29 Ноември, 2021 16:15 3 057 17

Камелия Тодорова призна, че е имала проблеми с алкохола

  • камелия тодорова-
  • джаз-
  • лични истории-
  • музикален спектакъл

Тя разкри и други тайни от живота си в музикалния спектакъл "Моят глас"

Споделената болка е половин болка – вероятно тази идея е водела Камелия Тодорова в работата над новия ѝ музикален спектакъл „Моят глас”.

В него примата на родния джаз не само пее, но и разкрива живота си в най-големи, на моменти шокиращи подробности. Как е посрещала Нова година с блуза на „гол купон”, как е заминала за Индия с 5 долара в джоба, какво я е прогонило от България преди години и коя е най-голямата ѝ драма – тя разказва за всичко това с чувство за хумор, поглеждайки с усмивка дори към тежките моменти от живота си. За първи път певицата дава отговор дори на клюките за проблеми с алкохола, които се въртят около името ѝ от години.

„Още очаквам да се влюбя! Непрекъснато го очаквам!” Това е първото голямо признание, което Камелия Тодорова прави пред своята публика в „Моят глас”. Премиерата на спектакъла беше в театър „Азарян” миналия понеделник. Любовта не е била добра към изпълнителката. През целия си живот примата на българския джаз е била заобиколена едновременно от обожание и любовни разочарования. „Нещата в личния ми живот не вървяха. Винаги имаше тъга”, не крие тя. И допълва, че е имало моменти, в които това разочарование я е тласкало към алкохола. „Понякога се напивах. Не съм била пияна сред хора. Винаги ми се е случвало, когато съм била сама. И това е най-голямото нещастие, защото после се презирам”, споделя тя пред непознатите хора в публиката.

Такъв момент за нея настъпва в началото на 90-те години на миналия век, когато се разделя със съпруга си Майкъл Кунстман и остава сама в България. „Мислех, че светът е свършил”, споделя звездата. По онова време двамата с Майкъл вече имат две деца и майката не знае дали е по-добре да ги вземе при себе си в София, или да ги остави да растат в далеч по-добре уредената им родина Германия. В крайна сметка момичетата остават с нея и до ден днешен тя им е благодарна за подкрепата, която е оказана от тях в моментите на слабост. „Имах голяма нужда от тази подкрепа”, откровена е певицата.

Именно Майкъл я убеждава през 1983 г. да избяга от комунистическа България и да изостави блестящата си кариера тук, за да заживее в свят, който никога преди това не е виждала. „Аз бягах от вербуване”, разкрива изпълнителката в „Моят глас”. По онова време тя вече има участия зад граница и от Държавна сигурност искат да я вербуват като агент. Ченгета я наобикаляли непрекъснато и недвусмислено ѝ казвали, че трябва да стане една от тях. Певицата обаче не може да приеме идеята да доносничи. Тъй като няма как да откаже, тя просто напуска страната, пише "Уикенд".

„Разбира се, избягах и защото се влюбих. Млада, загубена и наивна! А и се надявах да изградя кариерата си там, в хубавия Запад”, разказва още Тодорова. Тя си спомня как, след като става част от компанията „Върджин Рекърдс”, новите ѝ продуценти коментират, че на външен вид прилича на Мадона, сценичното ѝ поведение напомня Принс, а гласът – Тина Търнър. „Съвсем не се обидих от това сравнение”, шегува се Камелия. В спектакъла си тя разказва и за срещите с Фреди Меркюри, който обичал да общува с обикновени хора – „като мен”, уточнява джаз примата. И макар да мисли, че в България няма как да съществуват истински звезди като на Запад, не крие, че самата тя се е надявала да стане звезда, когато Вили Казасян предлага да я изпратят на „Златния Орфей” през 1980-а.

Джаз примата се връща не само към драматичните, но и към някои доста забавни моменти от живота си. Разказва например как е срещнала първото си гадже, благодарение на „гол купон” за Нова година. Когато пристига на въпросното парти, с изненада открива, че всички гости са голи до кръста. Самата тя се срамува да се съблече – „още нямах гадже”, обяснява певицата. Но когато настъпва Новата година, всички започват да се поздравяват и целуват, едно момче я прегръща и вдига блузата ѝ. „Умрях от срам!”, смее се днес изпълнителката.

Тя напуска купона, но тъй като рожденият ѝ ден е след по-малко от месец, решава да направи свой купон с групата, която озвучава „голото” парти. Това е една от първите рок банди в България – „Сребърните гривни”. Барабанистът Жоржян е първата голяма любов на Камелия Тодорова. След като обаче емигрира, тя отново остава сама. „В една прекрасна юнска вечер ме удари хормонът и пак отидох на купон”, спомня си тя. Същата вечер среща и следващата си голяма любов – мъжът, за когото се омъжва за първи път, който обаче след това също емигрира.

