Last news in Fakti

1 Септември, 2011 13:01 4 398 1

Русия вече е с 9 часови зони

  • русия-
  • часови зони-
  • медведев

Намаляването на часовите пояси бе аргументирано с необходимостта да се подобри координацията между двата края на огромната страна, но предложението не се приема единодушно

От 1 септември в Русия се въвеждат 9 часови зони вместо досегашните 11, съобщава РИА „Новости“. Най-отдалечената от Москва - осем часа напред от московското време, включва полуостров Камчатка, Магаданска и Сахалинска област.

Терминът "часова зона" заменя предишния - "часови пояс", пояснява агенцията. През март т. г. Русия за последен път измести стрелките за лятното време.

През февруари президентът Дмитрий Медведев заяви, че е взел решение от тази есен "зимното време" да се отмени, припомня ИТАР-ТАСС.

По-късно той подписа и съответния указ.

Заедно с преминаването към лятно часово време в Русия бе намален и броят на часовите пояси - от 11 на 9.

Камчатка и Чукотка минаха на "по-западното" Магаданско време, а четвъртият часови пояс (Кемеровска област) се обедини с третия. Самарска област и Удмуртия минаха на московско време.

Предложението за намаляване на броя на часовите пояси дойде от Руската академия на науките. През ноември миналата 2010 година президентът Дмитрий Медведев подкрепи необходимостта да се извърши такава промяна, като даде за пример сходния положителен опит на САЩ и Китай.

Намаляването на часовите пояси бе аргументирано с необходимостта да се подобри координацията между двата края на огромната страна, но предложението не се приема единодушно.

Учените от Института за изследване на Североизтока се обявиха против тази идея. Те смятат, че жителите на тези райони след промяната ще имат още по-малко часове дневна светлина.

"Полярната нощ в някои окръзи трае месеци. Промяната на часовия пояс ще се отрази отрицателно на здравето и производителността", заявяват учените.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 The Big Boss

    0 0 Отговор
    "Полярната нощ в някои окръзи трае месеци. Промяната на часовия пояс ще се отрази отрицателно на здравето и производителността", заявяват учените.