Last news in Fakti

21 Февруари, 2022 18:15 2 209 3

Суперхраните на 2022-ра

  • суперхрани-
  • кейл-
  • боровинки-
  • ферментирали храни

Кейл, семена от нар, тахан и моринга са само част от суперхраните

Суперхраните на 2022-ра - 1
Снимка: Shutterstock

Често поглеждаме с недоверие към суперхраните, както и с доза съмнение дали пък не са прекалено прехвалено, откъдето и да идва по-високата им цена. Разбира се, това правилно не е общовалидно, защото спокойно може да добавим и бобовите към тези храни, като знаем, че са напълно достъпни.

И не са само те, които се нареждат рамо до рамо до по-екзотичните си и скъпи събратя, които също имат доказани ползи за здравето и красотата ни. А ето кои са суперхраните, на които да заложим през следващите месеци - защото все повече обръщаме внимание както на подсилването на имунитета, така и на идеята за растително хранене, пише lifestyle.bg.

Ферментирали храни

Една добре позната класика в графата суперхрани. Късметлии сме, че у нас туршиите, киселото зеле и киселото мляко са на почит - никак не е случайно. Според изследване на учени от Stanford School of Medicine, консумацията на ферментирали храни поддържа разнообразието на полезни бактерии в чревния микробиом и по този начин подсилва защитните сили на организма.

Боровинки

Малки, но много, много полезни. Tе са пълни преди всичко с антиоксиданти, които защитават клетките от оксидативен стрес и предпазват от ракови, сърдечно-съдови и други сериозни заболявания. Освен това тези вещества са важни за добрия вид на косата, кожата и ноктите.

Семена

На особена почит е чиата, както и конопените семена. И това се дължи на мощните им хранителни свойства. Чиата е пълна с антиоксиданти, минерали, фибри, омега-3 мастни киселини, калций, фосфор и магнезий.

Според проучване от 2016 г., специфичните антиоксиданти в семената от чиа могат да имат противоракови свойства и да имат защитни ефекти върху сърцето и черния дроб. Те са много полезни и за здравето на костите. А вече можем да намерим и десетки рецепти, в които те са главно действащо лице.

Древни зърнени култури

Това определение може да ни звучи странно, но зад него стоят амарант, теф и киноа. Последната се радва на най-голяма слава заради голямото количество фибри, витамини В6 и С, както и защото съдържа в себе си всички девет основни аминокиселини.

Зеленолистни зеленчуци

Те имат заслужено място в нашето меню, особено ако са с тъмнозелени листа, като спанака и кейла. Те са отличен източник на протеини и флавоноиди, които могат да предотвратят увреждане от свободните радикали, рак и опасни възпаления.

Спанакът също е пълен с витамини А и С и е научно доказано, че намалява нивата на кръвното налягане и риска от развитие на сърдечни заболявания. Кейлът също е богат на протеини и флаваноиди, както и на витамини А, К и С и на засищащи фибри, предава Real Simple.

Куркума

Тази пикантна подправка действа ефективно срещу възпаленията, намалява риска от развитие на някои хронични заболявания и подобрява паметта. Когато готвим с куркума е добре да добавим и щипка черен пипер, за да подобрим усвояването на куркумина.

Тахан

Вероятно го познаваме най-вече като една от съставките на любимия хумус. Той се прави от смлени сусамови семена и е чудесен източник на полиненаситени и мононенаситени мастни киселини, на които дължи своите противовъзпалителни и кардиопротективни свойства. Освен това осигурява протеини, фибри, желязо, мед, калций и други минерали, от които се нуждаем всеки ден.

Семена от нар

Като мощен антиоксидант, те могат да предпазят клетките от увреждане и помагат за предотвратяване на различни заболявания. Освен това са пълно с фибри, които подпомагат храносмилането, както и витамин С, витамин К и фолиева киселина.

Моринга

Тя е бързорастящо, устойчиво на суша дърво, познато и като "дървото-чудо". Листата от него, които се предлагат най-вече под форматa на прах, са едни от най-богатите на хранителни вещества, пълни с витамин С, витамин Е, бета каротин и протеини.

Манкай

Много е вероятно да не сме чували за него, но това е най-малкият зеленчук на света с големина едва половин сантиметър. Въпреки размерите си, той е зареден с всички девет основни аминокиселини, витамин B, желязо и над 60 хранителни вещества.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дар от БОГ ТАНГРА

    0 1 Отговор
    Първо ме издигнете да бъда владетел на България, след това ме имитирайте !
    Проблем ли е аз да бъда владетел на България ?
  • 2 МитьоДжибрата

    4 1 Отговор
    От приложената снимка към заглавието, аз ХРАНА не виждам ,а само мезета за ракия :))
  • 3 Аман

    1 1 Отговор
    от изгъзици. ВАНГА е казала: "Яжте, каквото расте на земята, на която сте родени". Точка. Опитвала съм повечето от "екзотичните" простотии - не струват.