Камелия Тодорова разказва още как е падала от сцената и как е разменяла на летището в Истанбул ябълки срещу бира и сок, защото тръгва за концерт в Индия без командировъчни, само с 5 долара, торба ябълки и баница от майка ѝ. От спектакъла ѝ хората могат да разберат и защо носът ѝ е крив, а тя се гордее с това, как по време на представление е изгубила коронката на зъба си и се навела да я търси, а после я залепила с дъвка, както и много други подробности от живота ѝ. През цялото време изпълнителката се шегува с колегите си от бенда, непрекъснато се закача и с единствения мъж – певец в „Моят глас” – младият Мартин Костадинов. Тя пуска дори откъси от филма „Търновската царица”, в който играе главната женска роля, като озвучава на живо собствените си реплики в лентата. Но всичко това бледнее в сравнение с нейната музика, която звучи между отделните ѝ истории, и особено в сравнение с нейния глас.

Каквито и удари от съдбата да е преживяла Камелия Тодорова, те не са засегнали най-ценния ѝ ресурс като изпълнител – гласът ѝ. В момента тя е във върхова форма като певица. Близо три часа пеене с малки прекъсвания за историите ѝ не успяха да я изтощят. На българската сцена в момента има много малко изпълнителки на толкова високо ниво, въпреки че не ни липсват таланти. А това доказва, че не случайно пътищата на живота ѝ са я завели към музиката вместо към актьорската работа, за която първоначално е мечтаела.

След като „Моят глас” бе представен пред публика, се планират е следващи представления и дори турне в страната. Заради пандемията обаче все още се уточняват датите и местата да следващите срещи между Камелия Тодорова и нейната публика.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петкан

    3 1 Отговор
    Важното е, че Лили Иванова не е имала.
  • 2 БОРУНА ЛОМ

    4 1 Отговор
    И АЗ ТАКА!
  • 3 Кид Шелин

    6 1 Отговор
    Яко фиркахме с Кеми ТодороFF ! Бухахахааааааа
  • 4 надарена кака

    5 3 Отговор
    Дреме ми на сатененитепрашки!
  • 5 въпросче

    3 2 Отговор
    Какво е прогонило Зуека от България?

    Коментиран от #10

  • 6 ????

    3 2 Отговор
    Добре, че го разкрила, че ние не го знаем отдавна. Пак е закъсала за пари затова интервю дава, както с пластиката за без пари.
  • 7 цербер

    2 2 Отговор
    като изпълнителКА
  • 8 Перо

    13 2 Отговор
    До 1983 г. беше уважавана певица, после я подведоха с измислена кариера, успехи,луксозен живот и т.н., до превръщането и в парцал на улицата в Германия, а измамника си хвана друг рибок от БГ!
  • 9 цербер

    1 2 Отговор
    се планират И следващи представления
  • 10 Перо

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "въпросче":

    И него са го “тормозили” от ДС, преди бягството с милионите!
  • 11 Павел пенев

    6 1 Отговор
    Още при социализма,тя избяга в Канада като алкохоличка и затова там и предложиха работа като певица в бардак. След реставрацията на монархо-фашизма у нас тя се завърна като дисидент.
  • 12 Хасан

    5 0 Отговор
    Не ме гледай така момче, не ме гледай такаааааа...
  • 13 В е л и к и я

    11 1 Отговор
    С предозиране на поркане и хормони това е резултатът , избяга от БГ във време в което музикантите направо си живееха животът и можеха да свирят и пеят свободно и само те от всички българи по целия свят /на Запад /..избяга и се върна да е храни тая държава от която избяга ...типична певаческа история ! Подозирам и че когато е споделяла всичко това пак е била напоркана ...!
  • 14 Обесен Язовец

    10 1 Отговор
    Жени Калканджиева пък не иска да си признае, че има същият проблем!
  • 15 Ветеран от Протеста

    6 1 Отговор
    Голямо пиянде - да не ви разказвам как съм я виждал....Ако е минала през клиниката в Суходол,може и да се е стреснала,но аз познавам само един отказал алкохола и се превърнал отново в Човек.....Трудна работа е да откажеш алкохола и безразборния секс....Успех й пожелавам!!!
  • 16 6969

    2 1 Отговор
    Само алкохол ли или със други потаиности и други АРТИСТКИ СА ИМАЛИ И ДРУГИ ПРОБЛЕМИ НАПРИМЕР ДЕ СЕШТАТ СЕ ХОРАТА ПОРОЦИ ДОСТА
  • 17 Всички

    2 1 Отговор
    отдавна знаят, че е алкохоличка, а и то й личи. Гнусна ми е, защото като пее или говори от устата й текат лиги. Ужас