Last news in Fakti

23 Май, 2021 11:05 7 887 20

Цял живот сме яли ядките грешно

  • ядки-
  • активиране-
  • здраве-
  • пречистване

„Активирайте” ядките, преди да ги хапнете

Цял живот сме яли ядките грешно - 1
Снимка: shutterstock

Ядките са сред най-здравословните храни в света. Можете обаче да попълните запасите на организма си с важни хранителни вещества, ако преди това ги „активирате“.

Защо трябва да го правите?

Ядките са зърна, които се използват за размножаване на растения. Хранителните вещества се запазват в консервирана форма, за да улеснят покълването в оптималното време. Съхраняването на важните съединения се осигурява от фитазата.

Ядките съдържат много фолиева киселина, която не се усвоява от тялото ни. Екскретира се чрез отнемане на важни макро- и микроелементи. В резултат на това, голяма полза от яденето на ядки няма.

След активирането обаче всичко се променя. Ядките са готови да обогатят човешкото тяло, като му дават всички хранителни вещества.

Предимства на активирането:

• ядките стават чисти – веществата, използвани за тяхната обработка, се отстраняват (най-често това е серен диоксид);

• витамините „се събуждат”;

• фолиевата киселина не се екскретира;

• вкусът се подобрява, горчивината изчезва;

• може да видите кои ядки са развалени – те не абсорбират вода.
Единственото неудобство, свързано с активирането, е необходимостта от бързото използване на продукта. Ще трябва да го изядете максимум за три дни.

Как се извършва активирането?

Активиране се нарича накисването на ядките във вода. За целта вземете стъклен съд с подходящ обем. Трябва да поставите толкова ядки, колкото можете да изядете за 2-3 дни и да ги залеете с чиста вода. По време на активирането трябва да сменяте водата няколко пъти. Имайте предвид, че само суровите ядки, които не са били подложени на термична обработка, са подходящи за „пробуждане“.

Процесът отнема средно 8-12 часа, в зависимост от вида на ядките:

• кедър – от 6 до 8 часа;

• кашу – от 3 до 10 часа;

• фъстъци – от 7 до 10 часа;

• шам фъстък – от 7 до 10 часа;

• макадамия – от 7 до 12 часа;

• лешници – от 8 до 12 часа;

• орех – от 10 до 14 часа;

• бразилски орех – от 10 до 24 часа;

• бадеми – от 12 до 14 часа;

Това време е достатъчно, за да събудите витамините в ядките, но не трябва да надвишавате посочените стойности – ще започнат да покълват, след като са били твърде дълго във водата. Всеки вид трябва да се активира в отделен съд.

В края на процеса не забравяйте да изплакнете ядките под течаща вода. След това ги изсушете върху подходяща хартия, а сухите поставете в стъклен съд, плътно затворен с капак и съхранявайте в хладилник.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    44 4 Отговор
    Ядките се ядат най правилно през устата.Ти Миленче от къде ги поемаш
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 гост

    32 1 Отговор
    Аз ядките ги активирам с пиене и мезе ! !
  • 4 Механик

    38 3 Отговор
    Аз не схванах каква ще ми ползата от активираните ядки, след като човечеството ги е яло хилядолетия без да ги активира и въпреки това е оцеляло?! Може би ще станем безсмъртни?
  • 5 Фокс 444

    6 6 Отговор
    Благодаря за хубавата статия.
  • 6 Kotaraka

    3 3 Отговор
    До тук само добри коментари , бравасс
  • 7 Рошко

    14 2 Отговор
    От такива глупости вече се чудя как хората сме оцелели, или гмото и кокс колата съществуват от памтивека, та благодарение на тях мрем като мухи и болест не ни прескача
  • 8 Гост

    13 4 Отговор
    До сега сме ги яли от лявата страна а то трябвало от дясната .
  • 9 Смях

    12 2 Отговор
    Леле-мале, пропилял съм си живота! А, дано, за е'динето на свинската мас не излезе нещо втрисащо..
  • 10 Бобо

    4 3 Отговор
    Добра идея, ще го пробвам.

    Благодаря!
  • 11 Леле, леле...

    9 2 Отговор
    Още по-грешно е да се ядат доматите без колчетата...
  • 12 Активия с ядец

    7 2 Отговор
    Ядките не се ядат, а се кълват.
  • 13 Анс

    3 3 Отговор
    Благодаря за полезната информация
  • 14 Маймуната

    9 1 Отговор
    До сега 1340 год. България и Българите сме си яли всичко по нашенски и Чудо още сме живи, айде у лево с тези 'научни открития' на учени от държава с 200 годишна история.
  • 15 Чичо Тони

    5 0 Отговор
    Не знаех, че "витамините се събуждат". До сега ги имах за неорганични вещества. Или не?!
  • 16 Гастроном

    2 0 Отговор
    Да ядем попара...
  • 17 от пералното

    1 0 Отговор
    Печен шам-фъстък и грънясал бразилски орех колко да ги джуркаме?
  • 18 ЦСКА умре

    2 0 Отговор
    СИК Шкембето ти плати да напишеш тая статия, нали?
  • 19 Веселин

    1 0 Отговор
    Идеята на статията е добра но информацията в не твърде неточна. Първо ядките ми съдържат фолиева киселина която е всъщност изключително важна за нашето здраве А става въпрос за фитинова киселина и за ензимни инхибитори които задържат ядките да не покълнат докато не попаднат в подходящи условия топлина и влага. След като са налични въпросните условия ензимните и хипи тури и фитиновата киселина които до този момент са задържали покълването се освобождавате се разтварят във водата ядката започва да поема вода с което набъбва хранителните вещества които се съдържат в нея се увеличават многократно и тя се подготвя за покълване. Примерно количеството на магнезий във бадемите преди и след събуждането се увеличава 100 пъти това е доста чувствителна разлика. По този начин чрез накисването на ядките ние се освобождаваме от фитиновата киселина и ми вземете инхибитори които са вредни за нашето храносмилане и увеличаваме хранителната стойност на ядките. Но и посочените времена не са съвсем точни бадемите и орехите се накисват между 8 и 12 часа примерно колкото повече държиме ядките във водата след посоченото време започва и обратен транспорт на хранителни вещества от ядката във водата тоест почваме да губим хранителна стойност за всеки който се интересува в интернет може да намери достатъчно информация за часовете на накисване за съответните ядки и зърнени култури и семена. А специалното което е дадено за кедровите ядки и бразилски орех изобщо не е вярно ти не е нужно
  • 20 Веселин

    1 1 Отговор
    Жалко че няма опция за корекция на вече подаден коментар. След публикуването едва виждам че има грешки които телефонът е помия поправил докато пиша но все пак е разбираемо. Става въпрос не за фолиева аза фитинова киселина и за зимни инхибитори. А кедровите ядки и бразилски орех изобщо не е нужно да се накисват. Преди употреба кедровите ядки могат леко да се запекат изрично на слаба температура а бразилският орех може да се консумира директно максимум до 4 орехи дневно ако е за лечебна цел и за профилактична един-два са достатъчни това е поради обилното съдържание на селен