни – това води до понижен прием на важни за здравето на бъбреците и на целия организъм витамини и минерали. Специално за този орган е вреден недостигът на витамин В6 и магнезий.

6. Спазване на кето режим и консумация на твърде много ядки. Повишеният прием на протеини от месо, млечни и други продукти може да е полезен за редица заболявания и да води до бързото редуциране на теглото, но е вреден за бъбреците. Прекомерната консумация на протеини нарушава бъбречната функция, а прекомерната консумация на ядки води до образуване на камъни в бъбреците при предразположените към това.

7. Прекаляване с лекарства. Безразборният прием на лекарства особено на болкоуспокояващи руши бъбреците. Те филтрират всичко, включително всяка таблетка, която погълнете. Посягайте към лекарствени средства, дори към тези без рецепта, при истинска необходимост.

8. Обездвиженост и заседнал начин на живот. Липсата на движение води до наднормено тегло, а то до болести, увреждащи трайно бъбреците. Високото кръвно е водеща причина за бъбречна недостатъчност. И самите увредени бъбреци причиняват покачване на налягането. Добрата форма помага да поддържане на идеално кръвно налягане, предпазващо бъбреците от увреждане.

9. Тютюнопушене. Пушенето вреди на редица органи и системи. Вредата върху сърцето, кожата, белия дроб не е тайна за никого, но малко осъзнават, че пушенето намалява притока на кръв към бъбреците и увеличава риска от тумори, образувани в органа.

10. Замяна на захарта с подсладители. В борбата за стройно тяло много хора се отказват от захарта и я заменят с подсладители. Те обаче влошават функционирането на бъбреците. Изключение прави стевията.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гастро

    7 16 Отговор
    Неадекватна съатия, трябва да се консултирате преди да пишете с мед специалист, съжлявам

    Коментиран от #6

  • 2 РАДИО ЕЛТО

    16 7 Отговор
    БЛАГОДАРЯ ви
    СЪБИНА много полезна статия
    БЛАГОДАРЯ
  • 3 Сос

    14 2 Отговор
    1 шепа сурови ядки на ден е полезно без бадемите.Основно лешници и орехи.Сушени плодове през зимата,но това никой не го прави.Ядат се печени ядки чиято мазнина е канцерогенна после защо сме болни

    Коментиран от #8

  • 4 васик атанасова

    13 1 Отговор
    хората са генетично предразположени към болестите
  • 5 Фрай

    20 0 Отговор
    Първо живота го направиха такъв, хората да се изтощават прекалено бързо. С тези 8 часови или 12 работни дни с един почивка. И през това време ядене на крак само полуфабрикати за вода изобщо се забравя и засядането по коли или офиси, а другите вредни неща описани в статията се продават свободно по магазините. А за генетично сме настроени да даже не сме за тази планета с това голямо атмосферно налягане виновно за всички ставни и артритни заболявания.
  • 6 Нефро

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гастро":

    Статията не е за Харвард, ДА , но не казват и нещо кои знае какво и грешно, а сега Гастро Всеки по местото си....
  • 7 Болни бъбреци и старост

    5 3 Отговор
    Пък мляскат с чейнетата...!
  • 8 Правилно

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Сос":

    Но ако го прочете слюнката КУТИ БЪЧВАРОВ направо ще се цопнe в тенджерата и ще се поръси с чеppppно пиперчe!!!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Приятеля ми, да пази Бог...!

    4 0 Отговор
    То още по вредно стана всичко.....!