Last news in Fakti

14 Април, 2021 16:56 22 443 6

Предупредителните симптоми за растящ рак на белите дробове

  • симптоми-
  • признаци-
  • знаци-
  • рак-
  • тумор-
  • бели дробове

Лекари изброяват деветте признака на нарастващия тумор

Предупредителните симптоми за растящ рак на белите дробове - 1
Снимка: Shutterstock

Ракът на белия дроб често се появява като последица от тютюнопушенето, пряко или косвено. Дали ще се преборим с рака и ще оцелеем зависи в повечето случаи от това колко е голям и дали се разпространява в други части на тялото, пише zdrave.to.

Колкото по-рано човек бъде диагностициран и лекуван правилно, толкова по-големи са шансовете за оцеляване. Cancer Research UK изброи девет предупредителни признака за нарастващ белодробен тумор.

Експертите заявяват, че характерен симптом за рак на белия дроб е продължителната кашлица, чийто звук се е променил или изведнъж е станала болезнена. Ако кашляте пръски кръв, трябва незабавно да посетите лекар.

Друг предупредителен знак за нарастващ тумор е задухът. Човек започва да се дави или задъхва, изпълнявайки действия, които преди това са били лесни.

Ето как изглежда пълният списък със симптомите на заболяването:

- постоянна кашлица;

- появата на болка или звуци, различни от нормалните при кашлица;

- диспнея;

- кръв в храчките;

- болка в гърдите или раменете;

- повтарящи се гръдни инфекции;

- загуба на апетит;

- умора;

- голяма загуба на тегло.

По-рядко срещан симптом на заболяването е промяната във формата на пръстите, които имат подути върхове (ефектът на „барабанната пръчка“).

Онколозите също предупреждават, че някои видове ракови клетки произвеждат хормони, които причиняват симптоми, които може да не са свързани директно с рак на белия дроб. Това могат да бъдат следните прояви:

- изтръпване на пръстите на ръцете, краката;

- мускулна слабост;

- сънливост, обща слабост, замаяност, объркване;

- подуване на гърдите при мъжете;

- образуването на кръвни съсиреци.

На свой ред, Pancoast туморите могат да растат в горната част на белите дробове - те също имат специфични симптоми, причинени от натиска на образуванието върху нерва, който преминава от шията към лицето:

- увисналост или слабост на клепача на едното око,

- свиване на зеницата в същото око,

- загуба на изпотяване от едната страна на лицето.

Когато туморът, възникнал в белия дроб, започне да се разпространява в други органи, настъпват съответни патологични промени: могат да се появят силни главоболия, често придружени от гадене, слабост в крайниците, подуване на корема и сърбеж.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Елементарно е

    15 5 Отговор
    Носете маска и ще си докарате рак на не само белите дробове ....

    Коментиран от #3

  • 2 Баш Батка

    11 1 Отговор
    Жив да не си в БГ с рак, 100% пътник...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Cancer

    4 1 Отговор
    Що триете, все едно ви е ощипал рак по трътката?
  • 6 Ломбов

    8 0 Отговор
    3-4 ДЕНА В СЕДМИЦАТА СЕ ХОДИ ПЕШ МЕЖДУ 2-5км, ОТДЕЛНО СЕ РАЗВИВАТ МУСКУЛИТЕ ОКОЛО ГРЪДНИЯТ КОШ, ТЕ ПОДПОМАГАТ ДИШАНЕТО И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ДРОБОВЕТЕ. МУСКУЛАТУРАТА ОКОЛО ГРЪДНИЯ КОШ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНА И ПРИ ЖЕНИ И ДЕЦА, ТОВА СА ПЪРВИТЕ И НАЙ-ВАЖНИ СТЪПКИ ЗА ПРоФИЛАКТИКА НА ДРОБОВЕТЕ