Last news in Fakti

9 Май, 2021 11:49 11 184 13

Чудо в манастир край София

  • чудо-
  • манастир-
  • камък-
  • свети георги

Историите тръгват от камък в самия олтар на църквата, който местните разказват, че расте

Вижте една история за чудо от манастир край София, който носи името на Свети Георги Победоносец. Камък, който расте и сбъдва най-съкровените желания събира вярващи от близо и далеч. Свети Георги Победоносец е един от най-почитаните светци у нас. Смятан е за защитник, воин и покровител на овчарите. Намирам се в манастира в Горни Богров, който носи името на светеца. А миряните казват, че тук, в светата обител се случват чудеса. Едно от тях е камък в самия център на олтара, който расте. Камбаната на манастира Св. Георги Победоносец всяка година на този ден събира много вярващи. Събира ги и вярата в чудесата, които се случват в манастира. Историите тръгват от камък в самия олтар на църквата, който местните разказват, че расте.

"Като дойдох преди 20 години, бабите викаха он камико расте. Викам бабешки приказки, камъкът ще расте... Добре, ама идват хора поклонници. Чули от някъде, викат ами верно ли расте, колко е голям, що го не измериш. И аз 2002 година вземах рулетка една измерих го - 2 метра и 6 см. После 10-ина месеца по-късно там по друга причина викам я да го видя как е, измерих го, 2 метра и 8", разказа отец Антим пред БНТ.

Отец Антим вече не мери камъка, защото не подлага на съмнение чудесата.

"Тея хора ме питат мери ли го пак. Да изпитвам Бога ми не е работа на мене. Важното е, че аз видях, че камъкът се променя, става по-голям и по-голям", заяви отец Антим.

Отец Антим обаче вярва, че не камъкът върши чудесата, а Бог. А скалната маса просто е място, от където черпим неговата благодат.

"Хората имаме нужда постоянно да ни се напомня за Божието всемогъщество. За Бог няма невъзможни неща - камък може да расте", споделя отец Антим.

Преданието гласи, че камъкът е бил донесен от кръстоносци от Йерусалим. Взет е от скалите на Голгота, а манастирът е построен около него. А днес от камък, донесен от най-тъжното място за християните, се е превърнал в символ на надеждата за тези, които търсят в него спасение, изцеление, утеха или връзка с Бог.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дельо Хайдутин

    9 19 Отговор
    Като видя някоя млада невеста и на мен почва да ми расте.
  • 2 Много е относително,

    9 2 Отговор
    дали Голгота може да се нарече "най-тъжното за християните място". Без (евентуално) случилото се там, най-вероятно нямаше да съществува християнството.
  • 3 Последния Софиянец

    13 4 Отговор
    Има разлика между китайски и европейски метър

    Коментиран от #5

  • 4 На мен

    6 9 Отговор
    и каменните в бъбреците ми растат по същия мачин... Оооо чудо!
  • 5 Симо Тасев

    2 5 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Човече иде Боко след 2 месеца ! ! Ха-ха
  • 6 Шайба

    13 6 Отговор
    Живите камъни или тровантите,както ги наричат са редки,но със сигурност не са някакво чудо,срещат се най-вече в Румъния,могат да се местят сами и дори да се размножават,геолозите добре познават природата на тези камъни,наистина са необикновени,но чак пък чудо на вярата,но така е,за простия и неукия човек светът е изпълнен с чудеса.

    Коментиран от #11

  • 7 Гост4

    7 7 Отговор
    Поредната КОМЕРСИАЛНА "новина"! ДедЯ поп, пак ще облажи със ПРЕСКЪПИТЕ свещи, щото са от манастира и са"оригинални", та за това са два пъти по-скъпи от другите магазини!!!
  • 8 ХА-ХА-ХА-ХА

    2 5 Отговор
    ХА-ХА-ХА-ХА

    Коментиран от #13

  • 9 Всяко нещо, до време

    2 6 Отговор
    И аз имах подобен камък, дето растеше и сбъдваше желания. Ама, нещо не съм го виждал напоследък :-)
  • 10 Бесен Язовец

    0 3 Отговор
    Заминавайте да се кланяте нa чудото, то расте!
  • 11 111

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Шайба":

    Размножават е неправилен термин! Чупят се на по-малки парчета. Смес от пясъчници и минерални соли, които могат да поглъщат вода и да увеличават размерите си. Нищо живо няма в тях.
  • 12 Мюмюн

    5 2 Отговор
    Пунежи сам асъл лубопитен и зяпам филми-тоз камик галиба да ни са укаже, чи е дракунову айце кат у Вуйна на тронуве! Там имаше идна, дет влези у огъня с три камика, а излези с три дракуна. Демек-тоз камик да е ут периода юра и у негу да дремят три змийчока-дракуни, а.....
  • 13 ХО-ХО-ХО-ХО-ХО

    1 4 Отговор

    До коментар #8 от "ХА-ХА-ХА-ХА":

    ХО-ХО-ХО-ХО-ХО